Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio u oproštajni posjet latvijsku veleposlanicu Argitu Daudze

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je u oproštajni posjet veleposlanicu Republike Latvije u Republici Hrvatskoj Argitu Daudze, kojoj je zahvalio na podršci i angažmanu Latvije u procesu ulaska Hrvatske u NATO te sada na putu prema EU.

U razgovoru je istaknuta važnost suradnje malih država u okviru Europske unije, tim više što Latvija i Hrvatska dijele slična stajališta u raznim međunarodnim pitanjima, prošle su iskustvo tranzicije, a obje se države trenutno suočavaju i sa sličnim posljedicama ekonomske krize. Latvija, osim toga, ima dobre veze s narodima iz bivšeg Sovjetskog Saveza, što je od velike koristi za projekte u okviru Istočnog partnerstva pa je veleposlanica izrazila očekivanje da će se Hrvatska, kad uđe u EU, pridružiti i takvoj vrsti suradnje. 

Veleposlanica Daudze je istaknula osobni doprinos predsjednika Bebića unaprjeđenju odnosa hrvatskog i latvijskog parlamenta te je izrazila želju za još tješnjom suradnjom pojedinih parlamentarnih odbora, budući da smatra kako ima još prostora za to.

Interes za suradnju dviju država postoji i na području energetike, transporta, infrastrukture i turizma. Kao dobar temelj za daljnju nadogradnju spomenut je ugovor o suradnji između luka u Rijeci i Rigi. U tom kontekstu veleposlanica je izrazila želju za direktnim povezivanjem zračne luke u Rigi sa zračnim lukama u Hrvatskoj jer iz Rige postoji direktna veza ne samo s glavnim, nego i s drugim gradovima na području bivšeg SSSR-a, dok je predsjednik Sabora ukazao na važnost cestovnog povezivanja Baltika i Jadrana.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora