Članovi Hrvatsko-mađarske skupine prijateljstva primili mađarskog veleposlanika Csabu Demcsáka

Zagreb - Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Mađarska Darko Sobota i članovi Skupine Erik Fabijanić, Davor Ivo Stier, Robert Jankovics, Marijana Petir, Dražen Bošnjaković, Martina Vlašić Iljkić, Goran Ivanović i Rade Šimičević održali su sastanak s veleposlanikom Mađarske u Hrvatskoj Csabom Demcsákom.

Voditelj Skupine Sobota istaknuo je kako su bilateralni odnosi Hrvatske i Mađarske dobrosusjedski i visoko razvijeni. Zahvalio je veleposlaniku Demcsáku na mađarskim donacijama i pomoći nakon razornih potresa u Hrvatskoj prošle godine te predstavio članove Skupine veleposlaniku. Pohvalio je dosadašnje vrlo intenzivne aktivnosti Skupine prijateljstva te zahvalio veleposlaniku na dostupnosti, pomoći i prijateljstvu.

Veleposlanik Demcsák izvijestio je zastupnike kako je dužnost veleposlanika u Republici Hrvatskoj preuzeo u travnju 2020. godine te iskazao žaljenje što mu je početak mandata obilježen pandemijom koronavirusa koja je usporila bilateralne kontakte dviju država. Izvijestio je kako Mađarsku očekuju parlamentarni izbori u travnju 2022. godine te iskazao nadu da će se posjeti na parlamentarnoj razini uspjeti realizirati u proljeće ili ljeto iduće godine. Kao jednu od tema od zajedničkog interesa veleposlanik je istaknuo skrb o nacionalnim manjinama te zaključio kako je suradnja dviju država u ovom području izvrsna. Dodao je kako bi Hrvatska i Mađarska mogle pojačati komunikaciju oko povećanja broja graničnih prijelaza, kojih je zasada samo sedam na 350 kilometara dugoj granici, a koji bi doprinijeli boljoj suradnji u turizmu i gospodarstvu, ali i olakšali putovanje pograničnim radnicima.
Član Skupine prijateljstva Davor Ivo Stier pohvalio je dobre odnose dviju zemalja i predanost veleposlanika učvršćivanju tih odnosa.  Predložio je zajedničko obilježavanje desete obljetnice potpisivanja Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji 9. prosinca, te 30. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa Mađarske i Hrvatske koja će se obilježiti iduće godine.

Članica Skupine prijateljstva Marijana Petir zahvalila je mađarskoj Vladi i građanima na financiranju obnove osnovne škole u Petrinji i crkve sv. Nikole i Vida u Žažini te je pohvalila rad mađarskog međunarodnog humanitarnog programa „Hungary helps“ u aktivnostima zaštite slobode vjere i vjeroispovijesti širom svijeta. Veleposlanik je zahvalio i izvijestio članove Skupine prijateljstva kako će se sutra, 2. prosinca, potpisati ugovor o donaciji za obnovu crkve u Remetama i glazbene škole u Petrinji.

Razgovaralo se i o nastavku uspješnog projekta bratimljenja pograničnih jedinica lokalne samouprave dviju država, tradicionalno dobroj suradnji u turizmu te donošenju Odluke o Danu prijateljstva Hrvatske i Mađarske.