Predsjednik Odbora za ratne veterane Josip Đakić primio predstavnike bugarske zajednice u Hrvatskoj

Zagreb – Predsjednik Odbora za ratne veterane Josip Đakić susreo se u srijedu s bugarskom veleposlanicom Genkom Vasilevom Georgijevom, predsjednikom Nacionalne zajednice Bugara u Republici Hrvatskoj Raškom Ivanovom te tajnicom Nacionalne zajednice Bugara u Hrvatskoj Dianom Glasnovom.

Veleposlanica Georgijeva i predstavnici Nacionalne zajednice Bugara izvijestili su Đakića o svojoj inicijativi komemoracije bugarskih dragovoljaca palih za slobodu Hrvatske, ali i predstavnika drugih nacionalnih manjina, njih 27 prema službenim podacima koji su sudjelovali u obrani Hrvatske.

− Željeli bismo odati priznanje poginulim bugarskim vojnicima u Domovinskom ratu. Zbog njih moramo pamtiti sve vrijednosti za koje su dali svoj život, poručila je veleposlanica Georgijeva. 

Prihvativši poziv za sudjelovanje na komemoraciji, Đakić se osvrnuo i na problematiku rehabilitacije ratnih vojnih invalida. Pritom je istaknuo važnost izgradnje i uloge veteranskih centara za hrvatske branitelje.

Sugovornici su se složili kako Hrvatska i Bugarska vrlo dobro i konkretno surađuju u brojnim područjima te kako će se putem institucija i drugih izvora nastaviti potraga za podacima značajnima za pronalazak nestalih osoba u Domovinskom ratu i njihovom identitetu.