Neven Mimica i Frano Matušić primili izaslanstvo Donjeg doma talijanskog parlamenta na čelu s predsjednikom Gianfrancom Finijem

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić održali su sastanak s izaslanstvom Donjeg doma parlamenta Talijanske Republike na čelu s predsjednikom Donjeg doma Gianfrancom Finijem.

Na sastanku je istaknuta izvanredna suradnja parlamenata dviju zemalja, kao i sveukupna potpora Italije hrvatskom pristupanju EU. Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica predstavio je rad dvaju Odbora, naglasivši njihovu središnju ulogu u parlamentarnoj diplomaciji. Izrazivši očekivanje da će Hrvatska potpisati pristupni ugovor za vrijeme mađarskog predsjedanja EU-om, Neven Mimica dodao je da se nada kako će Italija biti među prvim zemljama koje će ratificirati ugovor, kao što je bio slučaj i u procesu pristupanja NATO-u.

Predsjednik Donjeg doma Talijanske Republike Gianfranco Fini rekao je da će Italija sigurno nastaviti pružati punu potporu Hrvatskoj, dodavši kako je Hrvatska isključivo svojim naporima dostigla ovaj cilj. Govoreći o budućoj suradnji, Gianfranco Fini posebno se osvrnuo na mogućnosti zajedničkih projekata na području izgradnje infrastrukture te na zaštiti Jadranskog mora. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić podržao je takvu suradnju posebno istaknuvši potrebu jačanja suradnje u projektu izgradnje autoceste na Jadransko-jonskom koridoru. Osim gospodarskih tema, sugovornici su razmijenili stajališta i o zaštiti ljudskih prava i prava nacionalnih manjina. Predsjednik Donjeg doma Talijanske Republike Gianfranco Fini tom prilikom je izdvojio, kao iznimno pozitivne, nedavne izmjene hrvatskog zakonodavstva koje predviđaju dvostruko pravo glasa za pripadnike manjih nacionalnih manjina. Govoreći o europskoj perspektivi zemalja jugoistočne Europe, Gianfranco Fini rekao je da je Hrvatska model za ostale zemlje regije. Stabilizacija i napredak tih zemalja prema EU, zaključili su sugovornici, također je zajednički interes obiju zemalja.

Autor: Služba za odnose s javnošću