Šefčovič: Hrvatski sabor postaje europska institucija

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko razgovarao je s potpredsjednikom Europske komisije i povjerenikom EU-a za međuinstitucionalne odnose i administraciju Marošem Šefčovičem.

Leko je istaknuo da su u tijeku posljednje pripreme za članstvo i da je u saborskoj raspravi Zakon o odnosima Vlade i Sabora i Poslovnik Sabora. 
- S obzirom na kratko iskustvo primjene Lisabonskog ugovora, ne znam koliko ćemo uspjeti naći pravu mjeru u odnosima Vlade i Sabora, rekao je Leko i izrazio nadu da će se pronaći optimalno rješenje.

Šefčovič je podsjetio da je jedna od njegovih zadaća odnos Europske komisije s nacionalnim parlamentima i Europskim parlamentom. Naglasio je da su parlamenti država članica sve više uključeni u postupke donošenja odluka na razini EU-a. - Hrvatski sabor od 1. srpnja postaje jedna od europskih institucija, poručio je Šefčovič. Dodao je da EK svaki prijedlog zakona šalje nacionalnim parlamentima istodobno kad i Europskom vijeću i Europskom parlamentu te da parlamenti u roku 8 tjedana mogu poslati svoje primjedbe.

Kad je riječ o procesu pristupanja Hrvatske, Šefčovič je, i iz pozicije bivšeg slovačkog pregovarača o pristupanju u EU, ocijenio da je Hrvatska prošla najteži pristupni proces te da je najbolje pripremljena nova članica.

Autor: Ured predsjednika Sabora