Započelo godišnje zasjedanje Interparlamentarne unije

Ženeva - 130. zasjedanje Interparlamentarne unije (IPU), na kojem sudjeluje 715 parlamentaraca iz 141 zemlje, započelo je u nedjelju u Ženevi, a završit će u četvrtak, 20. ožujka. Jučer su održani sastanci nekoliko odbora, među njima i Koordinacijskog odbora parlamentarnih zastupnica na kojem se raspravljalo o izazovima pri usklađivanju demografskih kretanja i prirodnih ograničenja te o ulozi parlamenata u zaštiti djece migranata i djece u ratnim područjima. Zastupnice su raspravljale i o prioritetima za žene u sljedećem desetljeću, a predložile su i svoju kandidatkinju za izbor nove glavne tajnice IPU-a. 

Na današnjoj plenarnoj raspravi bit će riječ o novim nastojanjima IPU-a za jačanje mira i demokracije. Skupštini će se obratiti predsjednik Ustavotvorne narodne skupštine Tunisa Mustafa Ben Jaafar. Glasovanjem će se utvrditi hoće li se na dnevni red uvrstiti teme predložene za raspravu po hitnom postupku: o stanju u Siriji na prijedlog Sirije; o stanju u Srednjoafričkoj Republici na prijedlog Tunisa te o situaciji u Ukrajini na prijedlog Ukrajine i Kanade. Danas će se održati i Forum mladih parlamentaraca te sjednica Stalnog odbora za demokraciju i ljudska prava. 

U utorak i srijedu parlamentarni izaslanici najviše će se posvetiti temi zaštite djece migranata pri čemu će posjetiti i centar za neadaptirane manjine u Lausannei. Posljednji dan zasjedanja održat će se panel-rasprava o temi „Razlozi za visoku stopu izmjenjivosti zastupničke strukture na izborima“. U četvrtak je predviđeno usvajanje predloženih rezolucija te izbor novog glavnog tajnika IPU-a. 
 

Autor: Služba za medije