Članovi Izaslanstva Sabora Posavec Krivec i Sobota sudjelovali na zasjedanju Parlamentarne skupštine SEECP-a

Atena – Voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini SEECP-a Ivana Posavec Krivec i član Izaslanstva Darko Sobota sudjelovali su na sastancima glavnih odbora i Stalnog odbora Parlamentarne skupštine SEECP-a, u sklopu grčkog predsjedanja (CiO).

Posavec Krivec i Sobota su u utorak u Helenskom parlamentu sudjelovali na 9. plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine SEECP-a. Na sastancima i plenarnoj sjednici sudjelovali su predstavnici Ankare, Atene, Bukurešta, Ljubljane, Podgorice, Prištine, Sarajeva, Skoplja, Sofije, Tirane, Zagreba, Ministarstva vanjskih poslova Helenske Republike, Regionalnog vijeća za suradnju (RCC) i Regionalnog vijeća za parlamentarnu suradnju (RSPC SEE).

Cilj sastanaka Glavnog odbora za socijalni razvoj, obrazovanje, istraživanje i znanost, Glavnog odbora za pravosuđe, unutarnje poslove i sigurnosnu suradnju te Glavnog odbora za gospodarstvo, infrastrukturu i energiju bila je priprema nacrta izvješća i rezolucija s ranije održanih sastanaka kako bi se oni usvojili na 9. plenarnoj sjednici PS SEECP-a. Sastanak Stalnog odbora PS SEECP-a bio je usmjeren na usvajanje dokumenta plenarne sjednice, dokumenata glavnih odbora, dnevnog reda plenarne sjednice te nacrta završne deklaracije koji su usvojeni jednoglasno. Tome je prethodila dugotrajna i konstruktivna rasprava o velikom broju pristiglih amandmana na tekst Završne deklaracije, a jedino su amandmani Zagreba usvojeni bez dodatnog usuglašavanja. 

Plenarna sjednica započela je uvodnim izlaganjem predsjednika Helenskog parlamenta Constantina Tassoulasa koji je posebno naglasio značaj suradnje i zajedništva u teškim vremenima rata u Ukrajini te potvrdio značaj PS SEECP-a kao djelotvorne platforme regionalnog povezivanja. Uslijedila su i obraćanja glavnog tajnika za međunarodne ekonomske poslove Ministarstva vanjskih poslova Helenske Republike Ioannisa Smyrlisa i višeg analitičara za ekonomsku politiku Regionalnog vijeća za suradnju i koordinatora za SEE2030 strategiju (South East Europe – SEE2030 Strategy) Arslana Umuta Ergezera koji su iznijeli viziju razvoja Zelene agende te energetske diverzifikacije Jugoistočne Europe kao i kanala opskrbe.

Voditeljica hrvatskoga Izaslanstva Ivana Posavec Krivec istaknula je iznimnu važnost regionalne suradnje kao ključa energetske stabilnosti te ukazala na potrebu ostvarenja cilja dekarbonizacije Europe dodatnim ulaganjem u obnovljive izvore energije. Nakon obraćanja ostalih predstavnika članica PS SEECP-a o temi sastanka „Ciljevi održivog razvoja za okoliš. Utjecaj krize na Jugoistočnu Europu: sigurnost opskrbe energijom i poljoprivredno-prehrambeni lanac” uslijedilo je formalno usvajanje Završne deklaracije.