Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sastao se s austrijskim saveznim ministrom za europske i međunarodne poslove Michaelom Spindeleggerom

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić susreo se danas u Saboru sa saveznim ministrom za europske i međunarodne poslove Republike Austrije Michaelom Spindeleggerom te izaslanstvom austrijskog parlamenta.

Tijekom susreta razgovaralo se o bilateralnoj i gospodarskoj suradnji dviju zemalja, prilagodbi hrvatskog zakonodavstva europskome, istrazi o Hypo Alpe-Adria-Banci te pitanju naknade za oduzetu imovinu za vrijeme komunističke vladavine.

Osvrnuvši se na tradicionalno vrlo dobre i plodne bilateralne, parlamentarne i gospodarske odnose Hrvatske i Austrije, predsjednik Sabora izrazio je zadovoljstvo dolaskom brojnog austrijskog izaslanstva u Hrvatsku i Hrvatski sabor. "Austrija je najveći strani ulagač u Hrvatskoj te se nadam da će se Austrija unatoč gospodarskoj krizi u proteklom razdoblju uključiti u novi investicijski ciklus na području energetike, infrastrukture i turizma, koji je predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor nedavno najavila", naglasio je Bebić, navodeći primjer izgradnje nizinske željezničke pruge od Rijeke do Zagreba te drugih projekata u okviru Dunavske strategije.

U vezi s prilagodbom hrvatskog zakonodavstva europskome, Bebić je istaknuo kako je Sabor u sadašnjem sazivu donio više od 260 zakona radi usklađivanja sa zakonodavstvom Europske unije, ujedno podsjetivši i na nedavnu izmjenu Ustava uključujući donošenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, kojim se uvela "pozitivna diskriminacija" manjina koje čine manje od 1,5 posto stanovništva Republike Hrvatske, te pravo dvostrukog prava glasa. "Nacionalne manjine u Hrvatskoj smatramo svojim bogatstvom i poveznicom s drugim narodima", dodao je Bebić.

Spindelegger je izrazio zadovoljstvo skorim dovršetkom hrvatskih pregovora s EU-om, dodajući kako se raduje što će Austrija Hrvatsku uskoro moći pozdraviti u europskoj obitelji. Nadovezujući se na tu temu, zamjenik predsjednika austrijskog parlamenta Fritz Neugebauer naglasio je kako "ne samo službena politika nego i cijeli austrijski narod prati i podupire Hrvatsku na putu u Europsku uniju".

Vezano za istragu o Hypo Alpe-Adria-Banci, Neugebauer je prenio izraze podrške austrijske ministrice pravosuđa Claudie Bandion-Ortner u potpunom razotkrivanju pozadine afere Hypo te poticanju suradnje austrijskog i hrvatskog državnog odvjetništva. Bebić je po tom pitanju potvrdio potrebu za suradnjom s austrijskim istražnim tijelima, uključujući suradnju putem relevantnih odbora obaju parlamenata.

Na upit Neugebauera o pitanju naknade za oduzetu imovinu za vrijeme komunističke vladavine, Bebić je izvijestio austrijsko izaslanstvo kako je odlukama Vrhovnog suda, donesenim temeljem zahtjeva za zaštitu zakonitosti Državnog odvjetništva RH protiv dviju odluka Upravnog suda, zauzeto stajalište prema kojemu strane fizičke osobe u svim slučajevima, kada pitanje naknade nije riješeno međudržavnim sporazumom, imaju pravo na naknadu oduzete imovine. "Nadležna tijela u tom pogledu sada razmatraju modalitete za daljnje postupanje koje će predložiti Vladi", zaključio je Bebić.

Susretu su uz predsjednika Sabora prisustvovali veleposlanik RH u Republici Austriji Zoran Jašić te zastupnici i članovi saborske hrvatsko-austrijske skupine prijateljstva Karmela Caparin, Dragutin Bodakoš i Nazif Memedi.

Uz saveznog ministra za europske i međunarodne poslove Republike Austrije sastanku su nazočili zamjenik predsjednika austrijskog parlamenta Fritz Neugebauer, veleposlanik Republike Austrije u RH Jan Kickert te zastupnici u austrijskom parlamentu Werner Amon, Lukas Mandl, Anna Franz, Christoph Kainz, Oswald Klikovits, Franz Eduard Kuehnel, Johann Raedler, Bernd Schoenegger, Dorothea Schittenhelm, Johann Singer, Ridi Steibl, Gaby Tamandl i August Woeginger.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora