Obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića u povodu obilježavanja 10. godina članstva Republike Hrvatske u NATO-u, Zagreb, 29. ožujka 2019.

nato
Obraćanje predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića na svečanosti obilježavanja 10. obljetnice članstva RH u NATO savezu

Poštovana predsjednice Republike, poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, poštovani članovi hrvatske Vlade i zastupnici u Hrvatskome saboru, poštovani načelniče Glavnog stožera i pripadnici Hrvatske vojske, poštovani potpredsjedniče, glavni tajniče te zastupnici parlamenata država članica Parlamentarne skupštine NATO-a, poštovani voditelju Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, poštovani predstavnici diplomatskog zbora, dame i gospodo,

sve vas srdačno pozdravljam uime Hrvatskoga sabora i osobno – u prigodi obilježavanja 10. godišnjice članstva Hrvatske u Organizaciji Sjevernoatlantskog ugovora. Drago mi je da smo se večeras okupili kako bismo obilježili ovu važnu obljetnicu za hrvatski narod i našu državu. 

Od srca čestitam i zahvaljujem svima koji su sudjelovali i pridonijeli ostvarivanju ovog uspjeha. Hrvatski sabor svake godine obilježava ovaj važan dan. Zato što želimo podsjetiti širu hrvatsku javnost – a posebno mlađe naraštaje – što je NATO, koje su njegove vrijednosti, zašto smo težili članstvu, što smo sve postigli na tom putu i što nam je članstvo u konačnici donijelo.

Na samom početku stvaranja hrvatske države, opredijelili smo se za ono o čemu su generacije Hrvata samo sanjale – a to je povratak Hrvatske vrijednostima europskih demokratskih društava. Izabrali smo mogućnost da hrvatsko društvo razvijamo na parlamentarnoj demokraciji, vladavini prava, zaštiti ljudskih prava, tržišnom gospodarstvu. I, što je najvažnije, da Hrvatska bude slobodna, stabilna i sigurna zemlja. I upravo zato su NATO kao i Europska unija – koji temelje svoje djelovanje na tim vrijednostima – bili za nas prirodni odabir. Posebno i stoga, što smo na samom početku stvaranja vlastite države morali – kroz obranu i pobjedu u Domovinskom ratu – iskusiti što znači borba za slobodu. Odnosno, da citiram prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, „spoznali smo imperativ vremena u kojem ako zaista želite slobodu – ljudsku, nacionalnu – valja ju uzeti. Vlastitim naporima.“

Kao ministar vanjskih poslova i europskih integracija imao sam privilegiju aktivno sudjelovati u našem približavanju NATO-u. U tom procesu, Hrvatska je poduzela niz sveobuhvatnih institucionalnih i društvenih reformi koje su bile vrlo zahtjevne. Ali su imale potporu hrvatskih građana kao i svih relevantnih političkih snaga jer smo svi bili svjesni da se provode zbog daljnjeg razvoja hrvatskog društva. I na kraju, naši napori bili su vrednovani. Što smo sve uspjeli napraviti u relativno kratkom vremenu, postalo je jasno na samitu u Strasbourgu i Kiehlu. Podizanje hrvatske zastave i njezino mjesto pokraj zastava ostalih država članica bio je povijesni trenutak. Hrvatski stijeg, koji se tada zavijorio i koji danas vijori pred sjedištem u Bruxellesu, simbolizira brojne naraštaje Hrvata koji su čekali dan kada će Hrvatska postati slobodna, suverena, neovisna i demokratska država. On danas vijori i za više od 15 000 branitelja i civila koji su dali svoje živote za slobodu i neovisnost Hrvatske. I na tome im hvala. Hrvatska zastava vijori kao uspjeh ponosne zemlje koja se znala izboriti za sebe i svoju budućnost te svjedoči našoj predanosti u obrani vrijednosti i načela na kojima se NATO zasniva.

nato
Obraćanje predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića na svečanosti obilježavanja 10. obljetnice članstva RH u NATO savezu

Hrvatska se u – ovih deset godina članstva – dokazala kao pouzdana i solidarna članica. Ne samo među Saveznicima, već i među stanovništvom u zemljama gdje sudjeluje u misijama. U Afganistanu, Poljskoj, na Kosovu, a nedavno i u Litvi. Sudjelovanje u misiji ISAF u Afganistanu upravo je najbolji pokazatelj spremnosti naših vojnika i hrvatskog doprinosa NATO-u. S ponosom možemo istaknuti ulogu koju su hrvatski vojnici imali, još i prije samog članstva, pružajući obuku afganistanskim snagama, ali i sigurnost stanovnicima Afganistana.

Tijekom ovih deset godina članstva, Hrvatska ispunjava svoje međunarodne obveze u stabilizaciji kriznih žarišta, prenosi prethodno stečena znanja, posebno ona iz Domovinskog rata,i što je vrlo važno, razvija sposobnost vlastitih oružanih snaga. I tu se Hrvatska pokazala vjerodostojnom u provedbi zajedničkih odluka – u našem povećanju proračuna za obranu te odlučnosti da osnažujemo vojne kapacitete. Naša dodana vrijednost kao članice NATO-a je i naše zalaganje za politiku otvorenih vrata i proširenje na područje jugoistočne Europe kako bi i ono postalo područje mira, sigurnosti, stabilnosti i sveukupnog napretka. Hrvatska je među prvima ratificirala Pristupni protokol za Crnu Goru, nedavno i za Sjevernu Makedoniju, a dali smo i punu potporu Akcijskom planu za članstvo Bosne i Hercegovine.

Dame i gospodo,

za nekoliko dana napunit će se 70 godina od kada je 12 država potpisalo Sjevernoatlantski ugovor. U međuvremenu, zajednički prostor mira i stabilnosti proširio se na 29, a uskoro na 30 država. I to ga čini najuspješnijim vojnim savezom u povijesti. No, danas, 2019. godine, kao i 1949. i 1989., NATO se ponovo mora prilagoditi novim sigurnosnim izazovima u sve složenijem i teško predvidljivom globalnom okruženju. I stoga, moramo ostati jedinstveni u obrani naših temeljnih vrijednosti kontinuirano osnažujući spremnost vlastitih snaga i kolektivnu obranu. Uvjeren sam da će Hrvatska nastaviti u tome davati svoj značajan doprinos.

Zahvaljujem.