Predsjednik Sabora sudjelovao na okruglom stolu "Partnerstvo za otvorenu vlast"

Zagreb – Okrugli stol "Partnerstvo za otvorenu vlast" s temom uključivanja građana u oblikovanje javnih politika okupio je u Novinarskom domu visoke državne dužnosnike, između ostalih predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića i predsjednika Hrvatskoga sabora Luku Bebića te potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića. Na skupu su sudjelovali i predstavnici civilnog društva, akademske zajednice, medija te diplomatskog zbora RH. 

"Građani imaju pravo znati koje se odluke donose i kako se troši novac u njihovo ime. Izborima počinje, a ne završava odgovornost onih koji obnašaju vlast", naglasio je Josipović uvjeren da je neodgovorni koncept vlasti "na izdisaju" u Hrvatskoj. "Oblik vlasti koje neko društvo odabere odraz je njegova sustava vrijednosti", poručio je predsjednik upozorivši da vlast nije sama sebi svrha, već joj je svrha služiti građanima i javnom interesu. 

Predsjednik Sabora Luka Bebić uvodno je istaknuo da je pitanje otvorenosti tijela javne vlasti od osobite važnosti za Hrvatsku. "Borba protiv korupcije ne smije biti selektivna. Ako želimo postići uspjeh, ona mora biti trajna i sustavna. To ne smije biti trenutačna moda, u službi dnevne politike", poručio je. 

Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković istaknuo je pak da se hrvatska Vlada opredijelila za nov pristup svim pitanjima od javnog interesa. Kao dosege, izdvojio je pravo na pristup informacijama koje je ustavnim izmjenama postalo javno pravo, transparentnost javne nabave i ojačan nadzor nad financiranjem političkih stranaka. 

Šef delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren podsjetio je da je otvorenost i transparentnost vlasti ideja vodilja Europske unije, dok je američki veleposlanik James Foley istaknuo da "partnerstvo za otvorenu vlast" znači "povećanje odgovornosti vlasti i veće uvažavanje glasa građana". 

Na skupu je predstavljena nova multilateralna inicijativa "Partnerstva za otvorenu vlast", čiji je idejni začetnik američki predsjednik Barack Obama. Inicijativa će službeno biti pokrenuta na sastanku čelnika država na marginama predstojeće Opće skupštine UN-a 20. rujna. Okrugli stol "Partnerstvo za otvorenu vlast" organizirali su Ured Predsjednika RH, Vladin Ured za udruge i Veleposlanstvo SAD-a. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina