Bebić: Jugoistočna Europa mora ubrzati pristupne procese

Sofija - "Jugoistok Europe suočen je s presudnim izazovima, a vlade zemalja regije ne samo da moraju nastaviti s reformama već i ubrzati pristupne procese jer regija nema vremena za gubljenje", izjavio je predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić na 7. konferenciji predsjednika parlamenata članica Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP). 

"Jugoistok Europe nalazi se u povijesnom razdoblju, suočen s presudnim izazovima. Vlade naših zemalja trebaju nastaviti s reformama i ubrzati potrebne pristupne procese. Oni ne smiju kasniti jer jugoistok Europe nema vremena čekati", poručio je Bebić. Obraćajući se predsjednicima parlamenata i izaslanstvima Albanije, BiH, Bugarske, Grčke, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije i Turske, Bebić je kazao da je "parlamentarna suradnja važna sastavnica regionalne suradnje, koja nema alternative te se dopunjuje s europskim i euroatlanskim integracijskim procesima". "Parlamentarna suradnja snažna je sastavnica regionalne suradnje u jugoistočnoj Europi jedna od prioriteta u djelovanju vijeća za regionalnu suradnju (RCC)", kazao je Bebić. Izrazio je uvjerenje da će RCC zajedno s Regionalnim tajništvom za parlamentarnu suradnju, sa sjedištem u Sofiji "stvoriti novo ozračje u pogledu uloge parlamentaraca i javnih djelatnika u snaženju javne svijesti o važnosti provedbi reformi i ubrzanja euroatlantskih procesa u našem dijelu Europe".

Podsjetivši da je Hrvatska početkom travnja dobila pozivnicu za članstvo u NATO-u te da usporedno traje proces integracije u EU, Bebić je kazao da "Hrvatska podržava europsku budućnost svih zemalja regije". Osvrnuvši se na otvorena pitanja i sporove između pojedinih zemalja, Bebić je izrazio stajalište da je "dijalog jedini način za njihovo prevladavanje". "U tom kontekstu posebna je važnost SEECP-a kao političkog foruma i glasa regije, te RCC-a kao operativnog dijela regionalne suradnje", zaključio je Bebić u svom govoru.

Bugarski domaćini predsjednik Narodnog sobranja Georgij Pirinski, premijer Sergej Stanišev i potpredsjednik države Angel Marin uvodnim su govorima jednoglasno poručili da "Bugarska podržava integraciju svih zemalja u regiji". Prema njihovim riječima regionalna suradnja nije zamjena, nego preduvjet za euroatlantsku integraciju. Istaknuli su važnu ulogu parlamenata koji, kao svojevrstan glas naroda, mogu pridonijeti rješavanju regionalnih problema i dinamičnom razvoju regije umjesto ostanku u prošlosti.

U poslijepodnevnom dijelu konferencije očekuje se usvajanje zajedničke deklaracije i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju o međuparlamentarnoj suradnji zemalja Jugoistočne Europe, a bit će održana i konferencija za novinare trojke SEECP-a: trenutačne predsjedateljice Bugarske, Hrvatske, koja je predsjedala od 2006. do 2007., te Moldavije koja preuzima predsjedanje u svibnju 2008.

Na konferenciji u Sofiji, osim predsjednika Hrvatskog sabora, sudjeluju predsjednici parlamenata Albanije, BiH, Bugarske, Grčke, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije i Turske, dok Srbiju zastupa zamjenik predsjednika srbijanskog parlamenta Miloljub Albijanić. Na konferenciji su nazočni i predstavnici Europskog parlamenta i UNMIK-a. (Hina)

Autor: Internet redakcija/Hina