Pozdravni govor predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića na sastanku predsjednika odbora za poslove Unije (COSAC), Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, 20. siječnja 2020.

foto
foto: Borna Filić/PIXSELL/EU2020HR

Poštovana potpredsjednice Europskog parlamenta – gospođo McGuinness, poštovana potpredsjednice Europske komisije – gospođo Šuica, poštovani zastupnici nacionalnih parlamenata i članovi Europskog parlamenta, poštovani (domaćine) predsjedniče hrvatskog Odbora za europske poslove – gospodine Miloševiću, dragi prijatelji, poštovani zastupnici nacionalnih parlamenata i članovi Europskog parlamenta, dragi prijatelji,

prije svega, dopustite mi da vas sve srdačno pozdravim u Hrvatskoj i glavnom gradu Zagrebu.

Pozdravljam vas ovdje u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici - jednoj od stožernih hrvatskih kulturnih institucija koja je više od   četiri stoljeća čuvar hrvatske pismenosti i tiskanog dobra. 

Drago mi je da možete vidjeti u ovoj dvorani (iza mene) repliku Bašćanske ploče – jednog od najvažnijih i najstarijih hrvatskih spomenika rane hrvatske pismenosti. Pisanog oko 1100 godine na starohrvatskom jeziku i glagoljičnim pismom. Drago mi je da našu parlamentarnu dimenziju predsjedanja počinjemo sastankom predsjednika COSAC-a. Između ostalog i zato što sam u svojoj dugogodišnjoj zastupničkoj karijeri bio potpredsjednik i predsjednik Odbora za europske poslove. 

Cijenim suradnju nacionalnih parlamenata i EP-a u okviru COSAC-a i njihov doprinos u procesu donošenja europskih odluka. O tome ćete danas također imati priliku raspravljati – posebno u svjetlu novog saziva europskih institucija – s potpredsjednicom Europskog parlamenta i potpredsjednicom Europske komisije.
 

foto
foto: Borna Filić/PIXSELL/EU2020HR

Poštovane zastupnice i zastupnici, 

predsjedanje Europskom unijom ima veliki značaj za Hrvatsku iz dva razloga. Ono dolazi samo šest i pola godina nakon što smo postali članicom Europske unije. Mogu reći da je ono također potvrda našeg čvrstog opredjeljenja – još od stjecanja neovisnosti prije 29godina – da sudjelujemo, zajedno sa svim državama članicama, u izgradnji europskog projekta. I da osnažujemo i promičemo vrijednosti i načela na kojima je Europska unija nastala, kao i zajedničke politike bez kojih Europska unija ne bi bila ono što jest –„jedinstvena europska obitelj naroda“ i najveće gospodarsko tržište na svijetu.

Drugo – hrvatsko predsjedanje dolazi u ključnom trenutku za Europsku uniju, ali mogu slobodno reći i šire. Europska unija suočava se s brojnim unutarnjim i vanjskim izazovima. Međunarodno okruženje karakteriziraju kriza multilateralizma, izazovi klimatskih promjena i globalnog zatopljenja, nova utrka u naoružanju i terorističke ugroze, uz stalni pritisak migracija i trgovinskih ratova.

U vrlo dinamičnom i konkurentnom okruženju globaliziranog svijeta, suočeni smo i s izazovima velikih gospodarskih razlika i razvojnih perspektiva, između država, ali i unutar njih samih. Uz veliki razvoj, tehnološki napredak donio je i nikad veće širenje lažnih vijesti, dezinformacija, netolerancije i govora mržnje na digitalnim platformama. U takvim okolnostima, Hrvatska svojim predsjedanjem želi pridonijeti, kao što naš slogan upućuje, osnaživanju „snažne Europe u svijetu punom izazova“.

Svi unutarnji i vanjski izazovi sadržani su u naša četiri prioriteta – Europa koja se razvija, Europa koja povezuje, Europa koja štiti i globalno utjecajna Europa. Od ključnih tema, izdvojit ću tri trenutačno najaktualnije – povlačenje Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije, Višegodišnji financijski okvir i nastavak politike proširenja.

Vjerujem da je naš zajednički cilj sporazumno povlačenje Ujedinjene Kraljevine iz Unije radi pravne sigurnosti građana i poslovne zajednice te da u budućnosti uspostavimo s UK-om što bliži odnos temeljen na ravnoteži prava i obveza i ravnopravnih uvjeta.

Kada je riječ o europskom proračunu za sljedećih sedam godina, želimo postići dogovor koji bi bio uravnotežen, održiv i u duhu partnerstva kako bi na vrijeme stvorili temelj za financiranje prioriteta i početak provedbe novih programa od 1. siječnja 2021. godine. Ono za što ćemo se zalagati je postizanje kompromisa između nastavka financiranja tradicijskih politika važnih za razvoj novijih članica, uključujući i Hrvatsku, i financiranja politika usmjerenih novim izazovima.
 

FOTO
foto: Borna Filić/PIXSELL/EU2020HR

Poštovane zastupnice i zastupnici, 

Hrvatska snažno podržava proces proširenja Europske unije. Nastavak politike proširenja važan je za stabilnost jugoistoka Europe i osnaživanje njegove otpornosti, ali je i od interesa za samu Europsku uniju u političkom, sigurnosnom i gospodarskom pogledu. Svako odustajanje od europske vjerodostojnosti na ovom prostoru, ima za posljedicu jači politički i gospodarski utjecaj drugih globalnih čimbenika. Stoga ćemo raditi na postizanju političke odluke temeljene na potvrđenoj europskoj perspektivi za kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje, uz naravno individualni pristup, njihovo puno ispunjavanje zacrtanih kriterija i dosljedne, ali vjerodostojne uvjetovanosti.

Želimo da na samitu u Zagrebu u svibnju pošaljemo jasnu poruku, prije svega Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, o konkretnom vremenskom okviru za otvaranje pregovora, ali i eventualnim dodatnimreformskim koracima koje trebaju napraviti.

Dopustite mi osvrnuti se i na još jednu temu o kojoj ćete malo kasnije detaljnije raspravljati – a to je budućnost Europe. Držim da je dobro da se nastavlja dijalog s građanima. Intenzivni dijalog koji se vodio prije europskih izbora polučio je rezultat što pokazuje i veća izlaznost nego na prijašnjim izborima, posebno mlađih birača. To pokazuje da naši građani žele da se njihov glas čuje na europskoj razini. Svima nam je cilj da građani snažnije osjete prednosti i prilike članstva, poboljšanje kvalitete života teosjete sigurnost koju im pruža pripadnost Uniji.

Nacionalni parlamenti, sa svojim demokratskim legitimitetom, moraju imati u tom dijalogu važnu ulogu. I stoga trebaju biti uključeni u rad Konferencije o budućnosti Europe, na što upućuju i zaključci COSAC-a iz Helsinkija iz prosinca prošle godine. Ovdje bih naglasio da rasprava o budućnosti zahtijeva dugoročnu viziju koja treba biti „poticaj europskoj demokraciji" i usredotočiti se na politikekoje su prioritetne za naše građane.
 

FOTO
foto: Borna Filić/PIXSELL/EU2020HR

Poštovani zastupnice i zastupnici, 

dopustite mi za kraj vratiti se na misao s početka mog obraćanja. A to je čvrsto opredjeljenje Hrvatske za Europu vrijednosti i načela. Za to ćemo se i tijekom predsjedanja zalagati. Zagovarat ćemo Europu utemeljenu na zajedničkim vrijednostima, jednakosti, uvažavanju uzajamnih interesa i razlika. A najbolji put za promicanje takve Europe inadilaženje svih izazova s kojima se suočavamo je promicanje  dijaloga,  suglasja i traženje kompromisa.

Da bismo u tome bili uspješni, potrebni ste nam svi vi zajedno. I naša zajednička suradnja. To je jedini mogući pristup. Zato vam želim plodonosnu razmjenu mišljenja. 

Uživajte u Zagrebu i Hrvatskoj. I unaprijed se veselim našem ponovnom susretu u svibnju!