Čestitka predsjednika Sabora Jandrokovića u povodu nove, 2023. godine

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je svim Hrvaticama i Hrvatima u zemlji i inozemstvu te svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitku u  povodu nove, 2023. godine:

„Svim Hrvaticama i Hrvatima u zemlji i inozemstvu, svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam novu, 2023. godinu uime Hrvatskoga sabora i osobno.

Godinu na izmaku svijet će pamtiti po brutalnoj ruskoj agresiji na Ukrajinu. Osim sigurnosne i humanitarne krize koju je izazvala, naša društva dovedena su i pred druga brojna iskušenja - energetska, gospodarska, socijalna, zdravstvena i klimatska. Posljedično i dosadašnji obrasci međunarodnih odnosa dovedeni su u pitanje.

No, Hrvatska će 2022. godinu pamtiti i po mnogo dobroga. Pelješkim smo mostom proteklog ljeta u potpunosti spojili naš državni teritorij pretvorivši tako u stvarnost snove ranijih generacija. Napravili smo završne iskorake koji omogućavaju da 1. siječnja 2023. godine postanemo članicom europodručja i schengenskog prostora. Na tom smo putu ispunili skup kriterija zahtjevnijih nego za bilo koju državu članicu dosad i time zaokružili glavne strateške ciljeve te ušli u krug najrazvijenijih europskih zemalja. K tomu, svjedočimo koliko je strateški ispravna bila ranija odluka o gradnji terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku. Ove smo pak godine odlučili proširiti kapacitet LNG terminala što će omogućiti da Hrvatska postane energetskim čvorištem u ovom dijelu Europe.

Potvrda je to kako uz odgovarajuću stratešku viziju i političku stabilnost, društvo i država mogu kontinuirano ići naprijed. Današnja snažnija i geopolitički utjecajnija Hrvatska, upravo zbog svijesti o zahtjevnosti puta kojeg je prešla, više nije država koja treba pomoć već može i treba biti spremna pružiti ruku solidarnosti onima kojima je to potrebno.

Svjesni vrijednosti vlastitih postignuća, uđimo u 2023. godinu hrabro, samopouzdano i složno. Jer, u aktualnim iznimno složenim globalnim okolnostima, pred nama ostaju  i značajni nacionalni izazovi poput obnove, mijenjanja negativnih demografskih trendova i drugih reformi. Potrebni dodatni iskoraci obvezuju i donositelje i provoditelje odluka na osobitu razboritost, socijalnu osjetljivost i odgovornost. Potičući nas sve zajedno da u takvim okolnostima razmatramo i mogućnosti vlastitog doprinosa općem boljitku hrvatskog društva, još jednom, svima želim svako dobro - u privatnom, obiteljskom i poslovnom životu. Sretna nova godina!“.