Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio glavnog tajnika Vijeća Europe Thorbjørna Jaglanda

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sastao se s glavnim tajnikom Vijeća Europe (VE) Thorbjørnom Jaglandom.

- Demokratske standarde hrvatsko je društvo usvojilo kao svoje. Naš napredak u izgradnji demokratskog društva prepoznali su Vijeće Europe i Europska unija, kazao je predsjednik Sabora Josip Leko na početku sastanka. Glavnog tajnika VE informirao je o tijeku ratifikacije hrvatskoga pristupnog ugovora. Uz napomenu da je Hrvatska na završetku tog procesa kazao je kako u Hrvatskoj s jedne strane osjećamo zadovoljstvo što smo napredovali tako da možemo biti članica EU-a, ali i s druge strane povećanu odgovornost kao buduća punopravna članica EU-a.

Glavni tajnik VE Thorbjørn Jagland pozitivnim je ocijenio rad hrvatskog izaslanstva u VE i dodao da je važno nastaviti suradnju kako bi se Hrvatskoj pomoglo da dostigne standarde EU-a. Pritom je kao najznačajnija područja istaknuo suzbijanje korupcije, slobodno i neovisno sudstvo te slobodne i neovisne medije kao pretpostavku za borbu protiv korupcije, zatim borbu protiv govora mržnje i nasilja te zaštitu manjina, osobito sada u vrijeme ekonomske krize kada rastu napetosti u društvu.

Posebno je važnim ocijenio pristupanje Europske unije Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, čime bi Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu postao nadležan za zakonodavstvo EU-a, a omogućio bi se i koherentni razvoj prakse Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu i Europskog suda pravde u Luksemburgu.

Voditelj saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini VE Gvozden Srećko Flego glavnog je tajnika VE Thorbjørna Jaglanda informirao o odnosu Hrvatske prema društvenim manjinama i njihovoj zaštiti te o prijenosu i razmjeni znanja i iskustava sa zemljama u susjedstvu.

Autor: Ured predsjednika Sabora