Cappelli i Hajduković primili švicarskog veleposlanika Ursa Hammera

Zagreb - Predsjednici saborskih odbora za vanjsku politiku i europske poslove Gari Cappelli i Domagoj Hajduković na odvojenim su sastancima u četvrtak primili izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Švicarske Konfederacije u Hrvatskoj Ursa Hammera i njegovog zamjenika Thomasa Casuru.

Hammer je Cappellija i Hajdukovića upoznao s trenutačnim pregovorima o partnerskoj suradnji Švicarske s Europskom komisijom. Predstavio je prioritete misije u Hrvatskoj, s naglaskom na unaprjeđenje skromne trgovačke razmjene, povećanje investicija te kulturnu i suradnju, a zastupnici Cappelli i Hajduković predložili su intenziviranje međuparlamentarne suradnje, osobito na razini radnih tijela i skupina prijateljstva te jačanje akademske suradnje na razini sveučilišta.

Osvrnuvši se na suradnju Švicarske i Europske unije, Domagoj Hajduković istaknuo je kako partnerske zemlje EU-a zaslužuju osobitu pozornost, budući da na brojnim razinama ispunjavaju obveze članstva kao što je to u švicarskom slučaju, primjerice, Schengenski sporazum. Na sastancima se razgovaralo i o turističkoj razmjeni, ove godine Hrvatsku je posjetilo oko 300.000 Švicaraca, a dotaknuta su i pitanja statusa oko 30.000 hrvatskih državljana u Švicarskoj i oko 1500 švicarskih državljana u Hrvatskoj, od kojih mnogi s dvostrukim državljanstvom. 

Sugovornici su se zaključno složili kako bi i suradnja na lokalnoj razini bila obostrano korisna i poželjna.