Predsjednik Sabora Luka Bebić susreo se s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku i sigurnost izraelskog parlamenta Tzahijem Hanegbijem

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić susreo se s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku i sigurnost Knesseta Tzahijem Hanegbijem.

Susretu su uz predsjednika Sabora prisustvovali potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić, predsjednik Odbora za financije i državni proračun te voditelj saborske skupine prijateljstva Hrvatska-Izrael Goran Marić.

Uz predsjednika Odbora za vanjsku politiku i sigurnost Knesseta Tzahija Hanegbija susretu su nazočili veleposlanik Države Izrael u RH Yossi Amrani, zastupnik Knesseta i predsjednik izraelsko-hrvatske parlamentarne grupe prijateljstva Moshe Mutz Matalon, zastupnik i predsjednik Odbora za poslovnik, imunitete i privilegije Ronnie Bar-On te zastupnik Eitan Cabel.

Tijekom susreta istaknuto je obostrano zadovoljstvo razvojem dobrih bilateralnih odnosa, koji potvrđuju ozračje povjerenja i prijateljstva između Hrvatske i Izraela. Predsjednik Sabora tom je prilikom svoje sugovornike podsjetio kako je suradnja dvije zemlje i na multilateralnoj razini vrlo dobra te kako je Hrvatska kao nedavna nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a imala prilike baviti se pitanjima bliskoistočnog mirovnog procesa, s tim da je još uvijek uključena u Mirovne operacije UN-a na Golanskoj visoravni i u Libanonu. Bebić je izrazio nadu da će izraelski i palestinski vođe pronaći put za učinkovito kompromisno rješenje te istaknuo kako američka administracija uživa punu hrvatsku podršku u svom pothvatu po tom pitanju. Osvrnuvši se na Domovinski rat, Bebić je dodao kako Hrvatska rješenje o dvije države smatra temeljem na kojemu treba graditi budućnost. "Palestinci trebaju imati neovisnu državu, demokratsku, odgovornu i samodostatnu, ali ujedno i onu koja će regiji, osobito Izraelu, garantirati mir i politiku dobrog susjedstva", zaključio je Bebić.

Hanegbi se u razgovoru osvrnuo i na Iran i nuklearno pitanje koje smatra gorućim ne samo za Izrael nego i za ostatak svijeta. Bebić je potvrdio kako Hrvatska dijeli zabrinutost međunarodne zajednice zbog potencijalne prijetnje razvoja nuklearnog vojnog programa Irana te da u potpunosti podupire rezoluciju Vijeća sigurnosti 1929 iz lipnja 2010. kojom se uvodi četvrti krug sankcija prema Iranu, podupirući ujedno i dodatne bilateralne sankcije SAD-a i EU-a prema Iranu. "U našim kontaktima s iranskim dužnosnicima uporno ukazujemo na našu zabrinutost oko iranskog nuklearnog programa te na iransku dužnost suradnje s međunarodnom zajednicom i Međunarodnom agencijom za atomsku energiju. Riječ je o vrlo kompleksnom problemu koji iziskuje promišljanje osiguranja stabilnosti i održivog mira", dodao je Bebić.

Po pitanju Unije za Mediteran, Bebić je izrazio zadovoljstvo što se ovaj politički okvir otvorio i prema jadranskim zemljama, budući da Hrvatska sukladno svom zemljopisnom položaju i povijesno-kulturnom nasljeđu "mediteranizam" drži značajnom komponentom svog identiteta. "Spremni smo pridonijeti razvoju ovog partnerstva u svim njegovim aspektima, osobito na parlamentarnoj razini", zaključio je Bebić. Osvrnuvši se na skori posjet predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor Izraelu, Hanegbi je izrazio težnju Izraela za izgradnjom intenzivnijih gospodarskih odnosa i trgovinske razmjene dviju zemalja, uz uvjerenje kako je na tom području moguće učiniti više, s naglaskom na područje visokorazvijenih tehnologija, pri čemu je Bebić izrazio želju za razmjenom izraelskog iskustva na području poljoprivrede i navodnjavanja.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora