SEECP u Sofiji: Usvojena izjava o regionalnoj suradnji

Sofija - Predsjednici parlamenata zemalja Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP), među kojima i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, usvojili su u ponedjeljak u Sofiji zajedničku izjavu i Memorandum o međuparlamentarnoj suradnji zemalja regije u kojima se ističe europska perspektiva zemalja jugoistočne Europe, s članstvom u Europskoj uniji kao krajnjem cilju. 

"Važno je u ovom trenutku istaknuti europsku perspektivu zemalja jugoistočne Europe, uključujući i zemlje zapadnog Balkana, a na temelju dopunjene Solunske agende", stoji u zajedničkoj izjavi koju su usvojili čelnici parlamenata Hrvatske, Albanije, Bugarske, BiH, Grčke, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije i Turske.

Prema riječima predsjednika bugarskog narodnog Sobranja Georgija Pirinskog, sudionici Sedme konferencije predsjednika parlamenata SEECP-a složili su se, u svjetlu najnovijeg razvoja događaja u regiji, da parlamentarnu regionalnu suradnju treba dodatno pojačati kako bi se premostile novonastale teškoće. Na konferenciji je, u sklopu misije UN-a na Kosovu (UNMIK), sudjelovalo i kosovsko izaslanstvo. Pirinski je objasnio da je njihovo sudjelovanje u skladu s "prihvaćenom praksom" no, kako je istaknuo, o problemima na relaciji Srbija - Kosovo nije se razgovaralo. "Na konferenciji se nije raspravljalo ni o jednom pojedinačnom slučaju, ali je dogovoreno da se obostrano prihvatljiva rješenja donose u skladu s međunarodnim načelima i odredbama", kazao je Pirinski.

Memorandum također ističe da je budućnost Jugoistočne Europe u Europskoj uniji te da je regionalna suradnja od dugoročnog interesa za zemlje regije i jedan od preduvjeta za uspješno okončanje euroatlantskih integracija. Članice SEECP-a obvezale su se da će na tom putu nužno jačati ulogu parlamenata. Prema usvojenom dokumentu međuparlamentarna suradnja zemalja regije omogućit će usklađivanje njihovih zakonodavstava s europskom pravnom stečevinom i daljnje jačanje demokratskih institucija. Nakon završetka konferencije Pirinski je objavio da će se u svibnju u Bruxellesu održati konferencija parlamenata 27 članica EU na kojoj će tema biti zapadni Balkan. (Hina)

Autor: internet redakcija/Hina