Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio islandskog ministra vanjskih poslova Össura Skarphédinssona

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je ministra vanjskih poslova Republike Islanda Össura Skarphéðinssona u sklopu njegovog službenog posjeta Hrvatskoj. Dvojica su dužnosnika razgovarali o bilateralnim odnosima te o pristupanju Hrvatske i Islanda Europskoj uniji.

Predsjednik Sabora izrazio je zadovoljstvo što ima mogućnost u hrvatskom parlamentu primiti ministra vanjskih poslova države koja je prva u svijetu priznala neovisnu Hrvatsku. Zahvalio je na potpori Islanda i čestitao na statusu kandidata za EU, kojeg je Island dobio 17. lipnja ove godine. U razgovoru s islandskim ministrom predsjednik Sabora rekao je da Hrvatska želi proširiti suradnju, pogotovo sada kada obje države imaju status kandidata za članstvo u Europskoj uniji te izrazio želju da Hrvatsku posjeti što veći broj islandskih turista. Kao pozitivan primjer istaknuo je suradnju Energetskog instituta Hrvoje Požar s islandskom inženjerskom tvrtkom EFLA.

Islandski je ministar vanjskih poslova Hrvatskoj zahvalio za tehničku pomoć i savjete, koji su Islandu bili od velike koristi za ispunjavanje Upitnika Europske komisije. Izrazio je očekivanje da će dvije države surađivati u okviru EU-a "jer je to najbolji način na koji male države mogu obraniti interese". Kao posebno područje od interesa za suradnju istaknuo je energetiku, posebice u pogledu korištenja geotermalnih izvora, u čemu je Island vodeća država u svijetu. 

Predsjednik Sabora pozdravio je mogućnost suradnje u korištenju geotermalnih izvora, kojima je Hrvatska bogata, ali se njima slabo koristi. Posebno se osvrnuo na zaštitu okoliša, koja je od velike važnosti za Hrvatsku. Upozorio je na to da bi svaka ekološka katastrofa u Jadranu, koji ulazi duboko u europsko kopno, imala nesagledive posljedice. Hrvatska želi zaštititi biološki potencijal Jadrana od pretjeranog izlova, rekao je Bebić dodavši "kako Jadransko more pripada cijeloj Europi, na njega dolaze turisti iz cijele Europe pa bi on trebao biti briga cijele Europe, a ne samo obalnih zemalja". U tom kontekstu Hrvatska očekuje pomoć Islanda jednom kad obje države uđu u EU, a islandski je ministar Skarphéðinsson izrazio podršku tom pristupu.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora