Članovi Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Francuska primili francuskog senatora Lecontea i zastupnicu u Nacionalnoj skupštini Tanguy

Zagreb – Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Francuska Silvano Hrelja i članica Skupine Martina Vlašić Iljkić održali su u četvrtak sastanak s članom francuskog Senata Jeanom-Yvesom Leconteom te voditeljicom Skupine prijateljstva s Republikom Hrvatskom u Nacionalnoj skupštini Francuske Lilianom Tanguy.

Voditelj Skupine Silvano Hrelja zaželio je dobrodošlicu francuskim kolegama koji borave u Zagrebu u sklopu posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Istaknuo je kako je današnji susret nastavak sve intenzivnije suradnje na razini skupina prijateljstva dvaju parlamenata. Iskazao je zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima Hrvatske i Francuske. – Strateško partnerstvo Hrvatske i Francuske nisu samo borbeni zrakoplovi, to je samo jedan element u sve boljoj suradnji naših zemalja u svim područjima, istaknuo je. 

Senator Jean-Yves Leconte, koji zastupa u Senatu Francuze koji žive izvan Francuske, i voditelj je Skupine prijateljstva s Republikom Hrvatskom, potvrdio je dobre odnose dviju zemalja. Istaknuo je kako su interesi Hrvatske unutar EU-a – Schengen, eurozona i proširenje EU-a – zajednički interesi. Istaknuo je kako iduće godine Francuska preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije te istodobno održava predsjedničke i parlamentarne izbore. 

Voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Francuska – Hrvatska Liliana Tanguy istaknula je važnost suradnje sa zemljama zapadnog Balkana i stabilnosti te regije. Predstavila je suradnju s austrijskim parlamentom u okviru koje Francuska i Austrija pružaju pomoć parlamentu Sjeverne Makedonije u procesu pristupanja EU-u te izrazila nadu da će Hrvatska podržati tu inicijativu. 

Dužnosnici su razmijenili mišljenja o budućnosti EU-a, iseljavanju stanovništva iz zemalja koje nisu članice Europske unije te važnosti gospodarske i kulturne suradnje.