Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio izaslanstvo ruskog Ustavnog suda

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je izaslanstvo Ustavnog suda Ruske Federacije na čelu s njegovim predsjednikom Valerijem Zorkinom.

Predsjednik Sabora Bebić govorio je o najnovijim izmjenama hrvatskog Ustava i kazao kako su one učinjene u sklopu priprema za članstvo u Europskoj uniji, a bez njih nije bilo moguće usvojiti desetak zakona u sklopu prilagodbe zakonodavstvu EU-a. Naglasio je da članstvo u EU neće biti smetnja suradnji s Rusijom jer Hrvatska želi razvijati svestrane odnose. U tom je kontekstu istaknuo područje energetike i turizam. "Sa zadovoljstvom bilježimo povećanje broja ruskih turista u Hrvatskoj", rekao je Bebić.

Predsjednik ruskog Ustavnog suda Zorkin rekao je kako su odnosi između ustavnih sudova Ruske Federacije i Republike Hrvatske "čvrsti i dobri i u tom smislu korak ispred političara". Dodao je kako obje zemlje, bez obzira na velike razlike, imaju puno zajedničkih problema budući da se radi o tranzicijskim zemljama. "Ustavni sudovi djeluju u uvjetima kada se države suočavaju s velikim socijalnim i drugim problemima, pa se pred ustavne sudove i zakonodavna tijela postavljaju veliki zadaci", objasnio je Zorkin. Iznio je podatak kako u Rusiji Ustavni sud godišnje zaprimi 19 tisuća žalbi. Naglasio je da ruska država, korak po korak, napreduje prema državi vladavine prava. "Zakonodavstvo postoji, glavni problem je provedba", zaključio je predsjednik ruskog Ustavnog suda.

Ističući značaj ustavnih sudova u demokratskim državama predsjednik Sabora rekao je kako hrvatski Ustavni sud često funkcionira kao četvrti stup vlasti. "Potvrdio je svoju pozitivnu funkciju nadzora, a povjerenje građana u Ustavni sud je dosta visoko", zaključio je predsjednik Hrvatskoga sabora dodavši na kraju kako se priprema izmjena Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH budući da je sud zbog sadašnje široke definicije osnove za ustavnu tužbu pretrpan, ponekad čak i banalnostima.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora