Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sastao se s predsjednikom Republike Mađarske Palom Schmittom

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sastao se s predsjednikom Republike Mađarske Palom Schmittom.

Tijekom susreta, na kojem se predsjednik Sabora predsjedniku Mađarske zahvalio na svesrdnoj partnerskoj potpori Hrvatskoj u procesu europskih integracija te na nastavku vrlo uspješnih prijateljskih bilateralnih i interparlamentarnih odnosa Hrvatske i Mađarske, predsjednik Mađarske Pal Schmitt je najavio da će se Mađarska tijekom predstojećeg šestomjesečnog predsjedanja Europskom unijom fokusirati na jačanje interregionalne suradnje na cjelokupnom području Europe, na goruće teme poput zaštite okoliša, opskrbe energijom i energetske sigurnosti te infrastrukturne projekte, osvrnuvši se pritom i na Dunavsku strategiju s naglaskom na održivi razvoj, prometnu, gospodarsku i kulturnu suradnju Podunavlja.

Među prioritetima, koje će Mađarska u svom šestomjesečnom mandatu poticati, su i gospodarska strategija Europa 2020., zajednička agrarna politika te korištenje sredstava iz EU fondova. U pogledu pristupnih pregovora RH s EU, Pal Schmitt je izrazio želju da se hrvatski pregovori dovrše upravo tijekom mađarskog predsjedanja Europskom unijom te u tom pogledu dao svoju punu podršku.

Uz predsjednika Sabora sastanku su prisustvovali potpredsjednik Sabora i predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Vladimir Šeks, zastupnici Deneš Šoja, Luka Denona i Stanko Grčić te veleposlanik RH u Republici Mađarskoj Ivan Bandić.

Pal Schmitt je posljednji put posjetio Hrvatsku u funkciji predsjednika mađarskog parlamenta prigodom uspješnog dovršetka Twinning Light projekta prilagodbe Hrvatskoga sabora funkcioniranju unutar EU-a u srpnju ove godine. Od preuzimanja predsjedničke dužnosti u kolovozu ove godine, ovo je prvi posjet Pala Schmitta Hrvatskoj.
  
 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora