Članovi Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Australija primili dužnosnika australskog veleposlanstva Andreu Biggija

Zagreb – Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Australija Goran Ivanović i članovi Skupine održali su u utorak prvi sastanak s privremenim otpravnikom poslova Veleposlanstva Australije u RH Andreom Biggijem.  

Goran Ivanović predstavio je sastav Skupine prijateljstva koja u ovom sazivu Sabora ima 21 člana. Iskazao je zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima dviju zemalja, posebice na parlamentarnoj razini, naglasivši kako se uskoro obilježava 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Australije. Izrazio je nadu da će Australija uskoro imenovati novog veleposlanika u RH, što bi dodatno osnažilo odlične odnose dviju zemalja. 

Andrea Biggi također je potvrdio dobre odnose Hrvatske i Australije naglasivši kako na području gospodarske suradnje ima mjesta za napredak. Posebno je naglasio brojnu i istaknutu hrvatsku zajednicu u Australiji. Osvrnuvši se na odlazak australske veleposlanice u kolovozu 2020., najavio je imenovanje novog veleposlanika za RH u listopadu 2022.

U opsežnoj raspravi članovi Skupine i otpravnik poslova razmijenili su mišljenja o Sporazumu o slobodnoj trgovini između EU-a i Australije, kojeg Hrvatska podržava, suradnji u IT sektoru, sveučilišnoj, kulturnoj i sigurnosnoj suradnji te najavili skoro održavanje online sastanka skupina prijateljstva obaju parlamenata.