Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikolu Špirića

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikolu Špirića, koji s izaslanstvom boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Predsjednik Sabora je odmah na početku razgovora istaknuo "kako Hrvatska s Bosnom i Hercegovinom ima najdužu granicu, time i najviše zajedničkih interesa". Odnosi dvije susjedne države su dobri i prijateljski, rekao je dodavši kako je Hrvatska spremna Bosni i Hercegovini pomoći na putu prema NATO-u i Europskoj uniji pružanjem vlastitih savjeta i prenošenjem vlastitih iskustava, a zainteresirana je i za rješavanje svih pitanja od zajedničkog interesa. "Spremnost na suradnju treba biti u obostranom interesu i uz ravnopravni dijalog", naglasio je predsjednik Sabora Luka Bebić. Ravnopravnost sva tri naroda u BiH smatra i temeljem dugoročne stabilnosti u toj državi.

Zahvalivši na dobrodošlici predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić je kazao kako Bosna i Hercegovina osjeća podršku Hrvatske na putu prema NATO-u. "Vjerujem da ćemo ove godine ostvariti bezvizni režim za BiH kao i Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP), a treća točka našeg programa je makroekonomska stabilnost države", naglasio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH. "Hrvatska je za Bosnu i Hercegovinu od prioritetnog značaja za razvoj suradnje na temeljima ravnopravnosti", dodao je Špirić i ukazao na potrebu da se vlade sastaju češće kako bi potaknule ministarstva na rješavanje pitanja. Govoreći o Daytonskom sporazumu ocijenio je kako on pruža prostor za evoluciju na svim područjima, no „postoje različita očekivanja“. U procesu uklanjanja barijera, koje stoje na putu prije svega gospodarske suradnje, Nikola Špirić nezaobilaznom smatra ulogu parlamenata koji mogu po njemu ubrzati rješavanje npr. statusa Luke Ploče, pitanja povratka izbjeglica, koje se sada rješava regionalno na ministarskoj razini, ili imovinskopravnih odnosa.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić je na kraju zaključio kako je najveći dobitak posjeta predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikole Špirića "potpuno otvoreni razgovor o pitanjima od zajedničkog interesa u cilju njihovog uspješnog prevladavanja".
 

Autor: Ured predsjednika Sabora