Obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića na prvoj sjednici 10. saziva Hrvatskoga sabora, Hrvatski sabor, 22. srpnja 2020.

Govor_PHSPoštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, poštovani predsjedniče Vrhovnog suda, poštovana zamjenice predsjednika Ustavnog suda, poštovane zastupnice i zastupnici Hrvatskoga sabora,

Dopustite mi da vas sve još jednom srdačno pozdravim, a zastupnicama i zastupnicima čestitam na izboru i zaželim uspješan saborski mandat.

Zahvaljujem na iskazanom povjerenju. Izbor na dužnost predsjednika Hrvatskoga sabora drugi put za mene je velika čast i čini me ponosnim. To je potvrda izbornih rezultata koji su pokazali da građani podržavaju smjer kojim su dosadašnja Vlada i parlamentarna većina vodile državu. Kao i priznanje za sva postignuća ostvarena u prethodne četiri godine. 

U okvirima nadležnosti iz Ustava Republike Hrvatske i Poslovnika Hrvatskoga sabora – zalagat ću se za promicanje i osnaživanje najviših vrednota ustavnog poretka: slobode, jednakosti, mirotvorstva, socijalne pravde, poštivanja prava čovjeka, nacionalne ravnopravnosti i ravnopravnosti spolova, vladavine prava i demokratskog višestranačkog sustava. 

Isto tako, zalagat ću se za snaženje i poštivanje institucija, njihovu međusobnu suradnju, čuvanje dobrih običaja te međusobno uvažavanje najviših nositelja državne vlasti.

Nastojat ću biti objektivan, pažljivo vas slušati te savjesno i odgovorno obavljati svoju dužnost. Današnji trenutak od svih nas zahtjeva razboritost, smirenost i ozbiljnost. I iznad svega, predano služenje općem interesu i hrvatskim građanima.

Ove godine, obilježili smo 30 godina od konstituiranja prvog saziva Hrvatskoga sabora. Demokratski izabranim Hrvatskim saborom učinjen je prvi korak prema ostvarenju višestoljetne težnje hrvatskoga naroda: slobodi, samostalnosti i neovisnosti Hrvatske, odnosno uspostavi moderne hrvatske države. To je ujedno bio povratak Hrvatske europskom identitetu, kršćanskoj tradiciji i univerzalnim humanističkim vrijednostima. 

Tijekom svoje povijesti, Hrvatski sabor je uvijek čuvao hrvatsku državnost i štitio interese hrvatskoga naroda. Uz prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, imao je ključnu ulogu u stvaranju moderne, demokratske države.

U obrani naše državnosti, mnogi znani i neznani, a posebno hrvatski branitelji i njihove obitelji, podnijeli su veliku žrtvu na čemu im je cijeli hrvatski narod zahvalan. Tu zahvalnost smo i mi zastupnici danas izrazili. A to ćemo činiti i na početku svake sjednice. Jer Domovinski rat najčvršći je temelj današnje Hrvatske u kojoj živimo u miru i slobodi. A njegove vrijednosti, bez kojih ne bi bilo Hrvatske, Hrvatskoga sabora i višestranačja, ostavljene su nam u trajno nasljeđe.

Govor_PHSPoštovane zastupnice i zastupnici, dragi uzvanici,

Hrvatska se danas, kao i cijeli svijet, nalazi u vremenu punom izazova. Suočeni smo s pandemijom koja predstavlja opasnost za zdravlje i živote ljudi. Pandemija je ujedno izazvala jednu od najvećih gospodarskih kriza u povijesti čovječanstva. Hrvatska je Vlada brzo i kvalitetno reagirala kada je bilo najvažnije te je učinila sve da očuva zdravlje i živote građana te njihova radna mjesta. U tim složenim okolnostima, Hrvatski sabor je, kao jedan od rijetkih europskih parlamenata, bez prekida radio donoseći zakone bitne za Hrvatsku.
U izazovnom razdoblju koje je pred nama, gospodarski oporavak i daljnji razvoj Hrvatske bit će u fokusu rada hrvatske Vlade. Koristim ovu prigodu čestitati predsjedniku Vlade na izvrsnim vijestima iz Bruxellesa i iznosu od 22 milijarde eura koje će pripasti Hrvatskoj u sljedećih sedam godina.

Međutim, na tom putu, odgovornost za izgradnju hrvatskoga društva leži i na nama, izabranim zastupnicima. A pravila i običaji parlamentarne demokracije nalažu da dio odgovornosti moraju preuzeti i pobjednici i oni koji to nisu. Svi mi zajedno svojim darom, znanjem, vizijom, odlučnošću, promišljenošću, ali prije svega radom, moramo usmjeriti napore prema ispravnom putu i trajnim rješenjima. Pritom,“ne očekuje se politička solidarnost već stvaralačka i principijelna kritika jer samo kritičkim i pozitivnim intelektualnim stvaralaštvom, svi zajedno možemo pridonijeti općem boljitku društva u kojem živimo i djelujemo“. Ove riječi izgovorio je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman na konstituirajućoj sjednici prvog saziva Hrvatskoga sabora. One nas trebaju podsjećati na odgovorno i razborito ponašanje, uz uzajamno poštovanje te prihvaćanje načela rada za opće dobro i interese naše domovine. 

Danas smo se okupili u ovoj Sabornici, mi, zastupnici, s različitim svjetonazorima, idejama i programima, zrcaleći kao nikada do sada svu raznolikost hrvatskog društva.Govor_PHS Ali, uvjeren sam, s dobrom voljom da zajedno tražimo rješenja za napredak Hrvatske te da nastavimo graditi naše društvo na temeljima istine, slobode, pravednosti i jednakosti.

Sva zakonska rješenja i politike koje ćemo u ovom sazivu usvajati moraju odgovoriti na zahtjeve, potrebe i visoka očekivanja naših građana.

Svijest o ulozi i zadaćama koje Hrvatski sabor ima, kao i svijest o našoj odgovornosti prema hrvatskim biračima koji su nam dali svoje povjerenje, pridonijet će većoj učinkovitosti našeg rada.

Ta odgovornost mora se odraziti i na političku kulturu koju trebamo osnaživati. Da bi uvjerili suprotnu stranu u ispravnost argumenata, rasprave mogu biti oštre. 
Ali one se trebaju zasnivati na otvorenosti, toleranciji, razumijevanju izrečenog te uvažavanju kolega i njihovih suprotnih stavova i mišljenja. Svi mi koji smo ovdje u Hrvatskom saboru nismo neprijatelji. Razlikujemo se u idejama, ali vjerujem da se svi zalažemo za boljitak Hrvatske.

Poštivanjem toga i stavljanjem politika u fokus naših rasprava utjecat ćemo na percepciju javnosti i osnažiti povjerenje u naš rad. To je posebno važno u ovom izazovnom vremenu kada naši ljudi očekuju zaštitu i sigurnost za sebe i svoje obitelji.

Poštovane zastupnice i zastupnici, dragi uzvanici,

Sabor se, kroz svojih prethodnih devet saziva, razvijao u predstavništvo sa svim potrebnim demokratskim parlamentarnim obilježjima koja podrazumijevaju: 
predstavništvo sve raznolikosti hrvatskog društva, transparentnost u djelovanju i otvorenost prema svim građanima i medijima, uključivost građana i civilnog društva, odgovornost prema biračima te djelotvornost u ispunjavanju osnovnih parlamentarnih zakonodavnih i nadzornih zadaća. Ove značajke jednom postignute nisu zauvijek dane, već ih moramo kontinuirano unaprjeđivati.

Kada je riječ o važnim postignućima, podsjetit ću da smo napravili iskorak u promicanju prava osoba s invaliditetom i ostvarivanju jednakosti pristupu informacijama za sve hrvatske građane. Nastavit ćemo s prijenosom plenarnih sjednica na hrvatskom znakovnom jeziku na javnoj televiziji i dodatno raditi na uključivanju osoba s invaliditetom.

Pružat ćemo i nadalje potporu svim projektima mladih – poput simulirane sjednice Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola i studente – koji imaju za cilj educiranje o njihovoj ulozi u razvoju društva i poticanje njihovog snažnijeg političkog angažmana. Nove tehnologije i brža komunikacija ubrzano mijenjaju naš život, a mladi su upravo ti koji možda bolje od nas razumiju vrijeme u kojem danas živimo. I stoga im moramo pružiti priliku da svojim znanjem i entuzijazmom pridonesu razvoju Hrvatske.

Na početku govora spomenuo sam ravnopravnost spolova kao jednu od najviših ustavnih vrednota. Drago mi je da će u ovom sazivu Hrvatskoga sabora biti veća zastupljenost zastupnica nego u prošlom. Međutim, ona još uvijek nije dovoljna. 
Nadam se da ćemo svi zajedno raditi na tome kako bismo tu neravnotežu ispravili jer opredjeljenje za jednakost preduvjet je svake istinske demokracije.

Nadalje, izmjenama Poslovnika Hrvatskoga sabora omogućili smo veću dinamičnost rasprava te održavanje sjednica elektroničkim putem, odnosno normalno funkcioniranje Hrvatskoga sabora u uvjetima pandemije. Nastavit ćemo s digitalizacijom poslovanja Hrvatskoga sabora te poboljšavati već usvojene modele rada.

Govor_PHSPoštovane zastupnice i zastupnici, dragi uzvanici,

U ožujku ove godine, mnogi su stanovnici Zagreba i okolice – na žalost – osjetili razorne posljedice potresa. Jedan od prvih zakona koji će ovaj saziv Hrvatskoga sabora donijeti je onaj o obnovi našeg glavnog grada i okolice s, uvjeren sam, dugoročnim, sustavnim i kvalitetnim rješenjima. Povratak građana u njihove domove, obnova kuća, zgrada, bolnica, škola te povijesne i sakralne zagrebačke baštine naš je prioritet, dužnost i obaveza. Među mnogim povijesnim zagrebačkim zgradama koje su oštećene nalazi se i zgrada Hrvatskoga sabora.
U ovom sazivu, očekuje nas početak njezine obnove. Bit će to dugotrajan i zahtjevan proces kao što je bio dugotrajan i inicijalni projekt izgradnje današnje Saborske palače projektanata Lava Kalde  i Karla Susana. Međutim, uvjeren sam da će ovaj spomenik kulture dobiti novo ruho dostojno značaju koji Hrvatski sabor ima. Nadam se da ćemo uspjeti na reprezentativni način spojiti njegovu prošlost sa suvremenošću – za buduće naraštaje. 

I na kraju, budući da zbog izvanrednih okolnosti danas nismo mogli pozvati sve visoke uzvanike da uveličaju ovu sjednicu, želim ih pozdraviti. A posebno pozdravljam sve prethodne predsjednike Hrvatskoga sabora te bivše kolegice i kolege.

Poštovane zastupnice i zastupnici, još jednom želim vam svima uspješan parlamentarni rad. Zahvaljujem.