Članovi Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Irska održali sastanak s irskim državnim tajnikom Kieranom O’Donnellom

Zagreb - Voditelj Hrvatsko-irske međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvoje Šimić i članovi Zdravka Bušić, Katica Glamuzina, Vesna Nađ, Romana Nikolić i Marijana Puljak održali su u četvrtak sastanak s državnim tajnikom u Ministarstvu za stambena pitanja, lokalnu upravu i baštinu Irske Kieranom O’Donnellom. Sastanku je prisustvovao i veleposlanik Irske Ruaidhri Mark Dowling.

Šimić je uvodno prenio zahvalu predsjedniku irskog Senata Marku Dalyju i predsjedniku Odbora za vanjske poslove i obranu Donjeg doma Parlamenta Charlesu Flanaganu koji su prisustvovali prvom Parlamentarnom summitu Međunarodne krimske platforme koji se održao u Zagrebu prošlog listopada. Izvijestio je gosta kako je Međuparlamentarna skupina prijateljstva osnovana 1996., tek godinu dana nakon uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Irske, kao jedna od prvih međuparlamentarnih skupina Hrvatskoga sabora.

–To je dokaz da je Hrvatska već u ranim godinama svoje nezavisnosti cijenila prijateljstvo i potporu Irske i njezinog naroda, rekao je Šimić i iskoristio priliku čestitati Dan svetog Patrika, irski nacionalni blagdan koji se obilježava 17. ožujka.  – Ovaj dan je poseban jer osnažuje irsko jedinstvo i solidarnost i ujedinjuje ne samo Irce diljem svijeta već i sve prijatelje irskog naroda i štovatelje irske kulture, zaključio je Šimić.

Državni tajnik Kieran O’Donnell zahvalio je na prijemu u Hrvatskome saboru i rekao kako uz mnoge sličnosti poput veličine, broja stanovnika i mentaliteta, Hrvatska i Irska imaju i dodatnu poveznicu u irskom vojskovođi Lavalu Nugentu iz 19. stoljeća koji je značajan dio svoga života proveo u Hrvatskoj. Predstavio je zastupnicima svoj resor rada, a to su stambena pitanja, lokalna uprava i baština te izvijestio kako je upravo problem izgradnje stambenih jedinica sve veći u Irskoj.

Dodao je kako irska Vlada, uz reforme u zdravstvu i aktivnosti vezane uz klimatske promjene, kao glavne probleme ističe krizu stanovanja zbog velikog priljeva ljudi u Irsku. S članovima Skupine prijateljstva razmijenio je stajališta o izgradnji socijalnih stanova i programima poreznih olakšica za stanovništvo.

U nastavku razgovora Šimić je rekao kako Hrvatska posebno cijeni činjenicu da je Irska bila među prvim državama koje su priznale njezinu neovisnost te pružala bezuvjetnu potporu hrvatskom članstvu u Europskoj uniji. – Ove godine također obilježavamo velike obljetnice: 50 godina irskog i 10 godina hrvatskog članstva u Europskoj uniji, kazao je Šimić i izrazio nadu da će se ove godišnjice prigodno i svečano obilježiti u obje zemlje.