Članovi Skupine prijateljstva Hrvatska - Kazahstan održali sastanak s kazahstanskim veleposlanikom

Zagreb - Voditelj Skupine prijateljstva Hrvatska-Kazahstan Ivan Kirin te članovi Skupine, potpredsjednik Sabora Davorko Vidović, zastupnici Davor Ivo Stier, Matko Kuzmanić, Erik Fabijanić i Domagoj Hajduković sastali su se u četvrtak s veleposlanikom Kazahstana u Hrvatskoj Altayem Abibullayevom.

Voditelj Skupine Kirin uvodno je iznio kratak pregled bilateralnih odnosa između dviju zemalja u posljednjih 30 godina, od uspostave diplomatskih odnosa do danas, te naglasio kako postoji veliki prostor za daljnje jačanje suradnje, posebice u području gospodarstva.

Veleposlanik Abibullayev je zastupnike upoznao s prilikama u Kazahstanu uoči predstojećih prijevremenih predsjedničkih izbora kao i s aktualnim ustavnim i političkim reformama koje je inicirao predsjednik Kassym-Jomart Tokayev. Također je iznio i osnovne prioritete vanjske politike svoje zemlje koji se, između ostaloga, kako je rekao, temelje na uzajamnom poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta država.

Potpredsjednik Sabora Davorko Vidović izvijestio je sudionike sastanka da će, na poziv kazahstanske strane, sudjelovati u promatranju izbora koji će se održati 20. studenoga ove godine te se tom prilikom i zavalio na pozivu. Zastupnik Davor ivo Stier posebno se zanimao za odnose Kazahstana i Turske te za područja jačanja suradnje na način kako to vidi Kazahstan. 

Na kraju sastanka veleposlanik Abibullayev je zahvalio na prilici da izvijesti zastupnike o situaciji u Kazahstanu te je Skupinu prijateljstva zamolio za potporu u osnaživanju bilateralnih odnosa i u budućnosti. Tom je prigodom najavio kako bi mogući termin za posjet Skupine Kazahstanu mogao biti u drugoj polovici iduće godine, nakon parlamentarnih izbora koji su predviđeni za proljeće 2023. godine.