Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio finskog veleposlanika Juhu Ottmana u nastupni posjet

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike Finske u RH Juhu Ottmana.

Zahvalivši finskom veleposlaniku na potpori Finske u procesu proširenja EU-a u cjelini, a time i potpori Hrvatskoj za ulazak u EU, predsjednik Sabora je ustvrdio kako je u 2010. godini postignut značajan pomak u razvoju bilateralnih odnosa dviju zemalja.
Ottman je izrazio divljenje Finske na velikim koracima koje je Hrvatska učinila na području usklađivanja hrvatskog zakonodavstva europskome te potvrdio težnju za daljnjim razvojem bliskih odnosa finskog parlamenta i Sabora, smatrajući kako dobri interparlamentarni odnosi mogu biti ključni kao asistencija na putu prema Europskoj uniji.

Predsjednik Sabora i finski veleposlanik složili su se oko velikih mogućnosti suradnje dviju zemalja na područjima energetike, energetske učinkovitosti, zaštite okoliša i obrazovanja. Izraženo je nadalje zadovoljstvo dobrom suradnjom finskih i hrvatskih istraživačkih i znanstvenih institucija te pokrenutom ljetnom školom nanotehnologije u Dubrovniku od 19. do 22. rujna ove godine kao zajedničkog projekta Instituta Ruđer Bošković, Sveučilišta Jyväskylä te Nano Science Centra kao i suradnjom Sveučilišta Jyväskylä i Instituta Ruđer Bošković s nakanom osnivanja prvog Centra za nanoznanost u Zagrebu.

Predsjednik Sabora zahvalio je tijekom sastanka i na potpori Finske za uspostavu regionalnog ureda Europskog šumarskog instituta u Varaždinu, potvrdivši želju Hrvatske za poticanjem svih oblika suradnje na području šumarstva, istraživanja i zaštite šuma.

  
 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora