1. sjednica Hrvatskoga sabora

HRVATSKI SABOR


ZAPISNIK 1., KONSTITUIRAJUĆE SJEDNICE HRVATSKOGA SABORA

održane 16., 17., 21., 22., 23. i 24. svibnja 2024. godine


Zagreb, svibanj 2024.

HRVATSKI SABOR
Zapisnik

prve, konstituirajuće sjednice održane 16., 17., 21., 22., 23. i 24. svibnja 2024. godine.
Prvu, konstituirajuću sjednicu Hrvatskoga sabora, 16. svibnja 2024. godine u 11.10 sati, sukladno članku 4. stavku 2. Poslovnika Hrvatskoga sabora, otvorio je predsjednik Hrvatskoga sabora iz 10. saziva Gordan Jandroković.
Na početku sjednice predsjedatelj je čestitao izabranim zastupnicama i zastupnicima na izboru u Hrvatski sabor te pozdravio prisutne uzvanike.
Predsjedatelj je informirao zastupnike da je, na temelju odredbe članka 98. Ustava Republike Hrvatske te članaka 5., 6. i 80. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, Predsjednik Republike Hrvatske donio Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor koji su održani 17. travnja 2024. Izbori na biračkim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske održani su 16. i 17. travnja 2024. Izbori su ponovljeni na dva izborna mjesta 21. travnja 2024. godine.
Državno izborno povjerenstvo 29. travnja 2024. objavilo je službene rezultate izbora za zastupnike u Hrvatski sabor.
Predsjednik Republike Hrvatske, na temelju članka 98. i članka 74. Ustava Republike Hrvatske, sazvao je Hrvatski sabor na prvo zasjedanje.
Predsjedatelj sjednicom izvijestio je zastupnike da su prema Izvješću Državnog izbornog povjerenstva od 29. travnja 2024. u Hrvatski sabor izabrani 151 zastupnica i zastupnik.
Da bi Hrvatski sabor bio konstituiran, sukladno članku 74. Ustava Republike Hrvatske i članku 4. Poslovnika Hrvatskoga sabora, uz nazočnost većine zastupnika, potrebno je pristupiti izboru predsjednika Hrvatskog sabora.

IZBOR PREDSJEDNIKA HRVATSKOGA SABORA
Odredbom članka 5. Poslovnika Hrvatskoga sabora propisano je da pravo podnošenja prijedloga na konstituirajućoj sjednici za izbor predsjednika Sabora ima najmanje jedna trećina zastupnika Hrvatskoga sabora. 
Za izbor predsjednika Hrvatskoga sabora podnesen je jedan prijedlog. Na temelju članaka 4. i 5. Poslovnika Hrvatskoga sabora predložen je zastupnik Gordan Jandroković. Prijedlog je podnijelo 79 zastupnika u Hrvatskome saboru.
U ime predlagatelja zastupnik Ante Sanader obrazložio je prijedlog za izbor predsjednika Hrvatskoga sabora. 
Rasprava je zaključena 16. svibnja 2024.
Prije glasovanja predsjedatelj je izvijestio da je 151 zastupnik i zastupnica ispunilo evidencijski listić.
Hrvatski sabor je, 16. svibnja 2024., većinom glasova /144 „za“, 6 „protiv“/,  izabrao zastupnika Gordana Jandrokovića za predsjednika Hrvatskoga sabora.
Izborom predsjednika Hrvatskoga sabora konstituiran je 11. saziv Hrvatskoga sabora.
Izvođenjem himne „Lijepa naša domovino“ odana je počast domovini. 
Minutom šutnje odana je počast svima onima koji su zaslužni za slobodnu, neovisnu i demokratsku državu, prvom predsjedniku Republike Hrvatske Franji Tuđmanu, svim hrvatskim braniteljima, svima onima koji su svoj život dali za domovinu te preminulim zastupnicama i zastupnicima dosadašnjih saziva kao i svima koji su doprinijeli boljitku naše domovine.
Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, koji je po treći put izabran na dužnost predsjednika Hrvatskoga sabora, obratio se zastupnicima prigodnim govorom i zahvalio na ukazanom povjerenju.

UTVRĐIVANJE DNEVNOG REDA KONSTITUIRAJUĆEG DIJELA SJEDNICE
U pozivu koji su zastupnice i zastupnici primili za ovu sjednicu kao i u prijedlogu za proširenje dnevnoga reda predsjednik Hrvatskoga sabora predložio je sljedeći 

DNEVNI RED 

1.    IZBOR PREDSJEDNIKA, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA MANDATNO-IMUNITETNOG POVJERENSTVA
2.    IZVJEŠĆE MANDATNO-IMUNITETNOG POVJERENSTVA O PROVEDENIM IZBORIMA
3.     DAVANJE PRISEGE ZASTUPNIKA
4.     IZBOR POTPREDSJEDNIKA HRVATSKOGA SABORA
5.     IZBOR PREDSJEDNIKA, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA RADNIH TIJELA HRVATSKOGA SABORA: 
- Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav 
- Odbor za zakonodavstvo
- Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove.
Prigovora na predloženi dnevni red nije bilo te je predsjednik Hrvatskoga sabora objavio utvrđeni dnevni red konstituirajućeg dijela sjednice.  

RASPRAVA I GLASOVANJE PO UTVRĐENOM DNEVNOM REDU KONSTITUIRAJUĆEG DIJELA SJEDNICE

1.     IZBOR PREDSJEDNIKA, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA MANDATNO-IMUNITETNOG POVJERENSTVA
Članak 5. Poslovnika Hrvatskoga sabora utvrđuje da prijedlog za izbor predsjednika, potpredsjednika i članove Mandatno-imunitetnog povjerenstva ima pravo podnijeti jedna trećina izabranih zastupnika. 
Člankom 117. Poslovnika utvrđeno je da Povjerenstvo, osim predsjednika i potpredsjednika, ima i sedam članova.
Sukladno međustranačkom dogovoru podnesen je prijedlog kojim se za predsjednika Povjerenstva predlaže zastupnik Robert Jankovics, za potpredsjednicu Povjerenstva zastupnica Barbara Antolić Vupora, a za članove Povjerenstva Nikolina Baradić, Rada Borić, Krešimir Čabaj, Saša Đujić, Tomislav Klarić, Ante Kujundžić i Hrvoje Zekanović.
Rasprava je zaključena 16. svibnja 2024.
Hrvatski sabor je, 16. svibnja 2024., jednoglasno (151 glas „za“), u Mandatno-imunitetno povjerenstvo izabrao: za predsjednika Roberta Jankovicsa, za potpredsjednicu Barbaru Antolić Vuporu te za članove Nikolinu Baradić, Radu Borić, Krešimira Čabaja, Sašu Đujića, Tomislava Klarića, Antu Kujundžića i Hrvoja Zekanovića.

2.     IZVJEŠĆE MANDATNO-IMUNITETNOG POVJERENSTVA O PROVEDENIM IZBORIMA
Predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Robert Jankovics podnio je Izvješće o provedenim izborima.
Rasprava je zaključena 16. svibnja 2024.
Hrvatski sabor je, 16. svibnja 2024., jednoglasno /148 „za“/, donio Zaključak o prihvaćanju Izvješća Mandatno-imunitetnog povjerenstva o provedenim izborima za zastupnike u Hrvatski sabor te Odluku koja čini njezin sastavni dio.

3.     DAVANJE PRISEGE ZASTUPNIKA
Sukladno članku 7. Poslovnika Hrvatskoga sabora predsjednik je pročitao tekst prisege, a nakon toga su zastupnici, koje je poimence prozivao, izgovarali „prisežem“. Prisegnuo je 151 zastupnik i zastupnica.

4.     IZBOR POTPREDSJEDNIKA HRVATSKOGA SABORA
Sukladno međustranačkom dogovoru 11. saziv Hrvatskog sabora imat će pet potpredsjednika. 
Na temelju članka 32. Poslovnika Hrvatskoga sabora, ako se bira pet potpredsjednika, tri potpredsjednika biraju se na prijedlog parlamentarne većine, a dva na prijedlog parlamentarne manjine.
Sukladno s navedenim člankom Poslovnika za potpredsjednike Hrvatskog sabora iz redova parlamentarne većine predloženi su zastupnici Željko Reiner, Ivan Penava i Furio Radin, a iz redova  parlamentarne manjine nisu dostavljeni te će se o njima raspraviti i glasovati naknadno. 
Rasprava je zaključena 16. svibnja 2024. 
Hrvatski sabor je, 16. svibnja 2024., većinom glasova /143 „za“, 1 „protiv“/, za potpredsjednika Hrvatskoga sabora izabrao zastupnika Željka Reinera.
Hrvatski sabor je, 16. svibnja 2024., većinom glasova /123 „za“, 3 „protiv“, 1 „suzdržan“/, za potpredsjednika Hrvatskoga sabora izabrao zastupnika Ivana Penavu.
Hrvatski sabor je, 16. svibnja 2024., jednoglasno /144 „za“/, za potpredsjednika Hrvatskoga sabora izabrao zastupnika Furija Radina.

5.     IZBOR PREDSJEDNIKA, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA RADNIH TIJELA HRVATSKOGA SABORA: 
- Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav 
- Odbor za zakonodavstvo
- Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove
Članak 5. Poslovnika Hrvatskoga sabora utvrđuje da prijedlog za izbor predsjednika, potpredsjednika i članova radnih tijela Hrvatskog sabora na konstituirajućoj sjednici može podnijeti trećina zastupnika. 
Prijedlozi za navedene odbore podneseni su sukladno međustranačkom dogovoru.
Rasprava je zaključena 16. svibnja 2024. 

Hrvatski sabor je, 16. svibnja 2024., jednoglasno /149 „za“/, objedinjenim glasovanjem, sukladno međustranačkom dogovoru, donio sljedeće odluke:

ODLUKU O IZBORU PREDSJEDNIKA, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA USTAV, POSLOVNIK I POLITIČKI SUSTAV HRVATSKOGA SABORA
U Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskoga sabora biraju se: za predsjednika Ivan Malenica, za potpredsjednika Tonči Restović, za članove Arsen Bauk, Sandra Benčić, Josip Borić, Sabina Glasovac, Peđa Grbin, Armin Hodžić, Krunoslav Katičić, Željko Lacković, Nikola Mažar, Marijan Pavliček i Ante Sanader.

ODLUKU O IZBORU PREDSJEDNIKA, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA ZAKONODAVSTVO HRVATSKOGA SABORA
U Odbor za zakonodavstvo Hrvatskoga sabora biraju se: za predsjednika Krunoslav Katičić, za potpredsjednika Božo Petrov, za članove Ante Babić, Majda Burić, Irena Dragić, Urša Raukar-Gamulin, Viktorija Knežević, Marija Lugarić, Ljubica Lukačić, Nikola Mažar, Igor Peternel, Tonči Restović i Maksimilijan Šimrak.

ODLUKU O IZBORU PREDSJEDNIKA, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA IZBOR, IMENOVANJA I UPRAVNE POSLOVE HRVATSKOGA SABORA
U Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskoga sabora biraju se: za predsjednika Pero Ćosić, za potpredsjednika Gordan Bosanac, za članove Nikolina Baradić, Arsen Bauk, Nikola Grmoja, Krunoslav Katičić, Dalija Orešković, Igor Peternel, Boris Piližota, Darko Sobota, Tanja Sokolić, Maksimilijan Šimrak i Miro Totgergeli.

UTVRĐIVANJE DNEVNOG REDA RADNOG DIJELA SJEDNICE

1.    PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O USTROJSTVU I DJELOKRUGU TIJELA DRŽAVNE UPRAVE, S KONAČNIM PRIJEDLOGOM ZAKONA, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z. br. 1 - predlagatelji: 78 zastupnika u Hrvatskom saboru
Prihvaćena je primjena hitnog postupka sukladno članku 205. Poslovnika Hrvatskoga sabora.
Prigovora na predloženi dnevni red nije bilo te je predsjednik Hrvatskoga sabora objavio utvrđeni dnevni red radnog dijela sjednice.  

DOPUNA DNEVNOG REDA RADNOG DIJELA SJEDNICE

Dana 16. svibnja 2024. dnevni red dopunjen je točkom:
1.    ZAHTJEV ZA PREDSTAVLJANJE VLADE REPUBLIKE HRVATSKE I GLASOVANJE O POVJERENJU VLADI REPUBLIKE HRVATSKE.?
Dana 17. svibnja 2024. dnevni red dopunjen je točkom: 
1. IZVJEŠĆE MANDATNO-IMUNITETNOG POVJERENSTVA.
Dana 21. svibnja 2024. dnevni red dopunjen je točkama: 
1.    POLUGODIŠNJA INFORMACIJA O FINANCIJSKOM STANJU, STUPNJU OSTVARENJA STABILNOSTI CIJENA I PROVEDBI MONETARNE POLITIKE U DRUGOM POLUGODIŠTU 2022. GODINE  - podnositeljica: Hrvatska narodna banka
2.    POLUGODIŠNJA INFORMACIJA O FINANCIJSKOM STANJU, STUPNJU OSTVARENJA STABILNOSTI CIJENA I PROVEDBI MONETARNE POLITIKE U PRVOM POLUGODIŠTU 2023. GODINE - podnositeljica: Hrvatska narodna banka
3.    IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI GODIŠNJEG IZVJEŠTAJA O IZVRŠENJU DRŽAVNOG PRORAČUNA REPUBLIKE HRVATSKE ZA 2022. GODINU  -podnositelj: Državni ured za reviziju
4.    IZVJEŠĆE O RADU (POSLOVANJU) HRVATSKE RADIOTELEVIZIJE ZA 2022. GODINU - podnositelj: Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije
5.    IZVJEŠĆE O RADU PRAVOBRANITELJICE ZA DJECU ZA 2022. GODINU - podnositeljica: pravobraniteljica za djecu
6.    IZVJEŠĆE O RADU PRAVOBRANITELJA ZA OSOBE S INVALIDITETOM ZA 2021. GODINU - podnositeljica: pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.
Dana 24. svibnja 2024. dnevni red dopunjen je točkama: 
1.    IZVJEŠĆE MANDATNO-IMUNITETNOG POVJERENSTVA O POČETKU MIROVANJA ZASTUPNIČKOG MANDATA ZASTUPNIKA DAMIRA BILOGLAVA I POČETKU OBNAŠANJA ZASTUPNIČKE DUŽNOSTI ZAMJENIKA ZASTUPNIKA FRANE TOKIĆA
2.    PRIJEDLOG ODLUKE O IZBORU POTPREDSJEDNICE HRVATSKOGA SABORA - predlagatelj: Klub zastupnika SDP-a
3.    PRIJEDLOG ODLUKE O IZBORU POTPREDSJEDNIKA HRVATSKOGA SABORA - predlagatelj: Klub zastupnika SDP-a
4.    IZBOR, IMENOVANJA I RAZRJEŠENJA.

IZNOŠENJE STAJALIŠTA 
Dana 17. svibnja 2024. godine stajalište su iznosili zastupnici: Miro Bulj u ime Kluba zastupnika Mosta, Sanja Radolović u ime Kluba zastupnika SDP-a, Marijan Pavliček u ime Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista, stranke Pravo i pravda i nezavisnog zastupnika Josipa Jurčevića, Marija Selak Raspudić u ime Kluba zastupnika nezavisni i Fokus, Anja Šimpraga u ime Kluba zastupnika SDSS-a, Nikola Mažar u ime Kluba zastupnika HDZ-a, Ivica Kukavica u ime Kluba zastupnika Domovinskog pokreta,  Marijana Puljak u ime Kluba zastupnika Centra i Nezavisne platforme Sjevera, Dalija Orešković u ime Kluba zastupnika HSS-a, GLAS-a i DOSIP-a te Sandra Benčić u ime Kluba zastupnika Možemo!.
Dana 21. svibnja 2024. godine stajalište su iznosili zastupnici: Marijan Pavliček u ime Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista, stranke Pravo i pravda i nezavisnog zastupnika Josipa Jurčevića, Marija Selak Raspudić u ime Kluba zastupnika nezavisni i Fokus, Dragana Jeckov u ime Kluba zastupnika SDSS-a, Urša Raukar-Gamulin u ime Kluba zastupnika Možemo!, Ive Ćaleta-Car u ime Kluba zastupnika Domovinskog pokreta, Marin Miletić u ime Kluba zastupnika Mosta, Arsen Bauk u ime Kluba zastupnika SDP-a, Anka Mrak-Taritaš u ime Kluba zastupnika HSS-a, GLAS-a i DOSIP-a, Marijana Puljak u ime Kluba zastupnika Centra i Nezavisne platforme Sjevera te Željko Reiner u ime Kluba zastupnika HDZ-a.
Dana 22. svibnja 2024. godine stajalište su iznosili zastupnici: Ivan Matić u ime Kluba zastupnika Mosta, Dalija Orešković u ime Kluba zastupnika HSS-a, GLAS-a i DOSIP-a, Marija Selak Raspudić u ime Kluba zastupnika nezavisni i Fokus, Viktorija Knežević u ime Kluba zastupnika Centra i Nezavisne platforme Sjevera, Krešimir Čabaj u ime Kluba zastupnika Domovinskog pokreta, Sabina Glasovac u ime Kluba zastupnika SDP-a, Marijan Pavliček u ime Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista, stranke Pravo i pravda i nezavisnog zastupnika Josipa Jurčevića, Gordan Bosanac u ime Kluba zastupnika Možemo! i Andro Krstulović Opara u ime Kluba zastupnika HDZ-a. 
Dana 23. svibnja 2024. godine stajalište su iznosili zastupnici: Marin Miletić u ime Kluba zastupnika Mosta, Anka Mrak-Taritaš u ime Kluba zastupnika HSS-a, GLAS-a i DOSIP-a, Draženka Polović u ime Kluba zastupnika Možemo!, Ante Babić u ime Kluba zastupnika HDZ-a, Ivana Mujkić u ime Kluba zastupnika Domovinskog pokreta, Branko Kolarić u ime Kluba zastupnika SDP-a, Marijan Pavliček u ime Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista, stranke Pravo i pravda i nezavisnog zastupnika Josipa Jurčevića te Marijana Puljak u ime Kluba zastupnika Centra i Nezavisne platforme Sjevera.
Dana 24. svibnja 2024. godine stajalište su iznosili zastupnici: Miro Bulj u ime Kluba zastupnika Mosta, Ivica Baksa u ime Kluba zastupnika Centra i Nezavisne platforme Sjevera,  Ivana Marković u ime Kluba zastupnika SDP-a, Armin Hodžić u ime Kluba zastupnika nacionalnih manjina, Dubravka Lipovac Pehar u ime Kluba zastupnika Domovinskog pokreta, Josip Jurčević u ime Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista, stranke Pravo i pravda i nezavisnog zastupnika Josipa Jurčevića, Ivana Kekin u ime Kluba zastupnika Možemo!, Marko Pavić u ime Kluba zastupnika HDZ-a i Predrag Štromar u ime Kluba zastupnika HNS-a i nezavisnih zastupnika. 

RASPRAVA I GLASOVANJE PO UTVRĐENOM DNEVNOM REDU RADNOG DIJELA SJEDNICE

1.    PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O USTROJSTVU I DJELOKRUGU TIJELA DRŽAVNE UPRAVE, S KONAČNIM PRIJEDLOGOM ZAKONA, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z. br. 1 - predlagatelji: 78 zastupnika u Hrvatskom saboru
2.    ZAHTJEV ZA PREDSTAVLJANJE VLADE REPUBLIKE HRVATSKE I GLASOVANJE O POVJERENJU VLADI REPUBLIKE HRVATSKE
3. IZVJEŠĆE MANDATNO-IMUNITETNOG POVJERENSTVA 
4.    POLUGODIŠNJA INFORMACIJA O FINANCIJSKOM STANJU, STUPNJU OSTVARENJA STABILNOSTI CIJENA I PROVEDBI MONETARNE POLITIKE U DRUGOM POLUGODIŠTU 2022. GODINE  - podnositeljica: Hrvatska narodna banka
5.    POLUGODIŠNJA INFORMACIJA O FINANCIJSKOM STANJU, STUPNJU OSTVARENJA STABILNOSTI CIJENA I PROVEDBI MONETARNE POLITIKE U PRVOM POLUGODIŠTU 2023. GODINE - podnositeljica: Hrvatska narodna banka
6.    IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI GODIŠNJEG IZVJEŠTAJA O IZVRŠENJU DRŽAVNOG PRORAČUNA REPUBLIKE HRVATSKE ZA 2022. GODINU  -podnositelj: Državni ured za reviziju
7.    IZVJEŠĆE O RADU (POSLOVANJU) HRVATSKE RADIOTELEVIZIJE ZA 2022. GODINU - podnositelj: Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije
8.    IZVJEŠĆE O RADU PRAVOBRANITELJICE ZA DJECU ZA 2022. GODINU - podnositeljica: pravobraniteljica za djecu
9.    IZVJEŠĆE O RADU PRAVOBRANITELJA ZA OSOBE S INVALIDITETOM ZA 2021. GODINU - podnositeljica: pravobraniteljica za osobe s invaliditetom /glasovanje nije  provedeno/
10.    PRIJEDLOG ODLUKE O IZBORU POTPREDSJEDNICE HRVATSKOGA SABORA - predlagatelj: Klub zastupnika SDP-a
11.    PRIJEDLOG ODLUKE O IZBORU POTPREDSJEDNIKA HRVATSKOGA SABORA - predlagatelj: Klub zastupnika SDP-a
12.    IZBOR, IMENOVANJA I RAZRJEŠENJA.

1.    PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O USTROJSTVU I DJELOKRUGU TIJELA DRŽAVNE UPRAVE, S KONAČNIM PRIJEDLOGOM ZAKONA, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z. br. 1 - predlagatelji: 78 zastupnika u Hrvatskom saboru
Predlagatelji akta su 78 zastupnika u Hrvatskom saboru. 
Raspravu su proveli: Odbor za zakonodavstvo i Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav.
Stanku su zatražili zastupnici: Peđa Grbin u ime Kluba zastupnika SDP-a, Miro Bulj u ime Kluba zastupnika Mosta te Marijan Pavliček u ime Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista, stranke Pravo i pravda i nezavisnog zastupnika Josipa Jurčevića.
Predstavnik predlagatelja, zastupnik Ivan Malenica, dodatno je obrazložio predloženi akt.
U raspravi su sudjelovali zastupnici: Arsen Bauk u ime u ime Kluba zastupnika SDP-a, Božo Petrov i Miro Bulj u ime Kluba zastupnika Mosta, Marijan Pavliček u ime Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista, stranke Pravo i pravda i nezavisnog zastupnika Josipa Jurčevića, Marijana Puljak u ime Kluba zastupnika Centra i Nezavisne platforme Sjevera, Sandra Benčić i Gordan Bosanac u ime Kluba zastupnika Možemo!, Anka Mrak-Taritaš i Dalija Orešković u ime Kluba zastupnika HSS-a, GLAS-a i DOSIP-a, Ivan Penava u ime Kluba zastupnika Domovinskog pokreta, Dario Zurovec u ime Kluba zastupnika nezavisni i Fokus,  Miro Bulj, Hrvoje Zekanović, Marija Lugarić, Dalija Orešković, Željko Jovanović, Boris Piližota, Marin Miletić, u završnoj raspravi Arsen Bauk u ime Kluba zastupnika SDP-a i Ivan Malenica u ime predlagatelja. 
Tijekom rasprave predstavnik predlagatelja prihvatio je amandman zastupnika Nikola Mažara na članak 15. dodani novi stavak 12.
Za repliku su se javili zastupnici: Marin Miletić, Miro Bulj, Marijan Pavliček, Željko Jovanović, Hrvoje Zekanović, Ante Deur, Mirela Ahmetović, Anita Curiš Krok, Ivana Marković, Mišel Jakšić, Tonči Restović, Boris Piližota, Rada Borić, Sabina Glasovac i Arsen Bauk.
Rasprava je zaključena 16. svibnja 2024.
Hrvatski sabor je, 16. svibnja 2024., većinom glasova /79 „za“, 62 „protiv“, 2 „suzdržana“/, donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave, u tekstu kako ga je predložio predlagatelj, zajedno sa prihvaćenim amandmanom.
2.    ZAHTJEV ZA PREDSTAVLJANJE VLADE REPUBLIKE HRVATSKE I GLASOVANJE O POVJERENJU VLADI REPUBLIKE HRVATSKE
Mandatar Andrej Plenković, uz zahtjev za glasovanje o povjerenju, dostavio je Program Vlade i životopise predloženih kandidata za članove Vlade.
Predsjednik Hrvatskoga sabora uvodno je podsjetio na ustavni položaj i odgovornost Vlade Republike Hrvatske. 
Prema Ustavu Republike Hrvatske Vlada obavlja izvršnu vlast i odgovorna je Hrvatskom saboru. Predsjednik Republike na temelju članka 98. Ustava Republike Hrvatske povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru uživa povjerenje većine svih zastupnika. 
Prema članku 110. Ustava Republike Hrvatske članove Vlade predlaže osoba kojoj je Predsjednik Republike povjerio mandat za sastav Vlade. U skladu s člankom 110. Ustava Republike Hrvatske i s člankom 119. Poslovnika Hrvatskoga sabora mandatar odmah nakon sastavljanja Vlade, a najkasnije u roku od 30 dana od dana prihvaćanja mandata dužan je program Vlade i Vladu u cjelini predstaviti Hrvatskome saboru i tražiti glasovanje o povjerenju.
Stanku su zatražili zastupnici: Nikola Grmoja u ime Kluba zastupnika Mosta,  Sandra Benčić u ime Kluba zastupnika Možemo,  Anka Mrak-Taritaš u ime Kluba zastupnika HSS-a, GLAS-a i DOSIP-a, Marijan Pavliček u ime Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista, stranke Pravo i pravda i nezavisnog zastupnika Josipa Jurčevića, Nino Raspudić u ime Kluba zastupnika nezavisni i Fokus, Peđa Grbin u ime Kluba zastupnika SDP-a, Ivan Penava u ime Kluba zastupnika Domovinskog pokreta, Nikola Mažar u ime Kluba zastupnika HDZ-a i Marijana Puljak u ime Kluba zastupnika Centra i Nezavisne platforme Sjevera.
Mandatar za sastav Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković predstavio je program Vlade i Vladu.
U raspravi su sudjelovali zastupnici: Peđa Grbin u ime Kluba zastupnika SDP-a, Milorad Pupovac u ime Kluba zastupnika SDSS-a, Nino Raspudić i Dario Zurovec u ime Kluba zastupnika nezavisni i Fokus, Nikola Grmoja i Ante Kujundžić u ime Kluba zastupnika Mosta,  Damir Bakić i Sandra Benčić u ime Kluba zastupnika Možemo!, Josip Jurčević u ime Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista, stranke Pravo i pravda i nezavisnog zastupnika Josipa Jurčevića, Marijana Puljak u ime Kluba zastupnika Centra i Nezavisne platforme Sjevera, Dalibor Paus u ime Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a, Unije Kvarnera i ISU-a – PIP-a, Anka Mrak-Taritaš i Dalija Orešković u ime Kluba zastupnika HSS-a, GLAS-a i DOSIP-a, Ivan Penava u ime Kluba zastupnika Domovinskog pokreta, Vladimir Bilek u ime Kluba zastupnika nacionalnih manjina, Ante Sanader u ime Kluba zastupnika HDZ-a, Mišel Jakšić, Mirela Ahmetović, Sabina Glasovac, Jasenka Auguštan-Pentek, Marija Lugarić, Ivana Marković, Sanja Radolović, Viktorija Knežević, Anita Curiš Krok, Ivan Račan, Dalija Orešković, Arsen Bauk, Tanja Sokolić, Urša Raukar-Gamulin, Draženka Polović, Željko Jovanović, Tonči Restović, Marko Krička, Dušica Radojčić, Rada Borić, Josip Jurčević, Anka Mrak-Taritaš, Sandra Krpan, Željko Lacković i mandatar Andrej Plenković.
Za repliku su se javili zastupnici: Josip Borić, Ranko Ostojić, Ante Sanader, Nikola Grmoja,  Vesna Bedeković, Sandra Benčić, Krešimir Ačkar, Dario Zurovec, Marko Pavić, Marijana Puljak, Mato Franković, Mirela Ahmetović, Andro Krstulović Opara, Dalija Orešković,  Marijana Petir, Željko Jovanović, Damir Krstičević, Ivan Račan, Branka Juričev-Martinčev,  Zvonimir Troskot, Davor Ivo Stier, Mišo Krstičević, Marin Mandarić, Josip Jurčević, Majda Burić, Boška Ban Vlahek, Ljubica Lukačić, Ivana Kekin, Goran Ivanović, Damir Bakić, Ante Deur, Predrag Štromar, Anka Mrak-Taritaš, Ivan Malenica, Anita Curiš Krok, Hrvoje Zekanović, Marija Lugarić, Radoje Vidović, Nino Raspudić, Josip Đakić, Ivan Bosančić, Sabina Glasovac, Magdalena Komes, Siniša Hajdaš Dončić, Nataša Tramišak, Urša Raukar-Gamulin, Vladimir Bilek, Sanja Radolović, Ivan Radić, Marko Krička, Vesna Vučemilović, Saša Đujić, Barbara Antolić Vupora, Ivan Matić, Dušica Radojčić, Rada Borić, Ivana Marković, Draženka Polović, Dubravka Novak, Irena Dragić, Kristina Ikić Baniček, Sandra Krpan, Josip Šarić, Ante Kujundžić, Tomislav Šuta, Arsen Bauk, Veselko Gabričević, Miroslav Marković, Sanja Bježančević, Darko Sobota, Jasenka Auguštan-Pentek, Anamarija Blažević, Tanja Sokolić, Tonči Restović, Željko Lacković, Branko Kolarić, Ljubomir Kolarek, Zoran Gregurović, Mate Vukušić, Dalibor Domitrović i Jelena Miloš. 
Sukladno članku 110. Ustava Republike Hrvatske i članku 252. Poslovnika Hrvatskoga sabora utvrđeno je da Vlada stupa na dužnost kada joj povjerenje iskaže većina svih zastupnika u Hrvatskom saboru.
Odredom članka 119. Poslovnika Hrvatskoga sabora utvrđeno je da se glasuje o povjerenju Vladi u cjelini.
Hrvatski sabor je, 17. svibnja 2024. većinom glasova /79 „za“,  61 „protiv“, 1 „suzdržan“/ iskazao povjerenje Vladi Republike Hrvatske u sastavu: mr. sc. Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske; Tomo Medved,  potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja;    dr. sc. Davor Božinović, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova; Oleg Butković, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar mora, prometa i infrastrukture;     Ivan Anušić, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane; Branko Bačić, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine;    dr. sc. Marko Primorac, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar financija; Josip Dabro, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar    poljoprivrede, šumarstva i ribarstva;  dr. sc. Gordan Grlić Radman,  ministar vanjskih i europskih poslova; Ante Šušnjar,  ministar gospodarstva; mr. sc. Marija Vučković, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije; Damir Habijan, ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije; dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti, obrazovanja i mladih; Ivan Šipić, ministar demografije i useljeništva; dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija; Tonči Glavina, ministar turizma i sporta; Šime Erlić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije; Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i    dr. sc. Vili Beroš, dr. med., ministar zdravstva.
Nakon iskazanog povjerenja predsjedniku i članovima Vlade, predsjednik i članovi Vlade  dali su svečanu prisegu.
Sukladno članku 120. Poslovnika Hrvatskoga sabora prisega se daje na način da predsjednik Hrvatskoga sabora pročita tekst prisege, a nakon toga predsjednik i članovi Vlade pojedinačno ustaju i izgovaraju „prisežem“.
Hrvatski sabor, većinom glasova /63 “za“, 76 „protiv“/, nije donio predloženi Zaključak Kluba zastupnika Možemo!.

3.    IZVJEŠĆE MANDATNO-IMUNITETNOG POVJERENSTVA 
3.1.    IZVJEŠĆE O POČETKU MIROVANJA ZASTUPNIČKOG MANDATA ZASTUPNIKA JOSIPA DABRE I POČETKU OBNAŠANJA ZASTUPNIČKE DUŽNOSTI ZAMJENICE ZASTUPNIKA IVANE MUJKIĆ
3.2.    IZVJEŠĆE O POČETKU MIROVANJA ZASTUPNIČKOG MANDATA ZASTUPNIKA IVANA ŠIPIĆA I POČETKU OBNAŠANJA ZASTUPNIČKE DUŽNOSTI ZAMJENIKA ZASTUPNIKA IVE ĆALETA-CARA
3.3.    IZVJEŠĆE O POČETKU MIROVANJA ZASTUPNIČKOG MANDATA ZASTUPNIKA DAMIRA KRSTIČEVIĆA I POČETKU OBNAŠANJA ZASTUPNIČKE DUŽNOSTI ZAMJENICE ZASTUPNIKA DANICE BARIČEVIĆ
Predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Robert Jankovics dodatno je obrazložio izvješća.
Rasprava je zaključena 17. svibnja 2024.

Hrvatski sabor je, 17. svibnja 2024., jednoglasno /127 „za“/, donio 
ODLUKU
o početku mirovanja zastupničkog mandata zastupnika i početku obnašanja
zastupničke dužnosti zamjenice zastupnika
Dana 17. svibnja 2024. započelo je mirovanje zastupničkog mandata zastupnika Josipa Dabre.
Danom donošenja ove Odluke zastupničku dužnost zamjenice zastupnika počinje obnašati Ivana Mujkić.

Hrvatski sabor je, 17. svibnja 2024., jednoglasno /127 „za“/, donio 
ODLUKU
o početku mirovanja zastupničkog mandata zastupnika i početku obnašanja
zastupničke dužnosti zamjenika zastupnika
Dana 17. svibnja 2024. započelo je mirovanje zastupničkog mandata zastupnika Ivana Šipića.
Danom donošenja ove Odluke zastupničku dužnost zamjenika zastupnika počinje obnašati Ive Ćaleta-Car.
Hrvatski sabor je, 17. svibnja 2024., jednoglasno /121 „za“/, donio 
ODLUKU
o početku mirovanja zastupničkog mandata zastupnika i početku obnašanja
zastupničke dužnosti zamjenice zastupnika
Dana 17. svibnja 2024. započelo je mirovanje zastupničkog mandata zastupnika Damira Krstičevića.
Danom donošenja ove Odluke zastupničku dužnost zamjenice zastupnika počinje obnašati Danica Baričević.
DAVANJE PRISEGE
Dana 17. svibnja 2024. prisegu su dali zastupnica Ivana Mujkić, zastupnik Ive Ćaleta-Car i zastupnica Danica Baričević.
3.4.    IZVJEŠĆE O POČETKU MIROVANJA ZASTUPNIČKOG MANDATA ZASTUPNIKA DAMIRA BILOGLAVA I POČETKU OBNAŠANJA ZASTUPNIČKE DUŽNOSTI ZAMJENIKA ZASTUPNIKA FRANE TOKIĆA
Predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Robert Jankovics dodatno je obrazložio izvješće.
Rasprava je zaključena 24. svibnja 2024.
Hrvatski sabor je, 24. svibnja 2024., jednoglasno /132 „za“/, donio 
ODLUKU
o početku mirovanja zastupničkog mandata zastupnika i početku obnašanja
zastupničke dužnosti zamjenika zastupnika
Dana 24. svibnja 2024. započelo je mirovanje zastupničkog mandata zastupnika Damira Biloglava.
Danom donošenja ove Odluke zastupničku dužnost zamjenika zastupnika počinje obnašati Frane Tokić.
PRISEGA
Dana 24. svibnja 2024. zastupnik Frane Tokić dao je prisegu.
4.    POLUGODIŠNJA INFORMACIJA O FINANCIJSKOM STANJU, STUPNJU OSTVARENJA STABILNOSTI CIJENA I PROVEDBI MONETARNE POLITIKE U DRUGOM POLUGODIŠTU 2022. GODINE - podnositeljica: Hrvatska narodna banka
5.    POLUGODIŠNJA INFORMACIJA O FINANCIJSKOM STANJU, STUPNJU OSTVARENJA STABILNOSTI CIJENA I PROVEDBI MONETARNE POLITIKE U PRVOM POLUGODIŠTU 2023. GODINE - podnositeljica: Hrvatska narodna banka
O navedenim aktima provedena je objedinjena rasprava sukladno članku 247. Poslovnika Hrvatskoga sabora.
Podnositeljica akata je Hrvatska narodna banka na temelju članka 62. Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci.
Raspravu je proveo Odbor za financije i državni proračun.
Vlada Republike Hrvatske dostavila je svoje mišljenje.
Stanku su zatražili zastupnici: Marija Selak Raspudić u ime Kluba zastupnika nezavisni i Fokus, Anka Mrak-Taritaš u ime Kluba zastupnika HSS-a, GLAS-a i DOSIP-a, Marijan Pavliček u ime Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista, stranke Pravo i pravda i nezavisnog zastupnika Josipa Jurčevića, Marko Pavić u ime Kluba zastupnika HDZ-a i Božo Petrov u ime Kluba zastupnika Mosta.
Predstavnica podnositeljice, zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke Sandra Švaljek, dodatno je obrazložila podnesene akte.
U raspravi su sudjelovali zastupnici: Boris Lalovac u ime Kluba zastupnika SDP-a, Marko Pavić u ime Kluba zastupnika HDZ-a, Dario Zurovec u ime Kluba zastupnika nezavisni i Fokus, Marijan Pavliček u ime Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista, stranke Pravo i pravda i nezavisnog zastupnika Josipa Jurčevića, Anka Mrak-Taritaš u ime Kluba zastupnika HSS-a, GLAS-a i DOSIP-a, Božo Petrov u ime Kluba zastupnika Mosta, Sandra Benčić u ime Kluba zastupnika Možemo!, Anka Mrak-Taritaš, Irena Dragić, Dalija Orešković, Tonči Restović,  Saša Đujić, Marko Krička, u završnoj raspravi Danica Baričević u ime Kluba zastupnika HDZ-a, Saša Đujić u ime Kluba zastupnika SDP-a, Dalija Orešković u ime Kluba zastupnika HSS-a, GLAS-a i DOSIP-a, Sandra Benčić u ime Kluba zastupnika Možemo! i zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke Sandra Švaljek.
Za repliku su se javili zastupnici: Marko Pavić, Marija Selak Raspudić, Nikolina Baradić, Boris Lalovac, Majda Burić, Dario Zurovec, Nataša Tramišak, Danica Baričević, Goran Ivanović,  Davor Ivo Stier, Anka Mrak-Taritaš, Dalija Orešković, Siniša Hajdaš Dončić, Božo Petrov, Nikola Grmoja, Marijan Pavliček, Marijana Puljak, Marija Lugarić, Tonči Restović, Marko Krička, Saša Đujić, Sandra Benčić i Sandra Krpan.
Rasprava je zaključena 21. svibnja 2024.
Hrvatski sabor je, 24. svibnja 2024., većinom glasova /78 „za“, 51 „protiv“, 6 „suzdržanih“/, sukladno prijedlogu Odbora za financije i državni proračun, donio 
ZAKLJUČAK
Prima se na znanje Polugodišnja informacija o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u drugom polugodištu 2022. godine.

Hrvatski sabor je, 24. svibnja 2024., većinom glasova /78 „za“, 51 „protiv“, 6 „suzdržanih“/, sukladno prijedlogu Odbora za financije i državni proračun, donio 
ZAKLJUČAK
Prima se na znanje Polugodišnja informacija o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u prvom polugodištu 2023. godine
Hrvatski sabor, većinom glasova /54 „za“, 77 „protiv“/, nije donio predloženi Zaključak Kluba zastupnika Možemo!.
6.    IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI GODIŠNJEG IZVJEŠTAJA O IZVRŠENJU DRŽAVNOG PRORAČUNA REPUBLIKE HRVATSKE ZA 2022. GODINU  - podnositelj: Državni ured za reviziju
Podnositelj akta je Državni ured za reviziju na temelju članka 19. Zakona o Državnom uredu za reviziju.
Raspravu je proveo Odbor za financije i državni proračun.
Vlada Republike Hrvatske dostavila je svoje mišljenje.
Predstavnica podnositelja, zamjenica glavnog državnog revizora Nediljka Rogošić, dodatno je obrazložila podneseni akt.
U raspravi su sudjelovali zastupnici: Dario Zurovec u ime Kluba zastupnika nezavisni i Fokus, Dalija Orešković u ime Kluba zastupnika HSS-a, GLAS-a i DOSIP-a, Boris Lalovac u ime Kluba zastupnika SDP-a, Viktorija Knežević u ime Kluba zastupnika Centra i Nezavisne platforme Sjevera, Branka Juričev-Martinčev u ime Kluba zastupnika HDZ-a, Nikola Grmoja u ime Kluba zastupnika Mosta, Anka Mrak-Taritaš, Marija Lugarić, Marijana Puljak, u završnoj raspravi Anamarija Blažević u ime Kluba zastupnika HDZ-a i Dalija Orešković u ime Kluba zastupnika HSS-a, GLAS-a i DOSIP-a te zamjenica glavnog državnog revizora Nediljka Rogošić.
Za repliku su se javili zastupnici: Marija Lugarić, Dario Zurovec, Boris Lalovac, Boška Ban Vlahek, Dalija Orešković, Branka Juričev-Martinčev, Anamarija Blažević, Marijana Puljak,  Ivan Račan, Tomislav Šuta, Josip Borić, Nataša Tramišak, Barbara Antolić Vupora, Anka Mrak-Taritaš i Damir Bakić.
Rasprava je zaključena 22. svibnja 2024.
Hrvatski sabor je, 24. svibnja 2024., većinom glasova /126 „za“, 5 „suzdržanih“/, sukladno prijedlogu Odbora za financije i državni proračun, donio 
ZAKLJUČAK
Prihvaća se Izvješće o obavljenoj reviziji Godišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2022. godinu.
Hrvatski sabor, većinom glasova /54 „za“, 77 „protiv“/, nije donio predloženi Zaključak Kluba zastupnika HSS-a, GLAS-a i DOSIP-a.
7.    IZVJEŠĆE O RADU (POSLOVANJU) HRVATSKE RADIOTELEVIZIJE ZA 2022. GODINU - podnositelj: Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije
Podnositelj akta je Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije na temelju članka 19.a Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji. 
Raspravu su proveli: Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske te Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.
Vlada Republike Hrvatske dostavila je svoje mišljenje.
Stanku su zatražili zastupnici: Nino Raspudić u ime Kluba zastupnika nezavisni i Fokus,  Dalija Orešković u ime Kluba zastupnika HSS-a, GLAS-a i DOSIP-a, Nikola Grmoja u ime Kluba zastupnika Mosta, Marijana Puljak u ime Kluba zastupnika Centra i Nezavisne platforme Sjevera, Mirela Ahmetović u ime Kluba zastupnika SDP-a, Urša Raukar-Gamulin u ime Kluba zastupnika Možemo! i Goran Ivanović u ime Kluba zastupnika HDZ-a.
Predstavnik podnositelja, Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Robert Šveb, dodatno je obrazložio podneseni akt.
U raspravi su sudjelovali zastupnici: Nino Raspudić u ime Kluba zastupnika nezavisni i Fokus, Urša Raukar-Gamulin u ime Kluba zastupnika Možemo!, Veljko Kajtazi u ime Kluba zastupnika nacionalnih manjina, Josip Jurčević u ime Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista, stranke Pravo i pravda i nezavisnog zastupnika Josipa Jurčevića, Marijana Puljak u ime Kluba zastupnika Centra i Nezavisne platforme Sjevera, Mirela Ahmetović u ime Kluba zastupnika SDP-a, Dalija Orešković u ime Kluba zastupnika HSS-a, GLAS-a i DOSIP-a, Goran Ivanović u ime Kluba zastupnika HDZ-a, Dalija Orešković, Rada Borić, Goran Ivanović, Josip Borić,  Kristina Ikić Baniček, Ivana Marković, u završnoj raspravi Sabina Glasovac u ime Kluba zastupnika SDP-a i Goran Ivanović u ime Klub zastupnika HDZ-a te Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Robert Šveb.
Za repliku su se javili zastupnici: Marijana Puljak, Boška Ban Vlahek, Ivica Baksa, Veljko Kajtazi, Sanja Bježančević, Armin Hodžić, Nino Raspudić, Mirela Ahmetović, Ivan Račan, Kristina Ikić Baniček, Goran Ivanović, Nataša Tramišak, Rada Borić, Dalija Orešković, Urša Raukar-Gamulin, Nikola Grmoja, Boris Piližota, Josip Borić, Sabina Glasovac, Andro Krstulović Opara, Branka Juričev-Martinčev, Mate Vukušić, Gordan Bosanac, Ivana Marković i Marijan Pavliček.
Rasprava je zaključena 22. svibnja 2024.
Hrvatski sabor je, 24. svibnja 2024., većinom glasova /78 „za“, 53 „protiv“, 3 „suzdržana“/, sukladno prijedlozima radnih tijela, donio 
ZAKLJUČAK
Prihvaća se Izvješće o radu (poslovanju) Hrvatske radiotelevizije za 2022. godinu.
8.    IZVJEŠĆE O RADU PRAVOBRANITELJICE ZA DJECU ZA 2022. GODINU - podnositeljica: pravobraniteljica za djecu
Podnositeljica akta je pravobraniteljica za djecu na temelju članka 19. Zakona o pravobranitelju za djecu.
Raspravu je proveo Odbor za obitelj, mlade i sport.
Vlada Republike Hrvatske dostavila je svoje mišljenje.
Stanku su zatražili zastupnici: Marija Selak Raspudić u ime Kluba zastupnika nezavisni i Fokus, Martina Vlašić Iljkić u ime Kluba zastupnika SDP-a, Anka Mrak-Taritaš u ime Kluba zastupnika HSS-a, GLAS-a i DOSIP-a, Ante Kujundžić u ime Kluba zastupnika Mosta, Ivana Kekin u ime Kluba zastupnika Možemo! i Vesna Bedeković u ime Kluba zastupnika HDZ-a.
Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević dodatno je obrazložila podneseni akt.
U raspravi su sudjelovali zastupnici: Marija Selak Raspudić u ime Kluba zastupnika nezavisni i Fokus, Anka Mrak-Taritaš u ime Kluba zastupnika HSS-a, GLAS-a i DOSIP-a, Ante Kujundžić u ime Kluba zastupnika Mosta, Martina Vlašić Iljkić u ime Kluba zastupnika SDP-a, Vesna Bedeković u ime Kluba zastupnika HDZ-a, Dubravko Bilić u ime Kluba zastupnika Centra i Nezavisne platforme Sjevera, Ivana Kekin u ime Kluba zastupnika Možemo!, Ivana Mujkić u ime Kluba zastupnika Domovinskog pokreta, Dalibor Paus u ime Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a, Unije Kvarnera i ISU-a – PIP-a, Anka Mrak-Taritaš, Irena Dragić, Dalija Orešković, Anita Curiš Krok, Sabina Glasovac, Tanja Sokolić, Marijana Puljak, Rada Borić,  Jasenka Auguštan-Pentek, Danijela Blažanović, Danica Baričević, Vesna Bedeković, Ivana Marković, u završnoj raspravi Marin Miletić u ime Kluba zastupnika Mosta, Sandra Benčić u ime Kluba zastupnika Možemo!, Danica Baričević u ime Kluba zastupnika HDZ-a, Martina Vlašić Iljkić u ime Kluba zastupnika SDP-a, Dalija Orešković u ime Kluba zastupnika HSS-a, GLAS-a i DOSIP-a te pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.
Za repliku su se javili zastupnici: Vesna Bedeković, Boška Ban Vlahek, Danica Baričević, Marija Selak Raspudić, Majda Burić, Anka Mrak-Taritaš, Danijela Blažanović, Sabina Glasovac, Ljubica Jembrih, Irena Dragić, Sanda Livia Maduna, Marijana Puljak, Nikola Mažar, Martina Vlašić Iljkić, Nikolina Baradić, Dubravka Novak, Ivana Marković, Draženka Polović, Ana Puž Kukuljan, Branka Juričev-Martinčev, Sanja Bježančević, Anita Curiš Krok, Nataša Tramišak, Rada Borić, Ante Kujundžić, Barbara Antolić Vupora, Dubravko Bilić, Miroslav Marković, Dalija Orešković, Marin Miletić, Viktorija Knežević, Jasenka Auguštan-Pentek, Sandra Krpan, Ivana Kekin, Mate Vukušić, Sandra Benčić i Zdravka Bušić. 
Rasprava je zaključena 23. svibnja 2024.
Tijekom glasovanja stanku je zatražila zastupnica Ivana Kekin u ime Kluba zastupnika Možemo!. 
Hrvatski sabor je, 24. svibnja 2024., većinom glasova /128 „za“, 3 „suzdržana“/, sukladno prijedlogu Odbora za obitelj, mlade i sport, donio 
ZAKLJUČAK
Prihvaća se Izvješće o radu pravobraniteljice za djecu za 2022. godinu.
Hrvatski sabor, većinom glasova /53 „za“, 76 „protiv“/, nije donio predloženi Zaključak Kluba zastupnika Možemo!.
Hrvatski sabor, većinom glasova /51 „za“, 75 „protiv“, 2 „suzdržana“/, nije donio predloženi Zaključak Kluba zastupnika SDP-a.
Nakon glasovanja stanku je zatražio zastupnik Peđa Grbin u ime Kluba zastupnika SDP-a.
9.    IZVJEŠĆE O RADU PRAVOBRANITELJA ZA OSOBE S INVALIDITETOM ZA 2021. GODINU - podnositeljica: pravobraniteljica za osobe s invaliditetom
Podnositeljica akta je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom na temelju članka 17. Zakona o pravobranitelju za osobe s invaliditetom.
Raspravu su proveli: Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku, Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo te Odbor za ravnopravnost spolova.
Vlada Republike Hrvatske dostavila je svoje mišljenje.
Predstavnik podnositeljice, pravobranitelj za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić, dodatno je obrazložio podneseni akt.
U raspravi su sudjelovali zastupnici: Dalija Orešković u ime Kluba zastupnika HSS-a, GLAS-a i DOSIP-a, Martina Vlašić Iljkić u ime Kluba zastupnika SDP-a, Ljubica Lukačić u ime Kluba zastupnika HDZ-a, Dušica Radojčić u ime Kluba zastupnika Možemo!, Irena Dragić, Anita Curiš Krok, Sanja Bježančević, Ljubica Jembrih, Rada Borić, u završnoj raspravi Ljubica Lukačić u ime Kluba zastupnika HDZ-a, Marin Miletić u ime Kluba zastupnika Mosta, Martina Vlašić Iljkić u ime Kluba zastupnika SDP-a i Marija Selak Raspudić u ime Kluba zastupnika nezavisni i Fokus te pravobranitelj za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić.
Za repliku su se javili zastupnici: Dalija Orešković, Irena Dragić, Ivana Mujkić, Martina Vlašić Iljkić, Ljubica Lukačić, Danica Baričević, Ljubica Jembrih, Rada Borić, Dušica Radojčić,  Danijela Blažanović, Nataša Tramišak i Marija Selak Raspudić.
Rasprava je zaključena 24. svibnja 2024.
Glasovanje nije provedeno na 1. sjednici.
10.    PRIJEDLOG ODLUKE O IZBORU POTPREDSJEDNICE HRVATSKOGA SABORA - predlagatelj: Klub zastupnika SDP-a
11.    PRIJEDLOG ODLUKE O IZBORU POTPREDSJEDNIKA HRVATSKOGA SABORA - predlagatelj: Klub zastupnika SDP-a
O navedenim aktima provedena je objedinjena rasprava sukladno članku 247. Poslovnika Hrvatskoga sabora.
Predlagatelj akata je Klub zastupnika SDP-a na temelju članaka 32., 172. i 272. Poslovnika Hrvatskoga sabora.
Predstavnik predlagatelja, potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk, dodatno je obrazložio predložene odluke. 
Rasprava je zaključena 24. svibnja 2024. 
Hrvatski sabor je, 24. svibnja 2024., jednoglasno /135 „za“/, za potpredsjednicu Hrvatskoga sabora izabrao zastupnicu Sabinu Glasovac.
Hrvatski sabor je, 24. svibnja 2024., jednoglasno /135 „za“/, za potpredsjednika Hrvatskoga sabora izabrao zastupnika Sinišu Hajdaša Dončića.
12.    IZBOR, IMENOVANJA I RAZRJEŠENJA
12.1.    PRIJEDLOG ODLUKE O IZBORU PREDSJEDNICE, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA EUROPSKE POSLOVE HRVATSKOGA SABORA        
12.2.    PRIJEDLOG ODLUKE O IZBORU PREDSJEDNIKA, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA VANJSKU POLITIKU HRVATSKOGA SABORA
12.3.    PRIJEDLOG ODLUKE O IZBORU PREDSJEDNIKA, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA UNUTARNJU POLITIKU I NACIONALNU SIGURNOST HRVATSKOGA SABORA
12.4.    PRIJEDLOG ODLUKE O IZBORU PREDSJEDNIKA, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA OBRANU HRVATSKOGA SABORA                
12.5.    PRIJEDLOG ODLUKE O IZBORU PREDSJEDNIKA, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA FINANCIJE I DRŽAVNI PRORAČUN HRVATSKOGA SABORA    
12.6.    PRIJEDLOG ODLUKE O IZBORU PREDSJEDNIKA, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA GOSPODARSTVO HRVATSKOGA SABORA             
12.7.    PRIJEDLOG ODLUKE O IZBORU PREDSJEDNICE, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA TURIZAM HRVATSKOGA SABORA    
12.8.    PRIJEDLOG ODLUKE O IZBORU PREDSJEDNIKA, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA PRAVOSUĐE HRVATSKOGA SABORA    
12.9.    PRIJEDLOG ODLUKE O IZBORU PREDSJEDNIKA, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA RAD, MIROVINSKI SUSTAV I SOCIJALNO PARTNERSTVO HRVATSKOGA SABORA 
12.10.    PRIJEDLOG ODLUKE O IZBORU PREDSJEDNICE, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA ZDRAVSTVO I SOCIJALNU POLITIKU HRVATSKOGA SABORA    
12.11.    PRIJEDLOG ODLUKE O IZBORU PREDSJEDNICE, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA OBITELJ, MLADE I SPORT HRVATSKOGA SABORA     
12.12.    PRIJEDLOG ODLUKE O IZBORU PREDSJEDNICE, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA HRVATE IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE HRVATSKOGA SABORA
12.13.    PRIJEDLOG ODLUKE O IZBORU PREDSJEDNIKA, POTPREDSJEDNICE I ČLANOVA ODBORA ZA RATNE VETERANE HRVATSKOGA SABORA
12.14.    PRIJEDLOG ODLUKE O IZBORU PREDSJEDNIKA, POTPREDSJEDNICE I ČLANOVA ODBORA ZA PROSTORNO UREĐENJE I GRADITELJSTVO HRVATSKOGA SABORA
12.15.    PRIJEDLOG ODLUKE O IZBORU PREDSJEDNICE, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I PRIRODE HRVATSKOGA SABORA         
12.16.    PRIJEDLOG ODLUKE O IZBORU PREDSJEDNICE, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA OBRAZOVANJE, ZNANOST I KULTURU HRVATSKOGA SABORA
12.17.    PRIJEDLOG ODLUKE O IZBORU PREDSJEDNICE, POTPREDSJEDNICE I ČLANOVA ODBORA ZA POLJOPRIVREDU HRVATSKOGA SABORA
12.18.    PRIJEDLOG ODLUKE O IZBORU PREDSJEDNICE, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA REGIONALNI RAZVOJ I FONDOVE EUROPSKE UNIJE HRVATSKOGA SABORA
12.19.    PRIJEDLOG ODLUKE O IZBORU PREDSJEDNIKA, POTPREDSJEDNICE I ČLANOVA ODBORA ZA POMORSTVO, PROMET I INFRASTRUKTURU HRVATSKOGA SABORA
12.20.    PRIJEDLOG ODLUKE O IZBORU PREDSJEDNIKA, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA PREDSTAVKE I PRITUŽBE HRVATSKOGA SABORA    
12.21.    PRIJEDLOG ODLUKE O IZBORU PREDSJEDNICE I POTPREDSJEDNIKA ODBORA ZA MEĐUPARLAMENTARNU SURADNJU HRVATSKOGA SABORA    
12.22.    PRIJEDLOG ODLUKE O IZBORU PREDSJEDNIKA, POTPREDSJEDNICE I ČLANOVA ODBORA ZA INFORMIRANJE, INFORMATIZACIJU I MEDIJE HRVATSKOGA SABORA         
12.23.    PRIJEDLOG ODLUKE O IZBORU PREDSJEDNICE, POTPREDSJEDNICE I ČLANOVA ODBORA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA HRVATSKOGA SABORA         
12.24.    PRIJEDLOG ODLUKE O IZBORU PREDSJEDNIKA, POTPREDSJEDNICE I ČLANOVA ODBORA ZA LOKALNU I PODRUČNU (REGIONALNU) SAMOUPRAVU HRVATSKOGA SABORA        
12.25.    PRIJEDLOG ODLUKE O IZBORU PREDSJEDNICE, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA NACIONALNOG VIJEĆA ZA PRAĆENJE PROVEDBE STRATEGIJE SUZBIJANJA KORUPCIJE
12.26.    PRIJEDLOG ODLUKE O IMENOVANJU IZASLANSTVA HRVATSKOGA SABORA U PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI VIJEĆA EUROPE
12.27.    PRIJEDLOG ODLUKE O IMENOVANJU IZASLANSTVA HRVATSKOGA SABORA U PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI NATO-a     
12.28.    PRIJEDLOG ODLUKE O IZBORU IZASLANSTVA HRVATSKOGA SABORA U PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI ORGANIZACIJE ZA EUROPSKU SIGURNOST I SURADNJU (OESS)
12.29.    PRIJEDLOG ODLUKE O IMENOVANJU IZASLANSTVA HRVATSKOGA SABORA U PARLAMENTARNOJ DIMENZIJI SREDNJOEUROPSKE INICIJATIVE         
12.30.    PRIJEDLOG ODLUKE O IMENOVANJU IZASLANSTVA HRVATSKOGA SABORA U PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI MEDITERANA 
12.31.    PRIJEDLOG ODLUKE O IMENOVANJU IZASLANSTVA HRVATSKOGA SABORA U PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI UNIJE ZA MEDITERAN
12.32.    PRIJEDLOG ODLUKE O RAZRJEŠENJU I IZBORU POTPREDSJEDNIKA, RAZRJEŠENJU I IZBORU ČLANOVA ODBORA ZA USTAV, POSLOVNIK I POLITIČKI SUSTAV HRVATSKOGA SABORA
12.33.    PRIJEDLOG ODLUKE O RAZRJEŠENJU I IZBORU POTPREDSJEDNIKA, RAZRJEŠENJU I IZBORU ČLANOVA ODBORA ZA ZAKONODAVSTVO HRVATSKOGA SABORA
12.34.    PRIJEDLOG ODLUKE O RAZRJEŠENJU POTPREDSJEDNIKA I IZBORU POTPREDSJEDNICE, RAZRJEŠENJU I IZBORU ČLANOVA ODBORA ZA IZBOR, IMENOVANJA I UPRAVNE POSLOVE HRVATSKOGA SABORA
12.35.    PRIJEDLOG ODLUKE O RAZRJEŠENJU I IZBORU ČLANOVA MANDATNO-IMUNITETNOG POVJERENSTVA HRVATSKOGA SABORA
Predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Pero Ćosić dodatno je obrazložio predložene odluke. 
Rasprava je zaključena 24. svibnja 2024.
Tijekom glasovanja stanku su zatražili zastupnici: Marija Selak Raspudić u ime Kluba zastupnika nezavisni i Fokus, Miro Bulj u ime Kluba zastupnika Mosta i Furio Radin u ime Kluba zastupnika nacionalnih manjina.
Hrvatski sabor je, 24. svibnja 2024., jednoglasno /136 „za“/, objedinjenim glasovanjem, donio sljedeće odluke: 
ODLUKU O IZBORU PREDSJEDNICE, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA EUROPSKE POSLOVE HRVATSKOGA SABORA
U Odbor za europske poslove Hrvatskoga sabora biraju se: za predsjednicu Jelena Miloš, za potpredsjednike mr. sc. Marko Pavić i Ivan Račan, za članove Davor Ivo Stier, Andro Krstulović Opara, Jasna Vojnić, Darko Sobota, Marijana Petir, dr. sc. Vesna Bedeković, Majda Burić, Ivica Kukavica, Sanja Bježančević, Mišo Krstičević, Marin Miletić, Dubravko Bilić, dr. sc. Milorad Pupovac i dr. sc. Marija Selak Raspudić.        
ODLUKU O IZBORU PREDSJEDNIKA, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA VANJSKU POLITIKU HRVATSKOGA SABORA
U Odbor za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora biraju se: za predsjednika Andro Krstulović Opara, za potpredsjednika Krešo Beljak, za članove akademik Željko Reiner, Davor Ivo Stier, mr. sc. Zdravka Bušić, Stephen Nikola Bartulica, Marijana Petir, Nataša Tramišak, Gordan Bosanac, Ivana Marković, Ivan Račan, dr. sc. Siniša Hajdaš Dončić i dr. sc. Milorad Pupovac.

