Obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, u povodu obilježavanja 8. listopada - Dana neovisnosti Republike Hrvatske, na plenarnoj sjednici Hrvatskoga sabora u petak, 5. listopada 2018.

phs-jandrokovic-hina-kasap.jpg
foto: Hina/Daniel Kasap

Poštovane zastupnice i zastupnici, u ponedjeljak, 8. listopada slavimo Dan neovisnosti Republike Hrvatske.

Tom prigodom, dopustite mi nekoliko riječi.

Prije 27 godina, tog povijesnog 8. listopada 1991., Hrvatski sabor donio je jednoglasno Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ-a. Tom Odlukom, Hrvatski sabor utvrdio je da Republika Hrvatska ne smatra više legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje države te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime dotadašnje federacije, koja kao takva više ne postoji. Ova odluka Sabora donesena je nakon što je prethodnoga dana, na temelju Brijunske deklaracije, istekao tromjesečni moratorij na Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja.

Dan ranije, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u pokušaju da ubiju hrvatsko vodstvo, na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Zbog tih okolnosti, povijesna sjednica Sabora nije održana u zgradi Hrvatskoga sabora već na drugom mjestu, u INA-inoj zgradi u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Odluka o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ bila je završna točka okončanja postupka razdruživanja Hrvatske od bivše države. Ova odluka, zajedno s Ustavnom odlukom o samostalnosti i suverenosti i Deklaracijom o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske, potvrdila je pravo hrvatskog naroda na nacionalnu samobitnost, samoodređenje te pravo na suverenu, samostalnu i neovisnu državu. Pravo za koje se hrvatski narod plebiscitarno izjasnio na referendumu održanom 19. svibnja iste godine želeći da konačno ostvari slobodnu državu, na temeljima demokracije, vladavine prava, višestranačja i zaštite temeljnih prava i sloboda.

Svojom odlukom od 8. listopada 1991., Hrvatski sabor je još jednom pokazao, kao i puno puta tijekom dugih stoljeća hrvatske povijesti, da je stvarni nositelj i čuvar suvereniteta hrvatskoga naroda i pravnog poretka. Od 8. listopada 1991., Hrvatska počinje svoj put kao suverena, samostalna i neovisna država boreći se za međunarodno priznanje. Međunarodnim priznanjem, Hrvatska je završila diplomatsku bitku za svoju neovisnost. Ali je, zbog velikosrpske agresije, bila prisiljena nastaviti boriti se za svoj suverenitet i teritorijalnu cjelovitost sve do 1998. godine kada je mirnom reintegracijom vratila hrvatsko Podunavlje u svoj ustavnopravni poredak.

U obrani suvremene hrvatske državnosti, slobode i demokracije, mnogi hrvatski branitelji su dali svoje živote. Stoga su Domovinski rat i njegove vrijednosti temelj postojanja današnje Hrvatske, a naša obaveza i odgovornost su da ih čuvamo i ostavimo u nasljeđe budućim naraštajima.

Poštovane zastupnice i zastupnici,

Hrvatski sabor odigrao je ključnu ulogu u donošenju važnih odluka za stvaranje i obranu neovisne, samostalne i demokratske Hrvatske. Danas kada imamo neovisnu hrvatsku državu, naša odgovornost i jedini interes moraju biti da svi zajedno, u duhu međusobnog uvažavanja, gradimo Hrvatsku kao sigurnu i prosperitetnu zemlju snažnih institucija, vladavine prava i socijalne sigurnosti, gospodarski razvijenu i demografski obnovljenu, uz izraženi društveni osjećaj za pravednost i solidarnost, zaštitu obitelji i njezinih vrijednosti te ostvarivanje uvjeta za osnaživanje položaja mladih. Naša je odgovornost je da svojim ozbiljnim, sustavnim, hrabrim i dosljednim djelovanjem, u dijalogu i toleranciji, poštujemo i slušamo poruke svih hrvatskih građana.

Ovogodišnji Dan neovisnosti obilježit ćemo u ponedjeljak, 8. listopada na Trgu sv. Marka u 12 sati posljednjom ovogodišnjom ceremonijom Velike smjene straže. A Hrvatski sabor, kao predstavničko tijelo hrvatskih građana, otvorit će im svoja vrata od 10 do 17 sati. Pozivam vas da svi zajedno proslavimo ovaj državni praznik. Vama i svim hrvatskim građankama i građanima u zemlji i inozemstvu čestitam Dan neovisnosti Republike Hrvatske!

Autor: Ured predsjednika Sabora