Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio predsjednicu srbijanske Narodne skupštine Slavicu Đukić-Dejanović

Zagreb - Hrvatska želi razvijati dobrosusjedske odnose sa Srbijom, izjavio je predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić nakon susreta s predsjednicom Narodne skupštine Republike Srbije Slavicom Đukić-Dejanović. 

"Mi mislimo da treba unaprijediti suradnju. Želimo sa Srbijom uspostavljati i razvijati dobrosusjedske odnose", rekao je Bebić u izjavi za novinare, dodavši da prošlost ne treba zaboraviti, ali da ne treba ni živjeti u njoj, nego se okrenuti sadašnjosti i budućnosti.

"Složili smo se da hrvatski i srbijanski parlament i parlamentarna diplomacija mogu biti od velike koristi u uspostavljanju dobrosusjedskih odnosa i bržem približavanju Europskoj uniji jedne i druge zemlje", rekla je Đukić-Dejanović nakon susreta s Bebićem. Istaknula je da je međuparlamentarna suradnja na dobrobit obaju naroda.

Predsjednica srbijanske Narodne skupštine boravi u Zagrebu u povodu regionalnog pripremnog sastanka parlamentarnih predstavnika Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore u Interparlamentarnoj uniji, uoči 122. skupštine IPU-a, koja će se potkraj ožujka održati u Bangkoku.

Bebić je rekao da su hrvatsko-srbijanski odnosi "sadržajno mnogo bogatiji nego bi se to moglo iščitati iz izjava pojedinih političara na jednoj i na drugoj strani". Što se tiče otvorenih pitanja između dviju zemalja, njih će rješavati Vlada i nadležna ministarstva, rekao je predsjednik Sabora. "Želimo da Srbija ide putem europskih integracija, želimo sa Srbijom podijeliti naša iskustva u tom pogledu", istaknuo je.

Bebić i Đukić-Dejanović vjeruju da će se uskoro sastati predsjednici dviju država Ivo Josipović i Boris Tadić.

"Mi nećemo zaboraviti prošlost, nastojat ćemo da se ne ponavaljaju pojedine stvari koje nisu bile dobre, ali želimo dobrosusjedske i razvijene odnose sa Srbijom. To je naša politika i zato mislim da će se predsjednici Josipović i Tadić ubrzo sastati", rekao je Bebić. 

Predsjednica srbijanske Narodne skupštine pozvala je Bebića da posjeti srbijanski parlament.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina