Zastupnik Ivan Ćelić na sastanku Parlamentarnog odbora Parlamentarne dimenzije Srednjoeuropske inicijative

Kišinjev – Zastupnik Ivan Ćelić, voditelj Izaslanstva u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative (PD SEI), sudjeluje 22. i 23. svibnja na sastanku parlamentarnog odbora PD SEI-ja. Tema sastanka, na kojem sudjeluje 12 zemalja članica SEI-ja je energetika u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu.

Sudionike je uvodno pozdravio predsjednik moldavijskog parlamenta Igor Grosu koji je sudionike izvijestio o uspješnoj transformaciji moldavijskoga energetskog sustava i smanjivanja ovisnosti o uvozu ruske energije. U svom obraćanju je pružio potporu ukrajinskoj teritorijalnoj cjelovitosti i suverenosti. Glavni tajnik SEI-ja Roberto Antonione istaknuo je obnovljenu ulogu te organizacije u kontekstu novih geopolitičkih odnosa u Europi. 

Predstavnici moldavijske zakonodavne i izvršne vlasti izvijestili su na sastanku SEI-ja o uspješnoj energetskoj tranziciji te države s potpune ovisnosti o ruskoj energiji, kao i o podizanju udjela izvora "zelene" energije i to u samo dvije godine.

Zastupnik Ćelić je u svom obraćanju naglasio pozitivna hrvatska iskustva u diverzifikaciji energetskih izvora u novom geostrateškom i energetskom okruženju u Europi nakon ruske invazije na Ukrajinu. Na kraju parlamentarnog sastanka bit će usvojena i Zajednička izjava.