Obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića na 5. svjetskoj konferenciji predsjednika parlamenata održanoj u organizaciji Interparlamentarne unije i Austrijskog parlamenta, u suradnji s Ujedinjenim narodima, Beč, 7. rujna 2021.

Gordan JandrokovićPoštovani predsjednici parlamenata, ekscelencije, dame i gospodo,

zadovoljstvo mi je osobno sudjelovati na ovoj konferenciji, na kojoj ćemo raspravljati o pitanjima održivog razvoja, očuvanja okoliša i dobrobiti svojih građana. 

Živimo u izazovnim vremenima. Zbog pandemije, naše društvo, naš zdravstveni sustav, socijalna skrb, obrazovanje, radne navike, svakodnevni život, suočavaju se s teškim izazovima. Hrvatsku su, povrh toga, prošle godine pogodila i dva razorna potresa. 

Pandemija će ostaviti trajan trag u svijetu kakvog poznajemo, uzrokujući promjene, ali i učeći nas izvući iz toga pouke. Ona je promijenila način na koji međusobno komuniciramo, kako naša djeca odrastaju i život koji smo poznavali prije pandemije. Utjecala je također na naš rad u parlamentu i međuparlamentarnu suradnju. Ubrzala je proces digitalizacije i navela nas da razmotrimo uporabu videokonferencijskih alata kako bismo osigurali kontinuitet međuparlamentarne suradnje.

Morali smo se brzo prilagoditi novoj stvarnosti. No, nije pandemija jedini razlog promjenama. Globalni izazovi pojavili su se mnogo prije izbijanja pandemije. Svjedoci smo klimatskih promjena i uništavanja okoliša - od borbe s poplavama i požarima do problema sa sušama i ekstremnim vremenskim prilikama. 

Moramo se usredotočiti na zelenu i digitalnu transformaciju, ali isto tako na jednako važna pitanja sigurnosti, demografije i siromaštva. Europska unija je to ozbiljno shvatila. 

I mi u Hrvatskoj pridružili smo se tim naporima, usvojivši strategiju koja predviđa smanjenje emisija stakleničkih plinova za 80 posto do 2050. Hrvatska je također usvojila Nacionalnu razvojnu strategiju do 2030., s naglaskom na održivom gospodarstvu, zelenoj i digitalnoj tranziciji, stavljajući pritom u središte dobrobit svojih građana.

Gordan JandrokovićTaj pristup smo i mi u Hrvatskoj prihvatili i prenosimo ga na naše mlađe naraštaje. Ne radi se samo o gospodarskom rastu, već, što je još važnije, i o prosperitetu, blagostanju, ravnoteži između privatnog i poslovnog života i sveukupne kvalitete življenja. Također se radi o pristupačnosti sustava zdravstvene i socijalne skrbi, obrazovanja itd. 

Dame i gospodo, 
pandemija nas je naučila važnosti multilateralizma. Moramo ubrzati naše globalne napore u borbi protiv klimatskih promjena i potaknuti zelenu tranziciju i gospodarski rast. Očuvanje okoliša pridonosi prosperitetu, osobito u zemljama čija gospodarstva se baziraju na turizmu, poput Hrvatske. 

Koliko brzo ćemo izaći iz krize, ovisit će o zajedničkim naporima vlada, parlamenata, poslovnog sektora i znanstvene zajednice. 

Drage kolege,
želim također naglasiti veliku važnost našeg rada u okviru Interparlamentarne unije, gdje su svi parlamenti angažirani na uključivanju ciljeva održivog razvoja u naš rad.

Zaključno, napredak koji ostvarimo po pitanju održivog razvoja bit će na dobrobit ljudi i čitavog našeg planeta. Suradnja, promjena pristupa i pronalaženje ravnoteže između gospodarskog rasta i kvalitete života ključni su za stvaranje održive budućnosti. 
Hvala vam.