Obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića na svečanoj dodjeli državnih nagrada za znanost za 2017. godinu, Hrvatski sabor, 12. prosinca 2018.

Drzavne_nagrade_znanost_2017%2B(4).jpg

Poštovana izaslanice predsjednice Republike - gospođo Urlić, poštovani izaslaniče predsjednika hrvatske Vlade – gospodine Fuchs, poštovana ministrice znanosti i obrazovanja – gospođo Divjak, poštovana ministrice kulture – gospođo Obuljen-Koržinek, poštovani predsjedniče Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – gospodine Kusiću,  poštovane zastupnice i zastupnici, poštovani rektori i prorektori hrvatskih sveučilišta,  poštovani državni tajniče – gospodine Antičiću,  poštovani predsjednici i članovi stručnih povjerenstava, poštovani uzvanici, dame i gospodo,

čast mi je i zadovoljstvo da vas mogu pozdraviti, u Hrvatskome saboru, uime svih zastupnica i zastupnika i osobno.

Posebno pozdravljam dobitnike državnih nagrada za znanost za prošlu godinu i upućujem im najiskrenije čestitke.

Drago mi je da Hrvatski sabor, kao najviše zakonodavno tijelo Republike Hrvatske, već 23. godinu dodjeljuje državne nagrade za znanost.

Ove godine, na prijedlog Odbora za podjelu državnih nagrada, vrednovana su ukupno 33 znanstvenika.

Ova nagrada potvrda je da je prepoznat vaš znanstveni rad i djelovanje, vaš doprinos unapređenju znanstvene misli, istraživanja i prakse, vaš doprinos unapređenju profesionalnog statusa vaše znanstvene discipline, ali i širenju spoznaja o hrvatskoj znanosti u Hrvatskoj i svijetu kao i međunarodnoj stručnoj javnosti, ali primarno vrednovane vaše su osobine kao znanstvenika koje su vas i dovele do ovih iznimnih postignuća.

Prije svega, to su znanje, talent, rad, upornost, strpljivost, odricanje, inovativnost, sklonost otkrivanju te pasioniranost za ono što radite.

Drzavne_nagrade_znanost_2017%2B(39).jpg

Ovu nagradu zaslužujte jer upravo kvalitetom svog profesionalnog djelovanja pridonosite razvoju znanosti u Hrvatskoj, ali i razvoju cijelog hrvatskog društva.

Poštovani uzvanici,

danas, živimo u vremenu kada nam se čini da su te kvalitete podcijenjene i da javnim prostor dominira prikazivanje uspjeha bez puno rada, truda i muke. Zapravo je baš suprotno. Poziv znanstvenika jasno pokazuje da bez tih kvaliteta nema uspjeha, ne samo vas kao pojedinca već i napretka čitavog društva.

I tu mi dopustite citirati velikog Nikolu Teslu: “Čovjek od znanosti ne cilja na izravan rezultat odmah. On ne očekuje da će njegove napredne ideje biti odmah spremno prihvaćene. Njegov rad je kao sađenje – za budućnost. Njegova dužnost je da postavi temelje za one koji će doći i pokaže put. On živi i radi i nada se.”

Danas smo itekako svjesni da je gotovo svaki segment u našem životu i okruženju snažno oblikovan znanstvenim i tehnološkim napretkom.

Znanost je snažno prisutna svuda oko nas. Ona jest nezaobilazni čimbenik u razvoju jedne suvremene države i njezinu društvenom i gospodarskom napretku i blagostanju.

Hrvatska je uvijek bila zemlja istaknutih znanstvenika i izumitelja na raznim znanstvenim područjima. Ona je to i danas. I stoga, moramo posebno voditi brigu i osnaživati dva ključna elementa.

Prošle godine, zahvaljujući uime nagrađenih, profesor emeritus Šverko istaknuo je potrebu većeg izdvajanja za znanost i obrazovanje u Hrvatskoj. Zato mi je drago da smo prije nešto više od tjedan dana usvojili u Hrvatskome saboru proračun za sljedeću godinu sa znatno povećanim sredstvima za znanost i obrazovanje. On je veći u odnosu na prošlu godinu za 506 milijuna kuna, odnosno 3,7 posto.

Uvjeren sam da ćemo s tom praksom, ali i obvezom nastaviti i u godinama koje slijede.

Drago mi je da proračun sadrži i dio koji se odnosi na pridruženo članstvo Hrvatske u najvećem istraživačkom laboratoriju na svijetu, CERN-u.

Suradnja s CERN-om pružit će zasigurno nove mogućnosti za hrvatske znanstvenike i nastavnike, ali i za hrvatsku inovativnu industriju.

Drzavne_nagrade_znanost_2017%2B(37).jpg

Druga stvar koju bih istaknuo popularizacija je znanosti.

Posebno mi je drago da se državne nagrade za znanost dodjeljuju zaslužnima i na ovom području jer obveza svih nas je širiti znanstvenu kulturu, podizati razinu opće znanstvene pismenosti i što više približiti široj javnosti važnost znanosti.

Posebno je važno promovirati znanost među mladim ljudima, učiniti ju razumljivom i živom materijom te motivirati mlade kako bi se u svom daljnjem obrazovnom procesu opredijelili za istraživanje i znanost jer znanstveni pristup i način razmišljanja mogu pomoći u rješavanju mnogih problema u društvu.

Ovdje bih istaknuo još jednu stvar.

Danas živimo u vremenu brzog informacijskog i tehnološkog napretka koji donosi puno prednosti, ali i mana. Ako želimo da taj napredak ima smisla i veću vrijednost, moramo izbjeći da on odnose prednost nad čovjekom. Stoga je čovjeku potrebna duhovnost kako ne bi izgubio osjećaje za moralno i savjesno djelovanje. U toj ravnoteži, znanost kao misaona ljudska djelatnost imat će potpuni smisao.

Dame i gospodo,

na kraju, čestitam još jednom svim dobitnicima na ovogodišnjem priznanju.

Želim vam da i u sljedećoj godini, ali i u godinama koje dolaze, nastavite raditi s jednakom predanošću i entuzijazmom kao i do sada, na dobrobit svih nas zajedno.

Želim vam sretan Božić i svako dobro u 2019. godini i u vašem daljnjem profesionalnom i privatnom životu. Zahvaljujem.