Predsjednik Hrvatskoga sabora primio predsjednika njemačkog Ustavnog suda

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić susreo se u Hrvatskom saboru s predsjednikom Saveznog ustavnog suda Savezne Republike Njemačke Andreasom Voßkuhleom s izaslanstvom.

Na sastanku se razgovaralo o suradnji i tekućim radnim sastancima predstavnika ustavnih sudova Hrvatske i SR Njemačke u Zagrebu s ciljem razmjene iskustava i znanja, nedavnoj izmjeni Ustava RH koja je omogućila donošenje pratećih ustavnih zakona te zakonodavnim aktivnostima Hrvatskoga sabora s ciljem prilagodbe hrvatskog zakonodavstva europskome.

Predsjednik Sabora Luka Bebić i predsjednik Saveznog ustavnog suda SR Njemačke izrazili su suglasno stajalište kako je Ustavni sud snažan stup stabilnosti pravnog poretka svake zemlje, koji svojim radom daje velik doprinos u razvoju društva. U pogledu odluka ustavnih sudova potvrđen je i načelni stav da javnost uoči donošenja odluka o određenim otvorenim pitanjima ima pravo na stručni dijalog na znanstvenoj razini, pod jasnom pretpostavkom da se te odluke, kada ih Ustavni sud jednom donese, u konačnici uvažavaju i poštuju.

Uz predsjednika Sabora susretu su prisustvovali potpredsjednik Sabora i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Vladimir Šeks, predsjednica Odbora za pravosuđe Ana Lovrin i predsjednik Odbora za zakonodavstvo Emil Tomljanović.

Ispred Ustavnog suda RH susretu su prisustvovali predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec i zamjenik predsjednice Ustavnog suda Aldo Radolović.

Uz izaslanstvo Saveznog ustavnog suda SR Njemačke sastanku je prisustvovao i njemački veleposlanik u RH Bernd Fischer.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora