Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić na svečanoj proslavi Dana arhiva

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić prisustvovao je svečanoj proslavi Dana arhiva, kojim se ističe važnost arhiva u suvremenom informacijskom društvu i "nevidljivi trud" arhivista, a na svečanosti je potpisan sporazum o suradnji između Središnjega državnog ureda za e-Hrvatsku i Hrvatskog državnog arhiva.

Ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva Stjepan Ćosić rekao je kako se arhivski posao, suprotno uvriježenom stereotipu o prašnjavim arhivima, obavlja u dinamičnom okruženju gdje treba odgovoriti na informacijske izazove i nove korisničke zahtjeve. Nema učinkovite javne uprave bez efikasne i tehnološki osposobljene arhivske službe, dodao je. Niti jedna ustanova ili srodna djelatnost nije prošla tako težak put, od povijesnog arhiva za uski krug znanstvenoistraživačke elite do moderne središnje nacionalne arhivske ustanove, istaknuo je Ćosić. Ministar kulture Božo Biškupić je rekao kako HDA od osamostaljenja Hrvatske bilježi pozitivne trendove u stručnom i organizacijskom smislu, osnovani su novi arhivi, a većim su dijelom riješeni i problemi arhivskog smještaja. Prateći suvremenu tehnologiju arhivska služba uspješno je odgovorila složenim zahtjevima okoline i otvorila se građanima i korisnicima, dodao je. Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić smatra da, osim što arhivi proučavaju prošlost, daju i odrednice za budućnost, s obzirom na to da se, napomenuo je, iz bogate arhivske građe može naučiti i nešto korisno za budućnost.

Na današnjoj svečanosti Hrvatski državni arhiv dodijelio je i dva priznanja, Središnjem državnom uredu za e-Hrvatsku te svojoj djelatnici Silviji Babić za dostignuća u suradnji sa stvarateljima i imateljima arhivskog gradiva. Arhivu je dodijeljen certifikat ISO 9001:2008 za sustav upravljanja kvalitetom, kojim se obvezao na unapređenje kvalitete vlastitoga rada i ostvarenja ciljeva. Otvorena je izložba "Ivan Zakmardi i njegovo naslijeđe" posvećena uglednom hrvatskom odvjetniku, sucu, bilježniku i podžupanu, poznatom po "Škrinji povlastica" iz 1643., koja se smatra početkom današnjeg Hrvatskog državnog arhiva. Predstavljena je i sve veća djelatnost Hrvatskog državnog arhiva u aktivnostima i projektima europskih institucija.

U povodu Dana arhiva, HDA će od 13. do 16. listopada predstaviti odgojno-obrazovnu djelatnost, održati radionice i prodaju svojih izdanja. Na Dan otvorenih vrata, 16. listopada, u Arhivu će se održati više radionica te organizirati obilazak zgrade, spremišta i laboratorija za restauraciju i fotografiju.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina