Obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića na konferenciji Večernjega lista "Hrvatska kakvu trebamo - dvije godine poslije", Zagreb, 4. ožujka 2019.

foto: Hina/Dario GrzeljPoštovana predsjednice Republike, poštovani predsjedniče Vlade, uvaženi predstavnici Vlade i Sabora, poštovani predstavnici poslovne i akademske zajednice, dragi gosti, velika mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti vas u ime Hrvatskoga sabora i isto tako čestitati Upravi, glavnom uredniku, urednicima i novinarima Večernjeg lista na ovom projektu, na ovoj inicijativi koja je jedan važan iskorak. Vi ste se sada pozicionirali u sferu kreatora, koordinatora,  preuzeli ste ulogu think thanka, kojih u Hrvatskoj, nažalost, nemamo dovoljno, za razliku od nekih drugih zemalja sa razvijenijim demokratskim tradicijama koji potiču rasprave, koji koordiniraju politiku, ekonomiju, biznis, akademsku zajednicu, pa i medije. Ovdje je Večernji list došao u takovu poziciju, i ja vam na tome čestitam. Mislim da radite važan iskorak, jer su vremena takva da zahtijevaju sinergijsko djelovanje svih protagonista na javnoj sceni i drago mi je što mogu danas nazočiti i govoriti na ovoj konferenciji.

Obradili ste sve teme koje su bitne za Hrvatsku danas, dali ste jednu projekciju, zajedno s onima koji su sudjelovali na konferencijama, o tome kako bi Hrvatska trebala izgledati, i mislim da ste  doista, od demografije, gospodarstva, vanjske politike, energetike, poljoprivrede, turizma, dotakli one najbitnije teme o kojima moramo razgovarati i o kojima moramo promišljati. 

foto: Hina/Dario GrzeljSvijet se dramatično promijenio od vremena kada je Hrvatska postala neovisna država, kada smo pobijedili u Domovinskom ratu, kada smo se međunarodno afirmirali, kada smo postali članica NATO saveza i Europske unije, i to svakako moramo imati na umu kada razmišljamo o budućnosti Hrvatske. Današnji svijet nema veze sa svijetom od prije deset, dvadeset ili trideset godina. Izazovi i prijetnje s kojima se danas suočavamo opasnije su, složenije, kompleksnije nego ikada u ovih trideset godina i na to kao nacija moramo znati odgovoriti. Multilateralizam kakav poznajemo, gotovo da više ne postoji, neću reći da je mrtav, ali on se mijenja, i htjeli- ne htjeli, mi moramo sami tražiti svoju paradigmu razvoja i napretka.  Nema više modela koji možemo slijediti, koji možemo kopirati, nema više ni velike  Europske unije iza nas  ili  NATO-a koji će nam davati smjer, udarati ritam. 

Mi ćemo biti onakvi kakvi sami sebe definiramo, kakvi sami sebe pozicioniramo i  kakav si smjer sami odredimo te koliko ćemo biti spremni i snažni da ga provodimo. Zato je još jednom važno naglasiti taj sinergijski učinak - politika nije moćna kao što je bila nekad, politika je samo jedan od centara moći. Danas postoje multinacionalne kompanije, postoje mediji, postoje vanjski i unutarnji čimbenici koji utječu na razvoj svakoga društva, tako da politika sasvim sigurno ne može sama. I zato mi je drago što ste organizirali ovakvu konferenciju, jer ona i vas kao medije stavlja u poziciju suodgovornih čimbenika hrvatskoga društva. Moramo biti svjesni da te promjene koje gledamo ispred sebe, od svih nas traže preuzimanje više odgovornosti nego što smo je trebali pokazati donedavno. Jer, moramo odgovoriti na banalnosti, estradizaciju, na simplifikaciju svega onoga što se oko nas zbiva. Svijet je kompleksniji nego ikad prije, a banalnosti i estradizacije je isto tako više nego ikad prije. Ne možemo banalnošću odgovoriti na izazove koje danas imamo pred sobom. 
 
foto: Hina/Dario GrzeljPredsjednik Vlade govorio je o ostvarenjima Vlade. Što da ja kao predsjednik Sabora govorim o ostvarenjima Sabora - dakle, ključna poruka je da moramo mijenjati  Sabor u smislu prelaska na jedan parlament koji je odgovorniji, koji je ozbiljniji, koji zaista odgovara na izazove vremena. Umjesto toga, imamo Sabor koji je postao mjesto koje zabavlja, mjesto koje je dio estrade, mjesto koje simplificira probleme s kojima se hrvatsko društvo suočava. Reći ću vam nešto što vam možda neće biti drago kao novinarima, ali i vi sudjelujete u toj estradizaciji, mi samo moramo odlučiti želimo li biti estradnjaci ili želimo biti ozbiljni, odgovorni ljudi koji sudjeluju u javnom životu. Često puta me pitaju kada ćemo izaći iz tog okvira gdje je Sabor postao mjesto koje zabavlja. Moj je odgovor – u onome trenutku kada će mediji početi davati više pozornosti onim zastupnicima i zastupnicama koji se pripremaju, koji govore o sadržaju, koji ulaze u dubinu tema i problematike s kojom se suočavamo, a kada u drugi plan odu oni koji egzibicijom, atrakcijom, ako treba i klevetom, uvredom, dolaze u prvi plan. Njih će biti, to je demokracija, oni imaju na to pravo, ali je isto tako pravo javnosti, pravo vas da procijenite što želite i što je bolje za hrvatsko društvo i za hrvatsku državu. 

Smatram da je za nas važno, i ne samo za nas, nego za cijeli svijet, a to je povijest i pokazala, da uvijek treba davati prednost onima koji su ozbiljni, koji su odgovorni i stručni. Stručnost je nešto što nam treba i zato ovakve konferencije itekako koriste hrvatskom društvu. I, možda si velike zemlje i mogu dopustiti estradizaciju politike, no male zemlje kada to čine, postaju slabe, postaju neozbiljne. Mi nemamo pravo na to, mi kao društvo moramo iznaći snage kako bismo ipak u prvi plan stavili odgovornost, ozbiljnost, stručnost i profesionalizam. S tim riječima bih završio i zahvalio vam još jednom na pozivu, čestitao na organizaciji ove konferencije te zaželio svima koji će danas sudjelovati u raspravi, uspješnu i kvalitetnu raspravu.