Davor Ivo Stier održao sastanak s voditeljem Tajništva za globalne odnose OECD-a Andreasom Schaalom

Zagreb - Član Odbora za vanjsku politiku Davor Ivo Stier sastao se u četvrtak s voditeljem Tajništva za globalne odnose Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Andreasom Schaalom s kojim je razgovarao o članstvu Hrvatske u toj organizaciji, aktualnoj gospodarskoj situaciji u EU te globalnim gospodarskim pitanjima.

Govoreći o spremnosti Hrvatske za otvaranje pregovora s OECD-om Schaal je istaknuo kako smo mnoge kriterije koje smo morali zadovoljiti za ulazak u EU već ispunili, no kako je naglasio, OECD ima i dodatne uvjete koji se moraju ispuniti.

- Od predavanja pisma namjere u 2017. godini i prihvaćanje kandidature Hrvatska je pokazala napredak u mnogim područjima i trenutno nam je važan otvoreni dijalog i razmjena informacija o poduzetim koracima kako bi OECD krenuo u daljnju evaluaciju napretka, rekao je Schaal.

– Važno je istaknuti kako u hrvatskoj političkoj areni i Hrvatskome saboru postoji jasan konsenzus oko članstva Hrvatske u OECD-u, kao što je bio i kad smo ulazili u EU i NATO, i spremni smo preuzeti sve obveze koje proizlaze iz članstva te poduzeti mjere kako bi zadovoljili kriterije članstva, istaknuo je Stier. Napomenuo je kako je Hrvatski sabor dio Globalne parlamentarne mreže OECD-a (OECD Global Parliamentary Network) te kako svi zastupnici Odbora za vanjske poslove Sabora sudjeluju u njezinim aktivnostima. 

Također je izrazio uvjerenje da je članstvo u OECD-u, osim za Hrvatsku, važno i za njezine države članice jer će tim proširenjem, kako je istaknuo, još jedna članica EU-a i NATO ući u članstvo i time ojačati Organizaciju.

Na kraju sastanka voditelj Tajništva za globalne odnose OECD-a najavio je i pozvao hrvatsku stranu na sudjelovanje u velikome događanju u organizaciji Globalne parlamentarne mreže OECD-a u ožujku 2022. godine u Parizu.