Obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića na otkrivanju spomenika prvom predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu, Zagreb, 10. prosinca 2018.

jandrokovic-spomenik-tudjman-hina01.jpg
foto: Hina/Lana Slivar Dominić

Poštovana predsjednice Republike, poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, poštovana zamjenice gradonačelnika Grada Zagreba, uzoriti kardinale Bozaniću, poštovana obitelji Tuđman, poštovani štovatelji djela dr. Franje Tuđmana, poštovani hrvatski branitelji, dame i gospodo,

iznimno mi je drago da ćemo otkrivanjem spomenika dr. Franje Tuđmana akademskog kipara Kuzme Kovačića obilježiti 19. obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika.

Ovim spomenikom dr. Tuđmanu u glavnom gradu Hrvatske i na simboličan način ostavljamo u trajan spomen njegovu političku ostavštinu toliko bitnu za hrvatski narod i državu.

Spomenik – koji prikazuje dr. Tuđmana u pokretu prema naprijed – na pravi način održava život i djelo prvog hrvatskog predsjednika.

Dr. Franjo Tuđman bio je uvijek ispred drugih i poveo hrvatski narod u stvaranje svoje nacionalne države.

Za prvog hrvatskog predsjednika možemo reći da je bio jedan od rijetkih državnika koji je uspio pretvoriti svoje dalekosežno promišljanje, svoju viziju i borbu za hrvatsku državu u stvarnost. Njegova vizija bila je slobodna, neovisna, suverena Hrvatska, demokratska i višestranačka, Hrvatska koja pripada Europi.

Od svoje najranije mladosti živio je tu ideju Hrvatske. Pripremao se i čekao povijesni trenutak da je ostvari i u tome je uspio. Pri tome bio je nevjerojatno hrabar i ponosan, ali i promišljen i razborit.

Pod njegovim vodstvom ostvarena je stoljetna težnja hrvatskoga naroda – utemeljena je demokratska, neovisna i međunarodno priznata Hrvatska.

Hrvatski narod i Hrvatska vratili su se europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji. Izgrađene su demokratske institucije, utemeljen pravni poredak i razvijeno slobodno tržište, ali i izvojevana pobjeda i obranjena sloboda u Domovinskom ratu.

I zato nas ovaj spomenik mora također podsjećati na tu dragocjenu slobodu za koju su pali mnogi hrvatski životi.

Poštovani uzvanici,

sve ono što je bila vizija političkog djelovanja prvog hrvatskog predsjednika ostavljeno nam je danas u nasljeđe, nasljeđe koje trebamo njegovati, ali i koje nam treba biti smjernica za naše djelovanje – sada i u budućnosti, djelovanje kao pojedinca, ali i kao društva u cjelini.

Jer, kao što je rekao dr. Franjo Tuđman: „na promišljenim koracima i odlukama vlasti je da svim građanima i svojim državljanima osigura uvjete za slobodno stvaralaštvo, pravnu i građansku sigurnost, rad i slobodan život u civilizacijskom poretku po uzoru na demokratske države suvremenog svijeta“. 

„Ali ta odgovornost leži i na svima građanima Hrvatske. Svi mi zajedno moramo, naime, biti prožeti sviješću da od svoje Hrvatske ne možemo očekivati više negoli što sami pridonesemo njezinu boljitku, da bi plodove svoga rada mogli uživati i mi sami, i naša djeca, i djeca naše djece“. Zahvaljujem.