ODLUKU O IZBORU PREDSJEDNIKA, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA UNUTARNJU POLITIKU I NACIONALNU SIGURNOST HRVATSKOGA SABORA
U Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskoga sabora biraju se: za predsjednika Ranko Ostojić, za potpredsjednika Josip Šarić, za članove Ante Sanader, Dario Hrebak, Goran Kaniški, Ante Babić, Ante Deur, Ivica Kukavica, Gordan Bosanac, dr. sc. Siniša Hajdaš Dončić, Mišel Jakšić, Marko Krička i dr. sc. Josip Jurčević.         

ODLUKU O IZBORU PREDSJEDNIKA, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA OBRANU HRVATSKOGA SABORA
U Odbor za obranu Hrvatskoga sabora biraju se: za predsjednika Arsen Bauk, za potpredsjednika  Ante Deur, za članove Veselko Gabričević, Darko Klasić, Josip Đakić, Nataša Tramišak, Tomislav Josić, Ivan Budalić, Gordan Bosanac, Marko Krička, Ranko Ostojić, dr. sc. Josip Jurčević i Miro Bulj.    
ODLUKU O IZBORU PREDSJEDNIKA, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA FINANCIJE I DRŽAVNI PRORAČUN HRVATSKOGA SABORA
U Odbor za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora biraju se: za predsjednika mr. sc. Boris Lalovac, za potpredsjednika mr. sc. Miro Totgergeli, za članove Anton Kliman, Robert Jankovics, Tomislav Šuta, Krešimir Čabaj, Krešimir Ačkar, Livia Sanda Maduna, dr. sc. Damir Bakić, Mate Vukušić, Boris Piližota, Zvonimir Troskot i Marijana Puljak.

ODLUKU O IZBORU PREDSJEDNIKA, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA GOSPODARSTVO HRVATSKOGA SABORA
U Odbor za gospodarstvo Hrvatskoga sabora biraju se: za predsjednika dr. sc. Igor Peternel, za potpredsjednika Ivica Lukanović, za članove Goran Kaniški, Ivan Bugarin, Magdalena Komes, Josip Ostrogović, dr. sc. Vesna Vučemilović, Majda Burić, Anka Mrak-Taritaš, Mirela Ahmetović, Dalibor Domitrović i Zvonimir Troskot.

ODLUKU O IZBORU PREDSJEDNICE, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA TURIZAM HRVATSKOGA SABORA
U Odbor za turizam Hrvatskoga sabora biraju se: za predsjednicu Sanja Radolović, za potpredsjednika  Anton Kliman, za članove Ivan Dabo, Danica Baričević, Branka Juričev-Martinčev, Mato Franković, Stipo Mlinarić, Marin Mandarić, Anka Mrak-Taritaš, Dušica Radojčić, Ana Puž Kukuljan, Ivica Lukanović i Dubravko Bilić.          

ODLUKU O IZBORU PREDSJEDNIKA, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA PRAVOSUĐE HRVATSKOGA SABORA
U Odbor za pravosuđe Hrvatskoga sabora biraju se: za predsjednika Nikola Grmoja, za potpredsjednika Nikola Mažar, za članove Ante Babić, Magdalena Komes, Danijela Blažanović, Ivan Malenica, Maksimilijan Šimrak, Željko Lacković, Dalija Orešković, Urša Raukar-Gamulin, Tonči Restović, Mišel Jakšić  i Viktorija Knežević.        

ODLUKU O IZBORU PREDSJEDNIKA, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA RAD, MIROVINSKI SUSTAV I SOCIJALNO PARTNERSTVO HRVATSKOGA SABORA
U Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Hrvatskoga sabora biraju se: za predsjednika Mišo Krstičević, za potpredsjednika Veselko Gabričević, za članove dr. sc. Vesna Vučemilović, Ljubica Lukačić, Danica Baričević, Majda Burić, Zoran Gregurović, Dubravka Lipovac Pehar, Jelena Miloš, Boris Piližota, Irena Dragić, Miro Bulj i dr. sc. Marija Selak Raspudić.

ODLUKU O IZBORU PREDSJEDNICE, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA ZDRAVSTVO I SOCIJALNU POLITIKU HRVATSKOGA SABORA
U Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora biraju se: za predsjednicu dr. sc. Ivana Kekin, za potpredsjednika dr. sc. Mislav Herman, za članove Ljubica Jembrih, Željko Glavić, Nikolina Baradić, Darko Klasić, Ljubica Lukačić, Stephen Nikola Bartulica, Branko Kolarić, Mišo Krstičević, Željko Jovanović, Božo Petrov i Ivica Baksa.

ODLUKU O IZBORU PREDSJEDNICE, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA OBITELJ, MLADE I SPORT HRVATSKOGA SABORA
U Odbor za obitelj, mlade i sport Hrvatskoga sabora biraju se: za predsjednicu dr. sc. Vesna Vučemilović, za potpredsjednika Marin Miletić, za članove Anamarija Blažević, Livia Sanda Maduna, Nikolina Baradić, Zoran Gregurović, Ivan Dabo, Ive Ćaleta-Car, Anka Mrak-Taritaš, Dubravka Novak, Martina Vlašić Iljkić, Anita Curiš Krok i Tanja Sokolić.         

ODLUKU O IZBORU PREDSJEDNICE, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA HRVATE IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE HRVATSKOGA SABORA
U Odbor za  Hrvate izvan Republike Hrvatske Hrvatskoga sabora biraju se: za predsjednicu mr. sc. Zdravka Bušić, za potpredsjednika dr. sc. Josip Jurčević, za članove Dario Pušić, Radoje Vidović, Jasna Vojnić, Krešimir Čabaj, Danijela Blažanović, Damir Mandić, Dubravka Novak, Ranko Ostojić, Marijan Pavliček, Marin Miletić i dr. sc. Nino Raspudić.

ODLUKU O IZBORU PREDSJEDNIKA, POTPREDSJEDNICE I ČLANOVA ODBORA ZA RATNE VETERANE HRVATSKOGA SABORA
U Odbor za  ratne veterane Hrvatskoga sabora biraju se: za predsjednika Josip Đakić, za potpredsjednicu Martina Vlašić Iljkić, za članove Darko Sobota, Radoje Vidović, Goran Ivanović, Ante Deur, Veselko Gabričević, Tomislav Josić, Draženka Polović, Irena Dragić, Dalibor Domitrović, dr. sc. Josip Jurčević i Miro Bulj.        

ODLUKU O IZBORU PREDSJEDNIKA, POTPREDSJEDNICE I ČLANOVA ODBORA ZA PROSTORNO UREĐENJE I GRADITELJSTVO HRVATSKOGA SABORA
U Odbor za  prostorno uređenje i graditeljstvo Hrvatskoga sabora biraju se: za predsjednika Predrag Štromar, za potpredsjednicu Jasenka Auguštan-Pentek, za članove mr. sc. Miro Totgergeli, Tomislav Klarić, Josip Ostrogović, Ivan Bugarin, Ljubica Jembrih, Goran Kaniški, Kristina Ikić Baniček, Tomislav Golubić, Viktorija Knežević i Dario Zurovec.

ODLUKU O IZBORU PREDSJEDNICE, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I PRIRODE HRVATSKOGA SABORA
U Odbor za  zaštitu okoliša i prirode Hrvatskoga sabora biraju se:    za predsjednicu Dušica Radojčić, za potpredsjednika Željko Lacković, za članove Pero Ćosić, Željko Glavić, Damir Mandić, dr. sc. Igor Peternel, Ljubomir Kolarek, Tomislav Šuta, Ivana Marković, Mihael Zmajlović, Mario Milinković, Ivan Matić i dr. sc. Marija Selak Raspudić.     

ODLUKU O IZBORU PREDSJEDNICE, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA OBRAZOVANJE, ZNANOST I KULTURU HRVATSKOGA SABORA
U Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu  Hrvatskoga sabora biraju se: za predsjednicu dr. sc. Vesna Bedeković, za potpredsjednika dr. sc. Damir Bakić, za članove Željko Glavić, dr. sc. Mislav Herman, Andro Krstulović Opara, mr. sc. Marko Pavić, Krešimir Čabaj, Majda Burić, Tanja Sokolić, Marija Lugarić, Željko Jovanović, Marin Miletić i Marijana Puljak.

ODLUKU O IZBORU PREDSJEDNICE, POTPREDSJEDNICE ČLANOVA  ODBORA ZA POLJOPRIVREDU HRVATSKOGA SABORA
U Odbor za poljoprivredu Hrvatskoga sabora biraju se: za predsjednicu MARIJANA PETIR, za potpredsjednicu Dragana Jeckov, za članove Ljubomir Kolarek, Josip Đakić, Goran Ivanović, Dubravka Lipovac Pehar, Ivan Bosančić, Anamarija Blažević, Krešo Beljak, Sandra Benčić, Mario Milinković, Mate Vukušić i Boris Piližota.

ODLUKU O IZBORU PREDSJEDNICE, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA REGIONALNI RAZVOJ I FONDOVE EUROPSKE UNIJE HRVATSKOGA SABORA
U Odbor za regionalni razvoj i fondove Europske unije Hrvatskoga sabora biraju se: za predsjednicu Ivana Mujkić, za potpredsjednika Dubravko Bilić, za članove Nataša Tramišak, mr. sc. Marko Pavić, Majda Burić, Vladimir Bilek, Dario Pušić, Josip Ostrogović, Dalibor Domitrović, Jasenka Auguštan-Pentek, Sanja Radolović i Anja Šimpraga.            

ODLUKU O IZBORU PREDSJEDNIKA, POTPREDSJEDNICE I ČLANOVA ODBORA ZA POMORSTVO, PROMET I INFRASTRUKTURU HRVATSKOGA SABORA
U Odbor za pomorstvo, promet i infrastrukturu Hrvatskoga sabora biraju se: za predsjednika Stipo Mlinarić, za potpredsjednicu Ivana Marković, za članove Pero Ćosić, Josip Ostrogović, Josip Borić, Ivan Dabo, Josip Šarić, Tomislav Šuta, Ana Puž Kukuljan, Tomislav Golubić, Ivica Baksa i Dario Zurovec.

ODLUKU O IZBORU PREDSJEDNIKA, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA ODBORA ZA PREDSTAVKE I PRITUŽBE HRVATSKOGA SABORA
U Odbor za predstavke i pritužbe Hrvatskoga sabora biraju se: za predsjednika Željko Jovanović, za potpredsjednika Veljko Kajtazi, za članove Krešimir Ačkar, Marin Mandarić, Ivan Radić, Dalibor Milan, Ivan Bosančić, Stipo Mlinarić, Dubravka Novak, mr. sc. Boris Lalovac, Ana Puž Kukuljan, Anja Šimpraga i dr. sc. Nino Raspudić.

ODLUKU O IZBORU PREDSJEDNICE I POTPREDSJEDNIKA ODBORA ZA MEĐUPARLAMENTARNU SURADNJU HRVATSKOGA SABORA
U Odbor za međuparlamentarnu suradnju Hrvatskoga sabora biraju  se: za predsjednicu Kristina Ikić Baniček, a za potpredsjednika Hrvoje Zekanović.
Članovi Odbora za međuparlamentarnu suradnju Hrvatskoga sabora su svi zastupnici koji su izabrani u stalna izaslanstva Sabora u međunarodnim parlamentarnim institucijama.

ODLUKU O IZBORU PREDSJEDNIKA, POTPREDSJEDNICE I ČLANOVA ODBORA ZA INFORMIRANJE, INFORMATIZACIJU I MEDIJE HRVATSKOGA SABORA
U Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora biraju se: za predsjednika Josip Borić, za potpredsjednicu Urša Raukar-Gamulin, za članove Armin Hodžić, Goran Ivanović, dr. sc. Vesna Bedeković, dr. sc. Igor Peternel, Branka Juričev-Martinčev, Nikola Mažar, Miroslav Marković, Ivan Račan, Mirela Ahmetović, Nikola Grmoja i dr. sc. Nino Raspudić.         

ODLUKU O IZBORU PREDSJEDNICE, POTPREDSJEDNICE I ČLANOVA ODBORA ZA  RAVNOPRAVNOST SPOLOVA HRVATSKOGA SABORA
U Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora biraju se:    za predsjednicu Marija Lugarić, za potpredsjednicu Dubravka Lipovac Pehar, za članove Danijela Blažanović, Livia Sanda Maduna, Nikolina Brnjac, Ljubica Jembrih, Magdalena Komes, Ante Sanader, Rada Borić, Draženka Polović, Sandra Krpan, Jasenka Auguštan-Pentek i Nikola Grmoja.

ODLUKU O IZBORU PREDSJEDNIKA, POTPREDSJEDNICE I ČLANOVA ODBORA ZA  LOKALNU I PODRUČNU (REGIONALNU) SAMOUPRAVU HRVATSKOGA SABORA
U Odbor za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Hrvatskoga sabora biraju  se: za predsjednika Miro Bulj, za potpredsjednicu Nataša Tramišak, za članove Ivan Bosančić, Tomislav Klarić, Zoran Gregurović, Ivan Bugarin, Damir Mandić, Marin Mandarić, Anita Curiš Krok, Boška Ban Vlahek, Miroslav Marković i Dražan Dizdar.

ODLUKU O IZBORU PREDSJEDNICE, POTPREDSJEDNIKA I ČLANOVA NACIONALNOG VIJEĆA ZA PRAĆENJE PROVEDBE STRATEGIJE SUZBIJANJA KORUPCIJE
Za predsjednicu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije iz reda zastupnika bira se Mirela Ahmetović.
Za potpredsjednika Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije iz reda zastupnika bira se Tomislav Klarić.
Za članove Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije iz reda zastupnika biraju se Dalija Orešković, Nikola Grmoja i Ivana Mujkić.
Mandat članova Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije traje do isteka mandata pojedinog saziva Hrvatskoga sabora.

Hrvatski sabor je, 24. svibnja 2024., jednoglasno /136 „za“/, objedinjenim glasovanjem, donio sljedeće odluke:

ODLUKU O IMENOVANJU IZASLANSTVA HRVATSKOGA SABORA U PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI VIJEĆA EUROPE
U Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe imenuju se:     za voditelja Davor Ivo Stier, za članove mr. sc. Zdravka Bušić, Mato Franković i Kristina Ikić Baniček, za zamjenike članova mr. sc. Marko Pavić, Marijana Petir, Rada Borić, Marijana Puljak i dr. sc. Milorad Pupovac. 

ODLUKU O IMENOVANJU IZASLANSTVA HRVATSKOGA SABORA U PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI NATO-a
U  Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a imenuju se: za voditelja Dario Hrebak, za zamjenika voditelja Dario Zurovec, za članove mr. sc. Zdravka Bušić i Krešimir Ačkar.     

ODLUKU O IZBORU IZASLANSTVA HRVATSKOGA SABORA U PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI ORGANIZACIJE ZA EUROPSKU SIGURNOST I SURADNJU (OESS)
U Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za europsku sigurnost i suradnju biraju se: za voditelja Mihael Zmajlović, za članove Nikola Mažar i dr. sc. Furio Radin, za zamjenike članova Nikolina Brnjac i Zvonimir Troskot.        

ODLUKU O IMENOVANJU IZASLANSTVA HRVATSKOGA SABORA U PARLAMENTARNOJ DIMENZIJI SREDNJOEUROPSKE INICIJATIVE
U Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative imenuju se: za voditelja dr. sc. Igor Peternel, za članove Anamarija Blažević i Draženka Polović te za zamjenike članova Ljubica Jembrih.    

ODLUKU O IMENOVANJU IZASLANSTVA HRVATSKOGA SABORA U PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI MEDITERANA
U Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana imenuju se: za voditeljicu Nikolina Baradić, za članove Hrvoje Zekanović, za zamjenike članova Livia Sanda Maduna i Andro Krstulović Opara.

ODLUKU O IMENOVANJU IZASLANSTVA HRVATSKOGA SABORA U PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI UNIJE ZA MEDITERAN
U Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran imenuju se  Danica Baričević i Maksimilijan Šimrak.

Hrvatski sabor je, 24. svibnja 2024.,  jednoglasno /136 „za“/, objedinjenim glasovanjem, donio sljedeće odluke:

ODLUKU O RAZRJEŠENJU I IZBORU POTPREDSJEDNIKA, RAZRJEŠENJU I IZBORU ČLANOVA ODBORA ZA USTAV, POSLOVNIK I POLITIČKI SUSTAV
 HRVATSKOGA SABORA
Razrješuje se potpredsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskoga sabora Tonči Restović.
Za potpredsjednika Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskoga sabora bira se Saša Đujić.
Razrješuju se članovi Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskoga sabora Arsen Bauk i Marijan Pavliček. 
Za članove Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskoga sabora biraju se Tonči Restović i Božo Petrov.

ODLUKU O RAZRJEŠENJU I IZBORU POTPREDSJEDNIKA, RAZRJEŠENJU  I IZBORU ČLANOVA ODBORA ZA ZAKONODAVSTVO HRVATSKOGA SABORA
Razrješuje se potpredsjednik Odbora za zakonodavstvo Hrvatskoga sabora Božo Petrov.
Za potpredsjednika Odbora za zakonodavstvo Hrvatskoga sabora bira se Branko Kolarić.
Razrješuju se članovi Odbora za zakonodavstvo Hrvatskoga sabora Urša Raukar-Gamulin, Irena Dragić i dr. sc. Igor Peternel.
Za članove Odbora za zakonodavstvo Hrvatskoga sabora biraju se Dušica Radojčić, Nikola Grmoja i Danijela Blažanović.

ODLUKU O RAZRJEŠENJU POTPREDSJEDNIKA I IZBORU POTPREDSJEDNICE, RAZRJEŠENJU I IZBORU ČLANOVA ODBORA ZA IZBOR, IMENOVANJA I UPRAVNE POSLOVE 
HRVATSKOGA SABORA
Razrješuje se potpredsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskoga sabora Gordan Bosanac.
Za potpredsjednicu Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskoga sabora bira se Sandra Krpan.
Razrješuju se članovi Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskoga sabora Nikola Grmoja, Dalija Orešković, Boris Piližota, Tanja Sokolić i dr. sc. Igor Peternel.
Za članove Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskoga sabora biraju se Ivan Matić, Marijan Pavliček, Irena Dragić, Rada Borić i Branka Juričev-Martinčev.

ODLUKU O RAZRJEŠENJU I IZBORU ČLANOVA MANDATNO-IMUNITETNOG POVJERENSTVA HRVATSKOGA SABORA
Razrješuju se članovi Mandatno-imunitetnog povjerenstva Hrvatskoga sabora Rada Borić i Ante Kujundžić.
Za članove Mandatno-imunitetnog povjerenstva Hrvatskoga sabora biraju se Jelena Miloš i Nikola Grmoja.
__________________________________________________________________________

Sjednica je zaključena 24. svibnja 2024. godine u 13.05 sati.

TAJNICA    SJEDNICE HRVATSKOGA SABORA
Kristina Zadro Omrčen    


PREDSJEDNIK HRVATSKOGA SABORA
Gordan Jandroković