Predsjednik Sabora Luka Bebić primio šefa Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj Jorgea Fuentesa

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je voditelja Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj, veleposlanika Jorgea Fuentesa Monzonisa Vilallongu.

Zahvalivši voditelju Misije OESS-a na njegovom zauzimanju da se OESS-ova misija u Hrvatskoj privede kraju, predsjednik Hrvatskog sabora je s osobitim zadovoljstvom istaknuo dobru 11-godišnju suradnju Republike Hrvatske s Misijom koja je, između ostalog, rezultirala usvajanjem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina kao i zajedničkom organizacijom okruglih stolova u Hrvatskom saboru na temu reforme izbornog zakonodavstva i zapošljavanja manjina u javnom sektoru koji su bili veoma dobro primljeni u javnosti.

Dvojica su dužnosnika izrazila uvjerenje da će nastavak suradnje s Uredom OESS-a u Zagrebu do kraja 2008. godine uroditi uspješnim rješavanjem preostalih pitanja u vezi s procesuiranjem ratnih zločina i stambenim zbrinjavanjem povratnika.

Šef Misije OESS-a Jorge Fuentes je na kraju istaknuo kako u Republici Hrvatskoj, koja je na pragu toga da uđe u punopravno članstvo u NATO-u, vodi pregovore za ulazak u Europsku uniju i ove je godine postala nestalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, zaista nema više potrebe za OESS-ovom misijom.

Autor: Ured predsjednika Sabora