Leko podržao Albaniju u europskim integracijama

Zagreb – Hrvatska se zauzima za proširenje Europske unije na cijeli prostor Jugoistočne Europe i u tom smislu naš je interes jednak interesu Albanije, istaknuo je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko na sastanku s ministrom vanjskih poslova Albanije Ditmirom Bushatijem.

Leko je ocijenio kako dvije zemlje povezuju zajednički interesi poput izgradnje jadransko-jonske autoceste i plinovoda, očuvanja Jadranskog mora i Sredozemlja te stabilnosti u Jugoistočnoj Europi. Naglasio je spremnost produbljivanja parlamentarne suradnje i prenošenja iskustva Hrvatskoga sabora u postupku europskih integracija.

Bushati je istaknuo kako je sad pravi trenutak da Hrvatska i Albanija ožive svoje jake povijesne veze. -Za Albaniju je Hrvatska model uspjeha u europskim integracijama i transformaciji društva, stoga tražimo što veću prisutnost Hrvatske u ovoj regiji, rekao je Bushati. Izrazio je nadu da će Albanija u lipnju dobiti status kandidata za članstvo u EU-u te dodao kako bi to bio tek početak ključnih reformi albanskog društva. Zahvalio je Hrvatskoj što se u prosincu 2013. godine zauzela za dodjelu kandidatskog statusa Albaniji. -Nastoje se izgraditi novi zidovi i podjele u regiji u kojima Albanija i albanski narod općenito ostaju jedini čimbenik koji još ne sjedi za pregovaračkim stolom s Europskom unijom, upozorio je Bushati. Izrazio je uvjerenje da Hrvatska može biti dobar zagovornik Albanije u Uniji.

Bushati je Leki prenio poziv predsjednika albanskog parlamenta da službeno posjeti Albaniju, što je predsjednik Sabora prihvatio.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora