Snježana Biga-Friganović primila u posjet izaslanstvo Svjetske banke i projekta zdravstvenog sustava

Zagreb - Predsjednica Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo Hrvatskog sabora, Snježana Biga-Friganović primila je u posjet izaslanstvo Svjetske banke i projekta zdravstvenog sustava, na čelu sa Virginiom Jackson. 

Rena Eichler, član izaslanstva Svjetske banke naglasila je da Svjetska banka pomaže već više od jednog desetljeća Hrvatskoj u području zdravstva. Naglasak ovog posjeta je dogovor sa hrvatskom Vladom u svezi planirane studije o financiranju zdravstva, koja predstavlja pokušaj da se vidi koliko stanovništvo Hrvatske plaća zdravstvene usluge. Rena Eichler rekla je da Hrvatska troši više od 9% DBP-a, što je velik dio izdvajanja našeg gospodarstva za zdravstveni sustav. Primijetila je da u tom iznosu svakako još ima prostora za poboljšanje kvalitete zdravstvenih usluga. 

Glavno pitanje je kako učinkovitije trošiti sredstva koja su na raspolaganju, odnosno, postoji li mogućnost da se djelotvornije utroše namjenska sredstva. Drugo značajno pitanje je ono kvalitetne prevencije, a treće način na koji se vrši protok informacija, jer je vidljivo da postoji potreba poboljšanja tog segmenta. Gosti su istaknuli da je na djelu 1. faza pripreme projekta, te je važno dobiti suglasnost Parlamenta u svezi određivanja prioriteta.    

Snježana Biga-Friganović potvrdila je da je Svjetska banka dugo angažirana u Hrvatskoj vezano uz zdravstvene projekte, a prvi kredit koji je ušao u našu zemlju kroz Svjetsku banku vezan je uz perinatalnu skrb, odnosno uz projekt "Kako smanjiti perinatalni mortalitet", koji je i smanjen i u trendu je daljnjeg smanjivanja. Predsjednica saborskog Odbora naglasila je da Parlament snažno podupire reformu zdravstva koju je ponudila Vlada 2000. godine, a da je Odbor za rad, socijalnu politiku i zdravstvo vrlo angažirano sudjelovao u reformi zdravstva. 

Donesen je set zakona vezanih uz zdravstvenu reformu. No, kada su u pitanju prava pacijenata, to je područje koje se još mora zakonski regulirati, iako je Hrvatska potpisnik Konvencije o pravima pacijenata.

Snježana Biga-Friganović naglasila je kao prioritet smanjenje lista čekanja, te istaknula da sustav kontrole još nije dostatan i da u budućnosti treba raditi na njegovom poboljšanju. "Cilj je da građani na vlastitoj koži osjete boljitak reforme zdravstva", rekla je gospođa Friganović.  Što se tiče sustava prevencije, zbog rata i drugih razloga, poprilično je nestao, no, sada se sve više vraća i zauzima istaknuto mjesto u zdravstvenoj skrbi. Nadalje, tu je područje medicine rada, kao vrlo značajne discipline, no koja se tek treba razviti. 

Predsjednica Odbora osvrnula se i na problem visokog porasta postotka karcinoma i malignih oboljenja u našoj populaciji, a kroz Odbor je prema Ministarstvu zdravstva upućen projekt usmjeren prema ranom otkrivanju i prevenciji malignih oboljenja.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje će se transformirati u osiguravajuće društvo i više neće imati monopol, a osiguranici će odlučiti kome će dati svoj novac očekujući adekvatnu uslugu. Naime, prema novom Zakonu o zdravstvenom osiguranju od 1. 1. 2004. godine HZZO se pretvara u jednog od osiguravajućih društava, a osiguranici će odlučiti kome će za usluge u dopunskom zdravstvenom osiguranju povjeriti svoj novac.    

Na kraju je Snježana Biga-Friganović rekla da je svjesna da ova reforma neće biti završena ovim saborskim mandatom, ali veliki dio nje svakako će biti završen tijekom ovog i slijedećeg mandata. 
 

Autor: Služba za odnose s javnošću