Davor Bernardić primio dužnosnika u argentinskom Ministarstvu vanjskih poslova Rozencwaiga

Zagreb – Član Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Argentina zastupnik Davor Bernardić primio je u ponedjeljak podtajnika za vanjsku politiku u Ministarstvu vanjskih poslova, međunarodne trgovine i bogoštovlja Argentinske Republike Claudija Javiera Rozencwaiga i argentinskog veleposlanika u RH Hernana Mariu Patiño Mayera.

Bernardić je poželio dobrodošlicu izaslanstvu, ocijenivši bilateralne odnose dviju zemalja dobrim i bez otvorenih pitanja čemu, kako je naglasio, svjedoče uzajamni posjeti na visokim razinama. Posebno je istaknuo brojnu zajednicu hrvatskih iseljenika koju vidi kao važnu poveznicu u odnosima Hrvatske i Argentine. – Hrvatska jest mala zemlja, ali je most između zemalja Zapadnog Balkana i Europske unije i kao takva može biti značajna Argentini, kao i ostalim zemljama Latinske Amerike, rekao je Bernardić.

Podtajnik Rozencwaig također je odnose Hrvatske i Argentine ocijenio dobrim i prijateljskim te izrazio nadu za jačanjem gospodarske suradnje u brojnim granama. Rekao je kako smatra da hrvatski iseljenici, koji od 19. stoljeća žive u Argentini, imaju važnu ulogu u odnosima. Izvijestio je člana Skupine Bernardića kako se očekuje oformljivanje skupine prijateljstva s Hrvatskom u argentinskom parlamentu te uputio poziv saborskoj skupini prijateljstva u posjet Argentini. Također je izvijestio o sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije i zemalja Zajednice latinoameričkih i karipskih država – CELAC, koji će se održati u Buenos Airesu 27. listopada 2022. godine.

U nastavku sastanka dužnosnici su razmijenili mišljenja o aktualnim globalnim političkim prilikama, posebice sukobu Ukrajine i Rusije te njegovim posljedicama, energetskoj krizi te brojim mogućnostima suradnje dviju zemalja.