Predsjednik Sabora Luka Bebić sastao se s veleposlanicima Ukrajine, Australije i Slovačke

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je u radne posjete veleposlanika Ukrajine Markiiana Lubkivskyja, veleposlanicu Australije Tracy Reid i veleposlanika Slovačke Jána Baňasa.

Predsjednik Hrvatskog sabora Bebić i ukrajinski veleposlanik Lubkivskyi su se, osim u pogledu visoke ocjene bilateralnih odnosa koji se mogu opisati kao tradicionalno dobri i prijateljski, suglasili i s obzirom na značaj parlamentarne suradnje kao neodvojivog dijela ukupnih bilateralnih odnosa. U vezi s tim je dogovoreno da predsjednik ukrajinske Vrhovne rade Arsenij Jacenjuk još ove godine posjeti Republiku Hrvatsku. Ocijenivši Hrvatsku kao „stožer stabilnosti i sigurnosti u regiji“, ukrajinski je veleposlanik rekao kako u Vrhovnoj radi postoji i snažan interes za suradnju s odgovarajućim odborima Hrvatskog sabora, posebice u pogledu ustavnih reformi te europskih i euroatlantskih integracija. Predsjednik Hrvatskog sabora je izrazio spremnost Hrvatske da Ukrajini pomogne na putu približavanja NATO-u i Europskoj uniji.

U razgovoru s australskom veleposlanicom Tracy Reid istaknuta je obostrana želja da se odnosi dviju zemalja nastave razvijati u prijateljskom duhu, te je posebno istaknuta značajna uloga australskih Hrvata u povezivanju dviju država ne samo na političkom, nego i na gospodarskom planu. Veleposlanica Reid je pozitivno ocijenila hrvatske inicijative da se područje stabilnosti i sigurnosti u regiji učvrsti i proširi, te je podržala priključenje Republike Hrvatske NATO-u kao i njezine pregovore s Europskom unijom. Rekla je kako se broj australskih turista koji posjećuju Hrvatsku utrostručio u odnosu na prethodne dvije godine, pa je prošle godine dosegao brojku od sedamdeset tisuća australskih turista. Izrazila je nadu da će taj interes za Hrvatsku rezultirati inicijativama u gospodarstvu i trgovini.

Slovačkom veleposlaniku Baňasu predsjednik Sabora Bebić je zahvalio na podršci koju Slovačka Republika, konkretnim savjetima i akcijama, kontinuirano pruža Republici Hrvatskoj na putu priključenja NATO-u i Europskoj uniji. Obostrano je ocijenjeno da su bilateralni odnosi veoma dobri i bez otvorenih pitanja, o čemu svjedoče i česti susreti najviših dužnosnika dviju država. Veleposlanik je prenio želju predsjednika slovačkog parlamenta da ove godine primi u posjet predsjednika Hrvatskog sabora, a snažan interes postoji i za suradnju s odborima za vanjske poslove i europske integracije. U razgovoru je zaključeno i da je potrebno pojačati gospodarsku suradnju koja je skromna, osim na području turizma.

Autor: Ured predsjednika Sabora