Leko u Rimu razgovarao s čelnicima parlamenata Malte i Latvije

Rim - Tijekom drugog dana međunarodne konferencije „Za što se zalaže Europa?“ u Rimu predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko održao je i bilateralne sastanke s predsjednikom parlamenta Malte Angelom Perrugiom i predsjednicom parlamenta Latvije Solvitom Aboltinom. 

Farrugia je istaknuo kako Malta i Hrvatska imaju zajedničke interese na Mediteranu. Naglasio je problem ilegalnih imigranata i tražitelja azila kao ključan za Maltu te istaknuo kako se taj problem mora zajednički riješiti na razini Europske unije. Leko je podupro njegovo stajalište ocijenivši kako granica Unije ne može biti teret samo jedne zemlje članice. Dogovorili su intenzivniju suradnju dvaju parlamenta u europskoj politici. 

Aboltina je naglasila kako se Latvija priprema da iduće godine preuzme predsjedavanje Vijećem Europske unije te kao prioritet istaknula organizaciju sastanka na vrhu o Istočnom partnerstvu s naglaskom na Ukrajinu. Naglasila je kako Latvija podupire teritorijalni integritet Ukrajine te kako rješenje sadašnje krize treba naći u političkim pregovorima. Pozvala je predsjednika Sabora u službeni posjet latvijskom parlamentu. Leko je istaknuo kako Hrvatsku i Latviju povezuju mnoge sličnosti – od veličine država i povijesnog iskustva do interesa u Europskoj uniji – ocijenivši da su sve to razlozi za produbljivanje bilateralne suradnje. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora