Danica Baričević primila veleposlanika Australije Richarda Rodgersa

Zagreb – Voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Australija Danica Baričević održala je u četvrtak sastanak s veleposlanikom Australije u Hrvatskoj Richardom Rodgersom.

Zastupnica Baričević je predstavila sastav Skupine prijateljstva na čijem je čelu, a koja u ovom sazivu Sabora ima 24  člana, što pokazuje, prema njezinim riječima, kako su Hrvatska i Australija prijateljske i partnerske zemlje. Dodala je i kako je Skupina osnovana 2000. godine i naglasila kako je u svakom sazivu vrlo brojna. Istaknula je brojnu hrvatsku zajednicu koja živi u Australiji i povezuje dvije zemlje. –Hrvati u Australiji aktivno su uključeni u brojne sfere života, od gospodarstva, kulture do sporta te su istaknuti članovi australskog društva. Ta hrvatska zajednica, koja broji oko 250 000 ljudi diljem Australije, značajna je spona između naše dvije zemlje, naglasila je Baričević. Izvijestila je veleposlanika o svojoj uključenosti u predstojeći Summit žena lidera iz Australije i Novog Zelanda koji će se održati u Biogradu na Moru od 14. do 16. srpnja 2023. godine te iskazala nadu kako će izaslanstvo posjetiti i Hrvatski sabor. 

Veleposlanik Australije je također iskazao zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima dviju zemalja, na početku svog mandata u Hrvatskoj. Izvijestio je voditeljicu o provedenim izborima u australskom parlamentu u svibnju prošle godine, nakon kojih je skupina prijateljstva s Hrvatskom obuhvaćena s drugim zemljama regije. Složio se kako treba produbiti parlamentarnu suradnju uspostavljenjem kontakata i međusobnih posjeta skupina prijateljstva Hrvatske i Australije. Rodgers je također naglasio da Hrvatska, kao članica EU-a i mediteranska zemlja, ima stratešku i gospodarsku važnost za Australiju, a dvije države, prema njegovim riječima, dijele i slične vrijednosti kao što su poštivanje vladavine prava i demokracija. 

Dužnosnici su razmijenili mišljenja o Sporazumu o slobodnoj trgovini između Europske unije i Australije, koji bi, kako su istaknuli, donio brojne pogodnosti objema zemljama, a u nastavku su razgovarali i o eurozoni i ulasku Hrvatske u Schengen te obnovljivim izvorima energije i klimatskim promjenama.