Predsjednik Sabora primio kinesko vojno izaslanstvo na čelu s generalom zbora Xuom Caihouom

Zagreb - "Kina iznimno cijeni hrvatsku podršku kineskoj politici koja u međunarodnim odnosima teži miroljubivoj politici s ciljem očuvanja svjetskog mira te izgradnji harmoničnog razvoja svjetskog društva", izjavio je general zbora Xu Caihou, član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine na sastanku s predsjednikom Hrvatskoga sabora Lukom Bebićem. 

"Održavanje visokog intenziteta međudržavnih posjeta na najvišoj razini je važan doprinos unaprjeđivanju svekolike suradnje i jačanju prijateljstva između hrvatskog i kineskog naroda", rekao je Xu koji je ujedno i potpredsjednik Središnje vojne komisije Narodne Republike Kine. Bebić i Xu razgovarali su o bilateralnim političkim i gospodarskim odnosima te suradnji oružanih snaga Hrvatske i Kine. Odnosi Hrvatske i Kine tradicionalno su dobri i prijateljski, zajednička je ocjena Bebića i Xua koji vide velik prostor za jačanje političkih i gospodarskih odnosa dviju zemalja. 

"Hrvatska pridaje veliku važnost razvoju tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa s NR Kinom na svim područjima od zajedničkog interesa te će nastaviti podržavati načelo 'jedne Kine' i davati punu potporu teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu Kine imajući u vidu da je temelj naših odnosa međusobno poštivanje suvereniteta", rekao je Bebić. Dodao je kako su izvrsni politički odnosi omogućili uspješnu suradnju u kulturi, obrazovanju i znanosti, a da je prioritet jačanje gospodarskih odnosa i pretvaranje visokog stupnja političkog povjerenja u jaču gospodarsku suradnju kako bi se smanjio hrvatski deficit u robnoj razmjeni, prvenstveno kroz kineske investicije. Predsjednik Sabora istaknuo je kako mogućnost suradnje postoji u prijenosu znanja kroz hrvatske inženjerske usluge Brodarskog instituta i kroz investicije kineskih tvrtki u projekte infrastrukture. Bebić je također podsjetio i na velike mogućnosti razvoja suradnje na području lučkog gospodarstva te korištenja riječke i pločanske luke za pristup kineske robe tržištima srednje i istočne Europe. 

Pomorskom linijom Adriatic China Direct Luka Rijeka je od 2003. povezana s četiri najveće kineske kontejnerske hub-luke – Hong Kong, Chiwan, Xiamen i Ningbo, a suradnju s riječkom lukom obnovio je i najveći kineski brodar COSCO. Takozvano "tranzitno vrijeme" redovnih brodskih linija iz Rijeke do kineskih luka iznosi oko 25 dana, što je 5 dana manje u odnosu na sjevernoeuropski pomorski pravac.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina