Obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića na prijmu u povodu stupanja na dužnost veleposlanice Narodne Republike Kine u RH Xu Erwen i otvaranja izložbe s temom: „40 godina reformi i otvaranja Kine“, Zagreb, 2. rujna 2019.

phsPoštovana veleposlanice Xu, poštovani članovi hrvatske Vlade, poštovani zastupnici Hrvatskoga sabora, poštovani članovi diplomatskog zbora, uvaženi gosti, dame i gospodo,

iznimno mi je zadovoljstvo da večeras mogu biti ovdje s vama na prijemu povodom stupanja na dužnost nove veleposlanice Narodne Republike Kine u Zagrebu gospođe Xu Erwen te na otvaranju izložbe koja obilježava 40 godina reformi i otvaranja Kine prema svijetu. Dopustite mi na početku da, uime Hrvatskoga sabora i osobno, zaželim veleposlanici uspješan i plodonosan mandat kao i ugodan boravak i rad u Hrvatskoj. Hrvatski sabor, a uvjeren sam i ostale institucije, otvorene su za suradnju i daljnje produbljivanje i osnaživanje odnosa s Narodnom Republikom Kinom, na obostranu korist naših naroda.

Hrvatska i Kina dvije su zemlje povezane dugogodišnjim prijateljstvom između svojih naroda. Povijesno – simbol prijateljstva utjelovljuje Marko Polo, svjetski putnik koji je prvi povezao Europu i Kinu, a koji je svoj put u svijet započeo s otoka Korčule. U novijoj povijesti, prijateljstvo između naših dviju zemalja kontinuirano se razvija od 1992. godine, počivajući uvijek na međusobnom povjerenju, uvažavanju, otvorenosti i suradnji. Danas su ti odnosi, po riječima premijera Li tijekom posjeta Hrvatskoj u travnju ove godine, povijesno na najvišoj razini i ulaze u dijamantno razdoblje. Posjetom premijera Lija Hrvatskoj, naše prijateljstvo i visoki stupanj političkog povjerenja dodatno su potvrđeni i učvršćeni. Njegov posjet dao je novi zamah daljnjem intenziviranju našeg političkog dijaloga, a sve u svjetlu 27. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa i 70. obljetnice osnivanja moderne kineske države. Povodom te važne obljetnice za Vašu zemlju, dopustite mi uputiti Vama veleposlanice kao i cjelokupnom kineskom vodstvu i narodu najiskrenije čestitke.

Osim daljnjeg intenziviranja političkog dijaloga, pred nama su mogućnosti koje se pružaju na brojnim područjima za novu konkretnu poslovnu suradnju. Danas, simbol te suradnje je Pelješki most. On će ostati trajni spomenik naših prijateljskih odnosa. Most je ujedno i pozitivan primjer suradnje između Europske unije i Kine, koji će, kao što će konačno povezati hrvatski teritorij, biti i dodatna spona između naša dva kontinenta. Drago mi je da se suradnja intenzivirala i na nizu drugih područja od obostranog interesa poput turizma, poljoprivrede, kulture, zdravstva, sporta i znanosti. Dodatno, suradnja unutar 17+1 formata značajno je osnažila naš međusobni dijalog i suradnju u okviru Europske unije. Imali smo veliku čast u travnju ove godine u Dubrovniku biti domaćinom 17+1 samita. Samit je bio povijesni jer je prvi puta došlo do proširenja ulaskom Grčke koja je postala punopravnim sudionikom. 

phsTijekom bilateralnog posjeta premijera Lija i 17+1 samita u Dubrovniku Hrvatska i Kina potpisale su 11 sporazuma iz raznih područja što će, uvjeren sam, stvoriti dodatni okvir za našu partnersku suradnju. Jedan od fokusa suradnje između Hrvatske i Kine je i turizam. U prošloj godini 220 tisuća kineskih turista posjetilo je Hrvatsku s pozitivnim perspektivama povećanja dolazaka. Tijekom boravka premijera Plenkovića u Šangaju 2018. godine otvorili smo predstavništvo Hrvatske turističke zajednice radi osnaživanja promocije naših turističkih potencijala na kineskom tržištu. Uvjeren sam da će dodatni poticaj povezivanju biti i Godina kulture i turizma Hrvatske i Kine koja se u obje zemlje obilježava ove godine nizom izložbi ili prigodnih događanja. Oni će zasigurno pridonijeti daljnjem približavanju naših naroda, produbljujući poznavanje naših kultura i tradicija – jer veze Hrvatske i Kine ne mogu se razvijati bez kulturnih veza i ljudi koje povezuju naše dvije zemlje.

Poštovani uzvanici,

prošlo je više od 40 godina od kada je Kina krenula putem „reforme i otvaranja prema svijetu“. Današnja izložba pomoći će nam razumjeti kakav streloviti napredak je ostvarila Kina i kako se u samo 40 godina transformirala iz jedne poljoprivredne zemlje u drugo najveće gospodarstvo na svijetu. Današnja Kina najveći je svjetski izvoznik. Zemlja inovacija, znanosti i tehnologije, umjetne inteligencije, svemirskog programa … Danas možemo reći da nema osobe na ovome svijetu koja ne koristi neki od kineskih proizvoda u svojemu kućanstvu. U Kini možemo vidjeti fascinantne primjere svjetskog inženjerstva – najduže mostove, brze željeznice, suvremene zračne luke –  „sve ono“ kao što je rekao Marko Polo nakon svoj povratka s putovanja u Kinu „što će vas zasigurno ispuniti čudom“. Na tome Vam, gospođo veleposlanice, čestitam.

Zaključno, kao predsjedniku Hrvatskog sabora, zadovoljstvo mi je iz godine u godinu pratiti kako naši bilateralni odnosi rastu, kako sve više kineskih turista upoznaje našu zemlju, kako sve više kineskih kompanija dolazi na naše tržište, ali i sve više hrvatskih kompanija pokušava biti prisutno u Kini. Kina je naš veliki prijatelj i partner te me raduje spremnost obiju strana da predano rade na produbljivanju naših odnosa u budućnosti.

Zahvaljujem.