Obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića na svečanom otvaranju Trga dr. Franje Tuđmana i otkrivanju spomenika prvom hrvatskom predsjedniku, Rugvica, 18. siječnja 2019.

jandrokovic-rugvica_hina-pavlek_2.jpg
Foto: Hina/Tomislav Pavlek

Poštovana izaslanice predsjednika hrvatske Vlade – ministrice Žalac, poštovane zastupnice i zastupnici u Hrvatskome saboru predvođeni gospodinom Miroslavom Tuđmanom, poštovani župane Kožiću, poštovani načelnici općina,
poštovani uzvanici, dragi prijatelji, 

posebno pozdravljam načelnika Općine Rugvica gospodina Matu Čička, predstavnike Općine te sve žitelje Rugvice.

Drago mi je da sam danas ovdje s vama i da mogu sudjelovati u svečanosti otvaranja novouređenog Trga dr. Franje Tuđmana i otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku.

Drago mi je da se Rugvica pridružila mnogim gradovima i općinama diljem Hrvatske koji već imaju spomenike podignute u čast prvog hrvatskog predsjednika.

Ovim spomenikom dr. Tuđmanu žitelji Rugvice na dostojan način odaju počast i vrednuju djelovanje prvog hrvatskog predsjednika i njegovu političku ostavštinu, toliko bitnu za hrvatski narod i državu.

Svi ovi spomenici potvrda su poštovanja, ali i izraz zahvalnosti hrvatskog naroda čovjeku koji ga je nesebično zadužio.

Ovi spomenici ujedno predstavljaju i simbol hrvatske slobode, u koju nas je dr. Tuđman poveo i slobode hrvatskoga naroda za koju se dr. Tuđman pripremao i živio, čak i onda kada mu je ta sloboda bila oduzeta. 
I kada je bio lišen te dragocjene slobode, govorio je: "Možete mi, evo, uzeti i slobodu, pa i život, ali ne misao, ne i istinu, ne moj prilog povijesti naroda kojemu pripadam“.

Dr. Franjo Tuđman savjesno se opredijelio da svoj život uloži u borbu za slobodu hrvatskoga naroda i za povijesnu istinu o svom narodu.

jandrokovic-rugvica_hina-pavlek_4.jpg
Foto: Hina/Tomislav Pavlek

U povijesnim trenucima bio je na njegovom čelu i ostvario njegov stoljetni san – stvaranje slobodne, neovisne, suverene i demokratske hrvatske države. 

Taj san, teško je izboren jer su za današnju Hrvatsku, njezin mir i slobodu mnogi životi naših branitelja i ljudi bili, na žalost, prekinuti. I zbog te njihove žrtve, vječna im hvala.

Spomenici dr. Tuđmanu također su podsjetnik da je u hrvatskom narodu i dalje živo prisutna njegova politička baština, baština koja je ostvarena s vizijom, vjerom, samosviješću, odlučnošću, odgovornošću i dosljednošću i koja nam je ostavljena u nasljeđe da nam bude vodilja u našem svakodnevnom djelovanju i daljnjoj izgradnji i razvoju naše domovine i hrvatskog društva u cjelini.

Prvi hrvatski predsjednik jednom prigodom je rekao: "Imamo zašto biti povijesni i čuvajmo to što smo stvorili. Znajmo da je naša sudbina samo u našim rukama“.

I zato mi je drago da danas u Rugvici mogu posvjedočiti da je čelništvo Općine primijenilo u djelo ove riječi dr. Tuđmana. Dokaz tome je ovaj novouređeni Trg dr. Franje Tuđmana, vrijedan više od 1,8 milijuna kuna i realiziran općinskim i europskim sredstvima. 

Tu je i niz drugih razvojnih projekata – od onih energetskih, demografskih, okolišnih do digitalnih, koji su realizirani ili su u tijeku realizacije, poput izgradnje i opremanja dječjeg vrtića i igrališta u Jalševcu Nartskom, energetske obnove tri društvena doma te izgradnje reciklažnog dvorišta.

Ovdje treba spomenuti i dva velika investicijska projekta: Designer Outlet Croatia i Ikeu, koji privlače u Rugvicu posjetitelje iz svih krajeva Hrvatske, ali i šire. 

jandrokovic-rugvica_hina-pavlek_3.jpg
Foto:Hina/Tomislav Pavlek

Uvjeren sam da će ovi projekti, zajedno s drugim značajnim poslovnim subjektima koji djeluju na području Općine i o kojima je govorio načelnik Čičak, privući nove investicije te omogućiti i dodatna zapošljavanja.

Time će se zasigurno omogućiti daljnji gospodarski i demografski razvoj i rast Rugvice na buduću dobrobit njezinih žitelja, ali i cijele Hrvatske.        

Rugvica je već sada puno toga ostvarila i stoga može biti ogledni primjer svima u Hrvatskoj jer su mnogobrojni potencijali Općine stavljeni u funkciju njezinog razvoja uz njegovanje prijateljskog poslovnog okruženja i smanjenje administrativnih prepreka za ulaganje.

Čelništvo je znalo kako viziju razvoja Općine pretvoriti u stvarnost i na tome vam od srca čestitam. 

Čestitam još jednom na projektu uređenja Trga dr. Franje Tuđmana s kojim će Rugvica dobiti pravo prepoznatljivo središte za okupljanja svojih žitelja i na njihov ponos.

Želim vam svima svako dobro u budućnosti.

Zahvaljujem.

Autor: Ured predsjednika Sabora