Dodijeljene državne nagrade za znanost za 2009. godinu

Zagreb - Državne nagrade za znanost, najviša priznanja koja Hrvatski sabor dodjeljuje za znanstvena dostignuća za 2009. godinu dobio je 31 znanstvenik, a nagrade za životno djelo dodijeljene su Stjepanu Gamulinu, Ivici Kostoviću, Ivi Senjanoviću, Ferdu Bašiću i Augustu Kovačecu. 

Odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2009. donio je danas Odbor za dodjelu državnih nagrada za znanost pod predsjedanjem predsjednika Odbora i predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića. Nagradu za životno djelo u području prirodnih znanosti dobio je akademik Stjepan Gamulin, u području biomedicinskih znanosti akademik Ivica Kostović, u području tehničkih znanosti akademik Ivo Senjanović, u području biotehničkih znanosti prof. dr. Ferdo Bašić te u području humanističkih znanosti akademik August Kovačec.

Četrnaestero akademika i profesora dobilo je godišnje nagrade za znanost, šestero znanstvenika i profesora za populariziranje i promidžbu znanosti, a nagrađeno je i šestero znanstvenih novaka.

Nagrada za životno djelo iznosi 80.000 kuna, godišnje nagrade za znanost te za populariziranje i promidžbu znanosti 30.000 kuna te godišnja nagrada za znanstvene novake 20.000 kuna. Državne nagrade za znanost, koje dodjeljuje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, kako se doznaje, laureatima će biti uručene na svečanoj sjednici Sabora 8. listopada.

Odluka o dodjeli državne nagrade za znanost za 2009. godinu
 

Autor: Hina