Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner primio potpredsjednika Narodne savjetodavne skupštine Republike Indonezije Sjarifuddina Hasana

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u utorak potpredsjednika Parlamenta Republike Indonezije Sjarifuddina Hasana koji s izaslanstvom boravi u Hrvatskoj.

U razgovoru dvojice dužnosnika posebno su istaknuti prijateljski bilateralni odnosi bez otvornih pitanja te kontinuirani posjeti parlamentarnih delegacija što doprinosi sveukupnim odnosima dviju država i naroda. Složili su se i oko toga da postoji prostor za produbljivanje odnosa i unaprjeđenje gospodarske suradnje posebice u IT sektoru, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji.

–Naši su diplomatski odnosi dugi 31 godinu i razvijaju se u odličnom smjeru, a ja se osobno zalažem za jačanje parlamentarne diplomacije jer smatram da ona pruža jednu otvoreniju i neposredniju komunikaciju od one klasične, rekao je Reiner. Iskazao je zadovoljstvo potpisanim sporazumima o suradnji Hrvatske i Indonezije u područjima turizma, obrane i obrazovanja posebno ističući kako to otvara i mogućnosti razvoja snažnijih gospodarskih odnosa i trgovinske razmjene. Dodao je kako bi dobar zamah unaprijeđenu odnosa dali i izravni letovi između dviju država koji bi uvelike olakšali komunikaciju i posjete gospodarstvenika i turista.

Potpredsjednik Narodne savjetodavne skupštine Republike Indonezije izrazio je zadovoljstvo bilateralnom suradnjom i parlamentarnom razmjenom naglasivši kako je Hrvatska zanimljiva mnogim zastupnicima u Indoneziji te u tom svijetlu pozvao potpredsjednika Sabora Reinera u skori uzvratni posjet. –Mnoge stvari su nam zajedničke, a mi od vas u Hrvatskoj možemo učiti o tome kako privući toliki broj turista, ali i postići bolje rezultate kada je riječ o gospodarskome rastu, naglasio je Hasan. 

Govoreći o modernizaciji indonezijskih vojnih snaga rekao je kako su zainteresirani za suradnju s tvrtkama koje proizvode vojnu opremu za osobnu upotrebu te istaknuo je i kako vidi potencijal u korištenju hrvatskih morskih luka za dodatan plasman indonezijskih proizvoda na europsko tržište. Složio se s idejom otvaranja izravnih letova naglasivši kako bi oni značajno uštedjeli vrijeme mnogim zainteresiranim ljudima iz svijeta biznisa te turistima.

Zaključno je naglašena obostrana želja za daljnjom intenzivnom međuparlamentarnom suradnjom posebice u kontekstu razvoja gospodarskih veza te razmjene sveučilišnih profesora i studenata.